Bouwrente en hypotheek bij nieuwbouw

Bouwrente en hypotheek bij nieuwbouw

Bouwrente en hypotheek bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning koopt krijg je vaak te maken met bouwrente, renteverlies tijdens de bouw en rente over het bouwdepot. Deze termen lijken sterk op elkaar en worden bovendien nog al eens door elkaar gehaald. Best verwarrend allemaal.

Wat is aftrekbaar van de belasting? Wat mag je meefinancieren in je hypotheek en waar moet je allemaal rekening mee houden? 

Hieronder een bondig overzicht. Heb je vragen, stel die dan aan een adviseur van Hanno. Die weet er alles van en zorgt er voor dat je nooit te veel betaalt. 

Vóórdat jij koopt: bouwrente 1

Als je een nieuwbouwhuis koopt terwijl de aannemer al gestart is met bouwen, betaal je bouwrente. Dit is de rente voor de kosten die de aannemer tot op dat moment heeft betaald, bijvoorbeeld voor de grond en een deel van de bouwkosten. Deze rentekosten tel je op bij de koopsom van de woning zodat je die kunt meefinancieren in je hypotheek. Alle hypotheekrente is dan aftrekbaar van de belasting.

Bouwrente voordat je koopt

Rente over de kosten die de aannemer heeft gemaakt sinds hij is begonnen met bouwen. 

Nadat je hebt gekocht

Rente over onbetaalde rekeningen van kosten die de aannemer heeft gemaakt. 

Zodra je hypotheek geregeld is

Rente die je betaalt aan de hypotheekverstrekker. Die betaalt nu namelijk de facturen van de aannemer.

Zolang je huis nog niet is opgeleverd

Rente over het bouwdepot.

Bereken je maximale hypotheek. Eenvoudig en stap voor stap.

Ik heet en ik wil een .

Nadat je hebt gekocht

Jij hebt een nieuwbouwwoning gekocht en de aannemer is aan het bouwen. Hij maakt dus kosten, maar jij hebt nog geen hypotheek en kunt dus nog niet betalen. Daarom rekent de aannemer rente over de nog onbetaalde rekeningen. Omdat de koopsom vaststaat kun je die kosten niet meer optellen bij de koopsom en dus niet meefinancieren. Deze rentekosten kun je wel aftrekken van de belasting.

Doordat de aannemer vaak een hogere rente rekent dan je nu betaalt voor een hypotheek is het gunstig deze periode zo kort mogelijk te houden. Dit kan door bij Hanno al voordat je koopt je voor te bereiden op je hypotheek. Hierdoor kun je na de definitieve koop snel je hypotheek rondmaken. Vraag daarom nu alvast de Hanno HypotheekBelofte aan.

Zodra je hypotheek geregeld is: rente tijdens de bouw

Je hebt een huis gekocht en de hypotheek is geregeld. Vanaf nu betaalt de hypotheekverstrekker de facturen van de aannemer. Je betaalt dus geen rente meer aan de aannemer, maar wel aan de hypotheekverstrekker. Meefinancieren in je hypotheek gaat nu echt niet meer lukken, maar de rente is wel aftrekbaar van de belasting.

Let op: je hebt nu dus waarschijnlijk dubbele lasten, namelijk de huur of hypotheek van je bestaande woning én de hypotheeklasten van je nieuwe woning. Een adviseur van Hanno zal dit vooraf signaleren en samen met je bespreken hoe je hiermee om kunt gaan. 

Hanno HypotheekBelofte

HypotheekBelofte

Met de Hanno HypotheekBelofte kun jij bieden zonder voorbehoud van financiering. De verkoper meer zekerheid, jij meer kans.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Advies over je nieuwbouwwoning?

Hypotheekadvies

Wij geven advies dat bij jou past. Echt onafhankelijk, want wij werken provisievrij. Maak nu een gratis eerste afspraak met een van onze adviseurs.

Zolang het huis nog niet is opgeleverd: rentevergoeding over het bouwdepot

Als je een nieuwbouwhuis koopt sluit je meestal een hypotheek voor de gehele koopsom. Je betaalt de aannemer echter in verschillende termijnen. De hypotheekverstrekker reserveert echter wel in een keer het hele hypotheekbedrag. Daarover betaal je de volledige maandlasten. Het deel van het hypotheekbedrag dat je nog niet nodig hebt komt in een zogenaamd bouwdepot. Dit is een soort tijdelijke spaarrekening, waarover je van de verstrekker weer rente vergoed krijgt. Het rentepercentage is meestal gelijk of iets lager dan de de hypotheek rente die je betaalt. Deze ontvangen rente mag je uiteraard niet aftrekken van de belasting. Integendeel: die wordt eerst verrekend met de af te trekken rente.

Een snelle vraag

Wil je snel iets weten, stel dan je vraag via onderstaande knop en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?