Ben je van plan om een appartement te kopen? Dat is een spannende beslissing. Bij het kopen van een appartement zijn er een aantal dingen anders dan als je een woning koopt. Waar moet je op letten als je een appartement koopt? Dat lees je in dit artikel. 

Appartement kopen

Controleer de staat van onderhoud

Als je gaat bezichtigen moet je de staat van onderhoud controleren van jouw eigen appartement én van het complex. Je hebt als koper onderzoeksplicht, dus je moet goed kijken of je gebreken kunt ontdekken. De verkoper heeft mededelingsplicht, dus stel alle vragen die je hebt.

Check het reservefonds

Een VvE stort maandelijks middels de servicekosten geld in een reservefonds voor groot onderhoud. Door te sparen voorkom je dat je als eigenaar van een appartement onverwacht met hoge kosten te maken krijgt. Het is wettelijk verplicht om zo’n fonds te hebben. Het is verstandig te controleren hoeveel geld erin zit, en of gepland groot onderhoud van deze spaarpot betaald kan worden.

Vraag inzicht in het onderhoudsplan

Een onderhoudsplan geeft een goed beeld van de onderhoudsstaat en van het toekomstige kostenplaatje. Bekijk en bevraag dit dan ook zorgvuldig bij de verkoper of de verkopend makelaar. Bij appartementen die na 2005 zijn gebouwd, is een meerjaren onderhoudsplan verplicht. 

Check openstaande schulden van vorige bewoner

Het is belangrijk om te controleren of de vorige bewoner van het appartement dat je wilt kopen geen achterstallige betalingen van servicekosten heeft. Het zou kunnen dat jij hiervoor moet opdraaien.

Meldplicht notaris

Een notaris is verplicht om te checken of er nog openstaande servicekosten zijn. Alleen dan mag hij jou het appartement leveren. Als er inderdaad nog schulden zijn worden deze verrekend met de koopprijs.

Advies over het kopen van een appartement

Heb je hulp nodig of een vraag? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag met het kopen van jouw droomappartement. Neem contact op of vraag een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek aan.