Huizenmarkt 2018

Huizenmarkt 2018

Hoge huizenprijzen, weinig keuze

Naar het Oriënteren, Bezichtigen & Bieden Dossier

Overweeg jij om je eerste huis te kopen of te verhuizen naar een nieuw koophuis? Dan heb je vast al het een en ander gehoord over de oververhitte woningmarkt. Je vraagt je misschien af of het verstandig is om nu een woning te kopen. Goed dus om eerst even uit te zoeken hoe het nou echt zit met de huizenmarkt en de huizenprijs 2018. Dat vertellen we je in dit artikel.

Gekte op de huizenmarkt

Van een aantal vrienden heb je gehoord je dat ze flink boven de vraagprijs moesten bieden om een huis te kopen. Hoe kan het dat de huizenprijzen zo hoog zijn? Dat leggen we je uit met de cijfers uit het tweede kwartaal van 2018 over de huizenmarkt van Hypotheken Data Netwerk, NVM,  het Kadaster en de Rabobank.

Schaarste op de woningmarkt

Op de huidige huizenmarkt is veel vraag naar koophuizen en weinig aanbod. Tijdens de crisis zijn er te weinig nieuwe huizen gebouwd en er zijn steeds meer mensen die een huis willen kopen, vanwege de lage hypotheekrente, hoge huurprijzen en stijgende inkomens. Dat zorgt ervoor dat de woningmarkt steeds verder opdroogt. Zo zijn er in 2018 bijna 11% minder bestaande woningen verkocht dan een jaar geleden. In de grote steden en de Randstad is het aantal verkochte woningen zelfs nog sterker gedaald. 

Hypotheek-oversluiten-icoon-beige-wit.png

Stijging huizenprijzen

Door deze schaarste op de woningmarkt stijgen de prijzen. Het afgelopen jaar zijn de huizen prijzen gemiddeld 10,4 procent gestegen. Met als gevolg dat de huizenprijs nu hoger is dan ooit. Wil jij in 2018 een huis kopen? Een woning kost je dit jaar gemiddeld zo'n 288.000 euro. 

Overbieden op een huis

Niet alleen stijgen de huizenprijzen, ook is overbieden eerder regel dan uitzondering. Eenderde van de woningen wordt verkocht boven de vraagprijs en voor nog eens 17% wordt de vraagprijs betaald. Dat betekent dat meer dan de helft van alle huizen wordt verkocht voor de vraagprijs of hoger. Daardoor is er weinig ruimte tot onderhandelen, vooral niet als jij een huis wilt kopen in de Randstad. 

Huis kopen met eigen geld

Als je in 2018 een huis wilt kopen heb je meer eigen geld nodig dan vroeger. Mensen die dit jaar een huis hebben gekocht, namen gemiddeld 37.000 euro aan eigen geld mee.

Eigen geld wordt steeds belangrijker op de huizenmarkt, omdat je sinds dit jaar nog maar 100% mag lenen van de woningwaarde. Alle bijkomende kosten, vaak zo’n 5 tot 6 procent van de koopsom, moet je zelf betalen. Met spaargeld of overwaarde. Denk aan de kosten van je hypotheekadvies, notaris en aankoopmakelaar. 

Overbieden? Eerst nog even doorsparen

Ook overbieden op de huizenmarkt zorgt ervoor dat jij steeds meer eigen geld nodig hebt om je huis te kopen. Omdat je dus maar 100% van de woningwaarde mag lenen, moet je alles wat je daarboven biedt uit eigen zak betalen. Is het huis volgens de taxateur 20.000 minder waard dan wat jij hebt betaald? Dan krijg je de hypotheek alleen rond als je dat bedrag kunt betalen met je spaarcentjes. 

Hoeveel eigen geld heb jij nodig?

Bereken je hypotheek

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

Verkopersmarkt: huizen snel verkocht

Een woning kopen wordt dus steeds lastiger, maar een huis verkopen is zo geregeld op de huidige huizenmarkt. Jij kunt jouw oude huis niet alleen voor een torenhoge prijs verkopen, maar ook binnen korte tijd. Gemiddeld staat een woning slechts anderhalve maand te koop. Verkoop jij je huis in de Randstad? Dan is het mogelijk dat jouw huis binnen een paar dagen is verkocht. 

Ben jij van plan om te verhuizen naar je volgende koopwoning? Grote kans dat jij eerst een nieuw huis wilt kopen voordat je jouw oude huis verkoopt. Dat gebeurt namelijk in 70% van de gevallen. Vroeger was dat wel anders: toen was het normaal om je oude huis eerst te verkopen. 

Ontwikkeling huizenmarkt 2019

Goed, in 2018 zijn er dus minder huizen verkocht tegen een hogere prijs. Hoe nu verder? De meeste experts verwachten dat de huizenmarkt zich voorlopig op dezelfde manier blijft ontwikkelen: minder huizen in de verkoop en stijgende huizenprijzen. De ontwikkeling huizenprijzen wordt geschat op 8 tot 10 procent. Als die voorspelling uitkomt kost een gemiddeld huis halverwege 2019 ruim 300.000 euro. 

Maar ja, we hebben natuurlijk geen glazen bol. Wat de huizenprijzen écht gaan doen is niet met zekerheid te zeggen. Hoewel het niet waarschijnlijk lijkt kunnen de woningprijzen ook dalen. 

Hypotheekadvies-gesprek-icoon-beige-wit.png

Huis kopen 2018: hoe doe je dat?

Al deze ontwikkelingen op de huizenmarkt zorgen ervoor dat je in 2018 niet meer zo makkelijk een huis koopt als een paar jaar geleden. Maar het is wel mogelijk, er worden tenslotte genoeg woningen verkocht. Met de volgende drie tips gaat het je zeker lukken om jouw ideale woning te kopen:

  • Aankoopmakelaar: schakel een aankoopmakelaar in. Natuurlijk kun je ook een huis kopen zonder makelaar, maar een makelaar weet eerder welke huizen er te koop komen, adviseert je tijdens het biedingsproces en kan net het zetje geven waardoor jij het huis wel krijgt. Hanno helpt je bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar.
  • Openingsbod bepalen: denk goed na over je openingsbod. Bied je te laag, dan wordt je bod niet serieus genomen. Maar als je duizenden euro’s boven de vraagprijs biedt, betaal je straks teveel. 
  • HypotheekBelofte: maak jouw bod aantrekkelijk voor de verkoper door zonder financieringsvoorbehoud te bieden. Zo geef je hem zekerheid. Dat kan veilig met de Hanno HypotheekBelofte.

Hypotheekbelofte-icoon-beige-wit.png

Bieden op je droomhuis?

Check de tips