Hypotheek en samenwonen

Naar 'alles over hypotheken'

Het is zo ver, jullie gaan samenwonen. Een moment waar je al lange tijd naar uit kijkt en een beslissing die invloed heeft op veel verschillende dingen. Waar je gaat wonen bijvoorbeeld, of welke spullen je kunt houden. Vergeet ook de invloed op je financiën niet. Er verandert meer dan je denkt en het is verstandig om hier goed over na te denken.

Hypotheek en samenwonen

Intrekken in een koophuis

Je hebt jaren geleden je eigen woning gekocht en nu trekt je partner bij je in. Het is niet verplicht om jouw huis of de hypotheek op twee namen te zetten als jullie gaan samenwonen. Het is echter wel verstandig om samen goede afspraken te maken en deze vast te leggen bij een notaris.

Samenwonen

Als jullie gaan samenwonen is het belangrijk om met elkaar te bespreken:

  • hoe jullie de gezamenlijke kosten verdelen en waarom op deze manier
  • wat er gebeurt als de relatie eindigt door scheiding of overlijden

Leg deze afspraken vast in officiële documenten waar jullie later op terug kunnen vallen. Dat is niet zo romantisch, maar kan een hoop gedoe schelen. Leg het vast in bijvoorbeeld een samenlevingscontract.

Samenlevingscontract

Je kunt zelf een samenlevingscontract opstellen, of dit laten doen door een notaris. De afspraken die hierin staan gelden voor jullie allebei, maar niet voor anderen. Daarom is een samenlevingscontract bij een eigen woning van jullie beiden.

Testament

Als jij als eigenaar van de woning komt te overlijden, kan dat betekenen dat de ander niet in het huis kan blijven wonen. Om de situatie bij overlijden goed te regelen is naast een samenlevingscontract daarom ook een testament belangrijk. Daar zijn anderen namelijk wél aan gebonden. Een notaris kan je hier het beste in adviseren.

Advies over hypotheek en samenwonen

Het is belangrijk dat je de financiële zaken goed regelt als je gaat samenwonen, ook voor je hypotheek. Wil jij checken of je jouw zaakjes goed voor elkaar hebt? Vraag het aan onze hypotheekadviseurs