BKR registratie en hypotheek

Naar 'alles over hypotheken'

Wil jij een huis kopen met een BKR registratie? Een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) hoeft geen reden te zijn dat je geen hypotheek kan afsluiten. Bij het BKR staan alle leningen geregistreerd die je hebt afgesloten. De hoogte van deze leningen is van invloed op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Hoe een hypotheek met een BKR-registratie werkt lees je hier.

BKR en hypotheek

Leningen

De voornaamste leningen die bij het BKR geregistreerd staan zijn: bankpassen met roodstand, creditcards, afbetalingen bij (online) winkels, en persoonlijke leningen bij een bank. Je studielening bij DUO en leningen die je bij vrienden of familie hebt gesloten, staan niet geregistreerd bij het BKR.

Je maximale leenbedrag

Bij de bepaling van het maximale hypotheekbedrag wordt uitgegaan van een bepaald percentage van je bruto-inkomen dat je mag besteden aan wonen. Dat komt neer op ongeveer 1/3 deel. Heb je openstaande leningen, dan worden de maandelijkse lasten hiervan afgehaald van dit derde deel voor wonen.

Achterstandcodering

Loop je een achterstand op bij het afbetalen van een lening, en voldoe je niet aan je verplichtingen ondanks herhaalde verzoeken tot betaling, dan is de kans groot dat je een achterstandscodering krijgt bij het BKR. Deze codering blijft tot vijf jaar na het aflossen van de betreffende lening staan. De meeste hypotheekverstrekkers zullen je geen hypotheek verstrekken zolang deze codering staat.

Wat te doen met een BKR registratie?

Hanno houdt rekening met je registraties en adviseert Slim Maximaal lenen.

Tips van Hanno

  • Zeg je roodstand en creditcard op. Zo wordt namelijk wel het bedrag hoger dat je kunt lenen, maar je betaalt niet extra aan maandelijkse kosten.
  • Je studieschuld hoef je niet per se af te lossen. Deze staat niet bij het BKR geregistreerd, en de rente is lager dan bij de bank.
  • Wees altijd eerlijk over je financiële situatie. Bij Hanno willen we dat je de hypotheek krijgt die het beste bij je past, en dat je niet krom hoeft te liggen omdat je te duur hebt gekocht. Bovendien vervalt bij het verzwijgen van je studieschuld ook je eventuele recht op NHG.