NHG 2018 Voorwaarden

NHG 2018 Voorwaarden

Naar 'alles over hypotheken'

Om in 2018 voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen mag de aankoopprijs van je woning niet hoger zijn dan 265.000 euro. Het maximale hypotheekbedrag mag ook niet hoger zijn dan 265.000 euro (100% van de woningwaarde).

De NHG staat het toe om 6 procent extra te lenen als je investeert in energiebesparende voorzieningen. Is de koopsom van je droomhuis boven de NHG-grens, dan kom je helaas niet in aanmerking voor NHG.

NHG 2018.jpg

Niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen

Je mag in 2018 maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Dit is om kopers te beschermen tegen te hoge schulden.

Eigen geld

Vanwege de maatregel van maximaal 100% lenen, zul je merken dat je werkelijke kosten voor de aankoop van je woning hoger zijn. Als je een huis koopt komen er namelijk kosten boven op de koopsom: de bijkomende kosten. Deze bestaan uit overdrachtsbelasting (2%), notaris-, taxatie- en natuurlijk advieskosten.

Voor NHG komt daar nog eens 1 procent aan kosten bij. Het verschil tussen wat je mag lenen (100%) en wat je nodig hebt inclusief bijkomende kosten, zul je met je eigen geld moeten overbruggen.

Voorbeeld NHG-grens en -voorwaarden 2018

Je wilt een huis kopen van 200.000 euro. De bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden zijn 5 procent, dus 10.000 euro. Aangezien je niet meer dan 100% van de verkoopwaarde mag lenen, heb je 10.000 euro aan eigen geld moet inbrengen om een hypotheek te krijgen en voor NHG in aanmerking te komen.

Tips van Hanno

  • NHG lijkt flauw in de huidige overspannen huizenmarkt, maar het is belangrijk dat je voor de juiste prijs koopt. Soms valt de waarde van de woning in het taxatierapport lager uit dan het bedrag waarvoor jij de woning hebt gekocht. NHG gaat bij de berekening uit van de laagste waarde. Je komt dan sneller bij de maximale grens wanneer je buiten de normen van NHG valt.
  • Je kunt bijkomende kosten binnen de perken houden. Bespaar bijvoorbeeld op kosten van het hypotheekadvies met Hanno. Onze tarieven zijn een stuk lager dan die van veel andere partijen.. Dat is een stuk goedkoper dan traditioneel advies, waar je zo meer dan 2.000 euro betaalt. Ook adviseren wij je met Slim Maximaal lenen; dat is meer lenen voor hetzelfde geld.