Bouwdepot voor een nieuwbouwwoning

Bouwdepot voor een nieuwbouwwoning

Wat is een bouwdepot?

De verbouwing aan je nieuwe woning kun je meefinancieren in je hypotheek. Dat doe je met een bouwdepot. Er zijn verschillen tussen de regels van een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning en voor een bestaande woning.

Wat mag je betalen vanuit een bouwdepot nieuwbouwwoning?

  • Grond van de nieuwbouwwoning
  • Bouw van de nieuwbouwwoning, in bouwtermijnen

Het meerwerk aan de woning (lees hieronder meer), de aanleg van een tuin, erfafscheiding en bestrating kunnen (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald vanuit het bouwdepot.

Wat mag je hier niet uit betalen?

Ook voor een nieuwbouwwoning geldt dat je de zaken die je gemakkelijk kunt meeverhuizen niet kunt financieren vanuit het nieuwbouwdepot. Alleen de dingen die vastzitten aan je huis, kun je uit het bouwdepot betalen. Verf mag bijvoorbeeld wel, behang juist weer niet.

Bouwdepot nieuwbouwwoning

Wat is een bouwdepot?

De verbouwing van je huis meefinancieren met je hypotheek


Wat mag je eruit betalen?

De grond en de bouw van je nieuwbouwwoning


Meerwerk en minderwerk

Voeg je dingen toe aan het bouwplan, dan betaal je extra (meerwerk). Schrap je dingen, dan ontvang je een vergoeding (minderwerk)

Bereken je hypotheek en je bouwdepot

Ik heet en ik wil een .

Meerwerk en minderwerk

Bij nieuwbouw kun je afwijken van het standaard bouwplan, bijvoorbeeld omdat je een luxere keuken wilt. Dat heet meerwerk. Je betaalt hier extra voor, maar je kunt de kosten meefinancieren in je hypotheek en betalen vanuit het bouwdepot. Elke geldverstrekker hanteert vaste richtlijnen voor het percentage dat je kunt meefinancieren in je hypotheek. Reken bij meerwerk op zo’n 50%. Wil je juist bepaalde zaken uit het bouwplan schrappen? Dan heb je te maken met minderwerk. Voor alles wat je laat schrappen ontvang je een vergoeding.

Betalen uit een bouwdepot

Om facturen te kunnen betalen vanuit je bouwdepot, ontvang je een declaratieformulier van je geldverstrekker. Dit formulier stuur je per post of via e-mail weer terug, samen met de door jou ondertekende kopieën van de betreffende rekeningen. Je kunt het bedrag rechtstreeks aan de leverancier laten uitkeren. Betaal je de rekening(en) eerst zelf? Dan maakt de geldverstrekker het geld direct naar jou over.

Tip: bewaar alle rekeningen, facturen en bonnetjes goed! De Belastingdienst kan je namelijk vragen om aan te tonen dat je het geld uit je bouwdepot ook echt voor de verbouwing hebt gebruikt.

Advies over bouwdepots?

Hypotheekadvies

Maak een gratis afspraak met onze hypotheekadviseurs. Telefonisch, via webcam of aan tafel.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?