NHG 2019: hogere huizenprijzen, hogere NHG grens

NHG 2019: hogere huizenprijzen, hogere NHG grens

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In 2019 koop je een duurder huis met NHG, want de NHG grens is flink gestegen. Per 1 januari is ligt de NHG grens op 290.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de NHG grens 6 procent hoger, 307.400 euro. NHG 2019 is 25.000 euro hoger dan de NHG grens van 2018. Toen lag de grens voor een NHG hypotheek op 265.000. Dat is een flinke stijging! Goed nieuws als jij van plan bent om in 2019 een huis te kopen. Hoe het precies zit met NHG 2019 en wat de voordelen van NHG zijn, leggen we je uit in dit artikel.

NHG 2019

NHG-grens 2019 & stijgende huizenprijzen

De grens NHG 2019 is gekoppeld aan de huizenprijzen. Stijgen de woningprijzen, dan wordt de NHG-grens hoger. NHG 2019 is berekend aan de hand van de woningprijzen van juni, juli en augustus 2018. De gemiddelde koopsom van een huis was in deze maanden 291.444 euro. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een huis gemiddeld zo’n 265.000 euro kostte. 

Wat is NHG?

De NHG grens stijgt dus flink in 2019. Maar wat is nationale hypotheekgarantie precies is en wat zijn de voordelen NHG? It’s all in the name: NHG is een garantie op je hypotheek, toegekend door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het is een vangnet voor als je in de financiële problemen komt en jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door scheiding, werkloosheid of overlijden van je partner. Zo beperkt NHG het financiële risico dat je loopt met jouw koopwoning en hypotheek. 

NHG Woonlastenfaciliteit bij tijdelijke inkomensdaling

Als je jouw NHG hypotheek tijdelijk niet kunt betalen vanwege bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, kan NHG garantie je helpen met de Woonlastenfaciliteit regeling. Jij betaalt jouw hypotheek maandelijks af met een bedrag dat je volgens NHG kunt missen, voor de rest ontvang je een aanvullende lening van NHG. Op deze manier loop jij geen betalingsachterstand op en kun je gewoon in jouw huis blijven wonen.

Haircut-regeling NHG bij structurele inkomensdaling

Is jouw inkomensdaling niet tijdelijk en kun jij jouw hypotheek structureel niet meer betalen? Dan zorgt de Haircut-regeling van NHG er wellicht voor dat jij toch in jouw huis kunt blijven wonen. NHG lost dan eenmalig een deel van jouw hypotheek af, waardoor je maandlasten lager worden en je jouw hypotheek weer kunt betalen.

Restschuld en NHG

Is er helaas geen mogelijkheid om in jouw woning te blijven wonen en moet je jouw huis gedwongen verkopen? Dat is ontzettend vervelend, vooral als je je ook nog zorgen moet maken over een eventuele restschuld. Een restschuld houdt in dat de verkoopsom van jouw woning lager is dan je hypotheek. Hierdoor blijf je zitten met een schuld. Heb je een hypotheek NHG en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan NHG jouw restschuld kwijtschelden.

Lage hypotheekrente met NHG

Tot zover de garantie op je NHG hypotheek. Omdat je met NHG het risico verlaagt van een hypotheek, geeft de bank korting op je hypotheekrente. Dat maakt een NHG hypotheek al snel 0,5 procent goedkoper dan hypotheekrente zonder NHG. Vergelijk jouw hypotheek maar eens met en zonder NHG in onze hypotheekrentevergelijker

Met NHG heeft je hypotheekverstrekker namelijk zekerheid dat jouw hypotheek altijd wordt (af)betaald, ook als je dat zelf niet meer kunt. Een hypotheek met NHG is daarmee niet alleen veiliger voor jou én je hypotheekverstrekker, maar ook goedkoper dan een hypotheek zonder NHG.

Maximale hypotheek NHG en energiebesparende voorzieningen

In 2018 en 2019 mag je met NHG maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten mag je niet meefinancieren met je hypotheek en moet je met eigen geld betalen. Tenzij je jouw huis energie zuinig(er) wilt maken of een huis koopt dat al energiezuinig is. Dan mag je tot 6 procent van de woningwaarde extra lenen! Daarmee komt de NHG-grens 2018 op 280.800 euro en op 307.400 euro voor NHG 2019. Ook met een NHG hypotheek heb jij dus de mogelijkheid om jouw energie-onzuinige stulpje te verduurzamen. 

Kosten NHG

Een NHG hypotheek heeft dus veel voordelen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je betaalt namelijk premie kosten NHG. In 2018 kost NHG je 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Met een NHG grens van 265.000 euro betaal je nu maximaal 2.650 euro. Dat is veel geld. Wel mag je de NHG kosten gelukkig aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. 

De kosten NHG 2019 dalen per 1 januari tot 0,9 procent van je totale hypotheekbedrag. Dat is fijn. Nu de huizenmarkt het al lange tijd goed doet heeft NHG minder vermogen nodig, en kunnen de kosten NHG omlaag.

NHG en eigen geld

Vanwege premie die je betaalt voor je NHG hypotheek heb je meer eigen geld nodig. Dat blijft zo in NHG 2019. Ook in 2019 mag je namelijk maar 100% van de woningwaarde lenen. De extra kosten die je maakt, zoals kosten voor hypotheekadvies en de NHG kosten, mag je niet meefinancieren met je hypotheek. Om een huis te kopen met NHG heb je dus meer spaargeld nodig.

NHG en BKR registratie

Kun jij jouw hypotheek niet meer betalen en is NHG je ridder op het witte paard? Dan levert dat je een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) op. Deze BKR-registratie heeft de code RN (restschuld NHG hypotheek) en is na einddatum nog 5 jaar zichtbaar. In die tijd is het moeilijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Op een BKR-registratie zit je natuurlijk niet te wachten, maar toch is dat op zich niet echt een nadeel van NHG. Zonder NHG hypotheek krijg jij namelijk óók een BKR registratie als jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen of een restschuld hebt. Alleen moet je de restschuld in dat geval zelf betalen. Dubbel pech dus. 

NHG 2019

In 2019 koop je dus een duurder huis met NHG dan in 2018. Ben jij van plan om een huis te kopen met een budget van 265.000 tot 290.000 euro? Dan kan het de moeite waard zijn om nog een paar maanden te wachten. Zodat je in 2019 wél in aanmerking komt voor een NHG hypotheek. 

NHG hypotheek afsluiten

Kom jij in aanmerking voor een NHG hypotheek? Dan is dat bijna altijd de beste keuze. Wil je weten of NHG voor jou voordelig is en of je aan de voorwaarden NHG voldoet? Bespreek het met je hypotheekadviseur in een gratis oriëntatiegesprek. Die kan jouw NHG hypotheek ook direct voor je aanvragen zodra je jouw droomhuis eenmaal hebt gevonden.