Huis en hypotheek na scheiding: dit zijn je opties

Jullie gaan scheiden of uit elkaar. Dat is een emotionele achtbaan waarin je veel praktische zaken moet afstemmen. Hebben jullie samen een woning gekocht, dan is één van de belangrijkste beslissingen wat jullie met het huis en de hypotheek gaan doen na de scheiding. Er zijn verschillende mogelijkheden: jij of je ex-partner blijft in het huis blijft wonen en neemt de hypotheek over, of jullie verkopen het huis.

Scheiden en hypotheek

Wat zijn je financiële opties en wensen?

Hypotheek overnemen na scheiding

Hypotheekadvies Utrecht_Beste hypotheekadvies Utrecht

Als je uit elkaar gaat kan één van jullie in het koophuis blijven wonen. Dit heet ook wel de woning of hypotheek overnemen na scheiding. In dat geval koopt de ene partner de andere uit. Wil jij weten of je de woning en hypotheek in je eentje kunt betalen? Of wat er gebeurt als iemand jou wil uitkopen voor de hypotheek? Bespreek je financiële situatie met een hypotheekadviseur.

Samen het huis verkopen na scheiding

Scheiden_huis-verkopen-na-scheiding

Jullie kunnen ook samen besluiten om de woning te verkopen na de scheiding. Dit is meestal een gedwongen keuze, omdat geen van beide voldoende inkomen heeft om de hypotheek en woonlasten alleen te kunnen dragen. Is er overwaarde? Welke invloed heeft dit op jouw financiële mogelijkheden? Kan je beter een nieuw huis kopen na scheiding of huren? Bespreek je situatie met een hypotheekadviseur.

Jouw hypotheek bij scheiding in 5 stappen

  • infographic-home

    1. Financiële situatie in kaart

    Een gratis oriëntatiegesprek geeft direct duidelijkheid over je financiële situatie.

    Bel direct 030 208 2010

  • infographic-bid

    2. Huis overnemen of verkopen?

    Bepaal met je ex-partner wat jullie willen met het huis na de echtscheiding.

  • infographic-document

    3. Huis overgenomen of nieuw huis?

    Je adviseur gaat aan de slag met jouw hypotheek. Eerst krijg je een eigen financieel plan.

  • infographic-pen

    4. Keuze hypotheek-verstrekker

    Pas daarna krijg je een hypotheekplan en kiezen we samen de beste aanbieder.

  • infographic-smiley

    5. Hypotheek rond, naar de notaris

    Wij regelen jouw hypotheek van A tot Z, jij tekent bij de notaris voor je nieuwe toekomst.


Waarom je hypotheek na scheiding regelen bij Hanno?

Goed en betaalbaar advies

Persoonlijk en onafhankelijk hypotheekadvies

Je hypotheek regelen bij scheiding via Hanno is beter én goedkoper, omdat wij op een slimme manier hypotheekadvies geven. Waarbij jij doet wat je zelf kan en je de adviseur alleen betaalt voor zijn advies. 

Onafhankelijk hypotheekadvies

Hypotheekverstrekkers vergelijken logos

Hanno geeft 100% onafhankelijk hypotheekadvies na je scheiding. Wij vergelijken alle hypotheekverstrekkers en selecteren dus écht de beste hypotheek voor jouw situatie.

Gratis eerste gesprek

Hypotheekadvies bij scheiden

Een goed hypotheekadvies bij een scheiding begint met een financieel advies. Onze hypotheekadviseurs kijken daarom naar je complete financiële situatie en wensen. Het 1e gesprek is altijd gratis

Huis overnemen of verkopen?

Hypotheek overnemen berekenen

Meer over hypotheek na scheiding

Hypotheek na scheiding op 1 naam: hoe werkt het?

Als de ene partner het huis wil overnemen na de scheiding, moet ie de andere partner uitkopen voor de woning. De hypotheekschuld wordt dan overgeschreven op naam van degene die in het huis blijft wonen. Hiervoor moet de bestaande hypotheek worden aangepast. 

In principe beoordelen hypotheekverstrekkers deze situatie als een nieuwe hypotheek die ze toetsen aan de actuele hypotheeknormen. Maar let op: omdat dit bij een scheiding tot problemen kan leiden, mogen hypotheekverstrekkers van de regels afwijken. Dit is echter een uitzondering.

Wat zijn de hypotheekregels?

De regels rondom hypotheken veranderen regelmatig. Wil je de hypotheek overnemen na echtscheiding, dan is het goed om te weten wat de belangrijkste actuele hypotheekregels zijn: 

  • Vroeger kon je veel meer lenen voor je hypotheek, tot wel 130%. Sinds 2019 is je maximale hypotheek 100% van de woningwaarde. Ook als je op basis van je inkomen meer kan lenen. 
  • De enige uitzondering hierop is extra lenen voor energiebesparende maatregelen. In dat geval mag je tot 106% van de woningwaarde een hypotheek afsluiten, met een maximum van 9.000 euro. 
  • Maximaal 50% van de woningwaarde mag gefinancierd zijn met een aflossingsvrije hypotheek.
  • Een nieuwe hypotheek na scheiding komt alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de schuld in 30 jaar annuïtair of lineair aflost.
Lees ons artikel over de actuele hypotheekregels voor meer informatie over NHG en scheiden, hypotheekrenteaftrek, eigenwoningforfait en restschuld.

Overwaarde huis na scheiding

Als jullie uit elkaar gaan met een koophuis en er is overwaarde op het huis, dan moet die tussen jou en je ex-parnter worden verdeeld. 

  • Neemt een van jullie de hypotheek over na scheiding? De vertrekkende partner krijgt de helft van de overwaarde mee. Degene die na de echtscheiding in het huis blijft wonen kan de andere parnter uitkopen. Dit bedrag kan mogelijk worden meegefinancierd met een nieuwe hypotheek. 
  • Besluiten jullie om de woning te verkopen nadat jullie uit elkaar gaan? In dat geval ontvangen beide partners allebei de helft van de overwaarde. 
Als er overwaarde is op de woning krijg je ook te maken met de eigenwoningreserve. Wil je binnen drie jaar een nieuw huis kopen na scheiding? Dan moet je de overwaarde hiervoor gebruiken. Doe je dat niet, dan kom je over het bedrag van de overwaarde niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Restschuld huis en scheiden

Als de huidige woningwaarde lager is dan de hoogte van de hypotheekschuld, staat het huis onder water. Indien jullie de woning verkopen na de scheiding, blijven jullie achter met een restschuld. Net als overwaarde moet ook deze restschuld tussen jullie beide worden verdeeld. Dit heeft invloed op je volgende hypotheek na de scheiding.

Hypotheekrenteaftrek bij scheiden

Een scheiding heeft niet alleen gevolgen voor de hypotheek, maar ook op fiscaal vlak. Als één van beide partners de woning overneemt, kan de vertrekkende partner tot maximaal 24 maanden fiscaal als eigenaar van de woning worden gezien. Dat heeft invloed op het eigenwoningforfait, de aftrekbare hypotheekrente en alimentatie. De regels hiervoor zijn behoorlijk ingewikkeld. Bespreek jouw situatie rondom belasting en hypotheek na scheiding daarom met een belastingadviseur. 

Advies over je hypotheek na scheiding?

Maak een gratis afspraak