Extra aflossen op je hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek

Wat is extra aflossen en hoe werkt het?

Naar 'alles over hypotheken'

Het is bij je hypotheekverstrekker toegestaan om jaarlijks, boetevrij, extra af te lossen op je hypotheek. Vaak is dit een maximaal percentage of een maximaal bedrag, anders rekenen ze een boete. Daarnaast geldt bij veel banken een minimumbedrag voor een extra aflossing. In je voorwaarden of via je adviseur, weet je hoeveel je boetevrij mag aflossen.

Boetevrij aflossen.jpg

Boetevrij aflossen

Je mag jaarlijks een maximaal percentage of een maximaal bedrag extra aflossen op je hypotheek. In je hypotheekvoorwaarden kun je vinden hoeveel jij boetevrij kunt aflossen bij je eigen hypotheekverstrekker.

Niet aflossen bij een (bank)spaarhypotheek

Op een bankspaarhypotheek of een spaarhypotheek kun je beter niet extra aflossen. Het storten van extra geld in de bijbehorende spaarverzekering, levert meestal meer voordeel op dan aflossen.

Wanneer is het verstandig om je hypotheek eerder af te lossen?

  • Het aflossen van een kleine hypotheek is bijna altijd voordelig. Met name als je hypotheekrente lager is dan je eigenwoningforfait. De hypotheekrente is dan namelijk niet aftrekbaar.
  • Een oude, kleine annuïteitenhypotheek levert vrijwel altijd geld op.
  • Hoe lager je hypotheek en hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe voordeliger aflossen is.
  • Val je door vervroegd aflossen in een lager belastingtarief, dan levert eerder aflossen nog meer voordeel op.

Aflossen met spaargeld

Als je meer dan 50.000 euro aan spaargeld hebt, moet je vermogensbelasting betalen. Ook kan door een hoog eigen vermogen het recht op bijvoorbeeld zorgtoeslag vervallen.

Met veel spaargeld is extra aflossen op je hypotheek een serieuze optie. De spaarrente is momenteel erg laag, en je kunt je spaargeld in sommige gevallen dan beter inzetten als extra aflossing op je schuld. Ook kun je door extra af te lossen wellicht net onder de vermogensgrens duiken om je zorgtoeslag te behouden.

Let er wel op dat je voldoende spaargeld houdt voor (on)voorziene uitgaven. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto over een paar jaar, want bij zo'n lening is de rente niet aftrekbaar.

Tophypotheek

We spreken over een tophypotheek als je meer dan 50% van de marktwaarde van het huis hebt geleend. Op zo'n hypotheek aflossen is alleen zinvol als de renteopslag vervalt. Informeer goed bij je hypotheekverstrekker of dit zo is. Ook wachten sommige banken met een renteverlaging tot de renteherzieningsdatum.

Beleggingshypotheek

Heb je een beleggingshypotheek, laat je dan goed adviseren over vervroegd aflossen. Mocht aan het einde van de looptijd de opbrengst van de belegging hoger zijn dan je hypotheekschuld, kun je een naheffing krijgen.

Advies over extra aflossen

Wil jij weten of het in jouw situatie verstandig is om extra af te lossen? Bespreek het met onze hypotheekadviseurs. We helpen je graag verder.