Hypotheek oversluiten

Hypotheek oversluiten

Wanneer zou je je hypotheek oversluiten?

Stel dat je 12 jaar geleden een hypotheek hebt gekregen tegen 5,6% rente, met een vaste renteperiode van 20 jaar. Inmiddels staat de rente een stuk lager. Dan kan het lonen om je hypotheek aan te passen of over te sluiten. Hetzelfde geldt als je rentevaste periode bijna is afgelopen, of als je huis veel overwaarde heeft.

Of oversluiten voor jou gunstig is, hangt onder andere af van hoe je hypotheek is opgebouwd. Ook moet je woningwaarde hoger liggen dan je hypotheekwaarde (je huis kan niet 'onder water staan'). Je hypotheekadviseur kan je helpen te berekenen of oversluiten de moeite waard is.

Redenen om je hypotheek over te sluiten

  • De rentepercentages zijn lager
  • Je wilt verbouwen
  • Er is overwaarde op je huis
  • Jouw persoonlijke situatie is veranderd

‘Wij hebben via Hanno onze hypotheek overgesloten. Onze lasten zijn nu lage dan eerst, waardoor we meer leuke dingen kunnen doen met de familie.’

- Annabel en Pieter

Extra kosten

Bij oversluiten komen ook een aantal extra kosten kijken. Bijvoorbeeld (opnieuw) de kosten voor advies en bemiddeling, de notaris en taxatie.

Boeterente

Als je je hypotheek wil aanpassen of oversluiten, 'verbreek' je het contract dat je met je hypotheekverstrekker hebt afgesproken. Je hypotheekverstrekker kan hiervoor dan boeterente rekenen. Hij ontvangt immers voor een kortere periode rente van jou, dan dat jullie vooraf hebben afgesproken. Dit loont vanzelfsprekend alleen als de boete die je betaalt, lager is dan wat je met een nieuwe hypotheek bespaart.

Eerder aflossen

Als je de hypotheek eerder aflost, zijn hier ook kosten aan verbonden. In de voorwaarden van je hypotheek kun je de berekening van de hoogte van de boeterente terugvinden.

Administratiekosten

Naast de boeterente rekenen sommige hypotheekverstrekkers ook administratiekosten voor de wijzigingen. Tevens kan de hoogte van deze kosten verschillen.

Advies over oversluiten

Hypotheekadvies

Onze adviseurs geven persoonlijk en onafhankelijk advies over je hypotheek. Maak een gratis eerste afspraak met onze adviseurs.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan. Je pakket kun je later kiezen.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?