Voorlopig koopcontract

Voorlopig koopcontract

Je bent eraan gebonden

Wat is een voorlopig koopcontract?

Het voorlopig koopcontract, ook wel de koopakte genoemd, is een contract waarin de koop van een huis schriftelijk wordt vastgelegd. Het wordt zowel door jou als door de vorige eigenaar van het huis ondertekend. Het heet "voorlopig" omdat jij het definitieve koopcontract pas krijgt van de notaris, bij de overdacht.

In het voorlopig koopcontract staan alle afspraken die jij hebt gemaakt over het kopen van de woning. Denk aan de verkoopprijs, de betalingsafspraken, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden. 

Voorlopig koopcontract bedenktijd

Maar let op: een voorlopig koopcontract is helemaal niet "voorlopig" of vrijblijvend. Na het tekenen heb jij een wettelijke periode van 3 dagen waarin jij je nog kunt bedenken. Zonder dat je hiervoor een reden hoeft op te geven. Na deze termijn is het voorlopig koopcontract bindend.

Controle voorlopig koopcontract

HypotheekBelofte

Een voorlopig koopcontract is bindend. Hanno controleert het voor jou. Zo loop jij geen enkel risico.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen nog kunt afzien van de koop. Maar alleen als jij de reden hiervoor hebt opgenomen in het contract. De belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering: je krijgt de hypotheek niet rond
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring: uit de keuring blijkt dat het huis bouwkundige gebreken heeft
  • Voorbehoud van verkoop eigen woning: jij krijgt je eigen woning niet verkocht

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij geen grote risico's loopt bij het kopen van jouw huis. Want als de reden dat jij van de koop wilt afzien niet in de ontbindende voorwaarden staat, betaal jij de verkoper 10% van de verkoopprijs. Zonde van jouw geld natuurlijk.

Voorlopig koopcontract controleren

Je wilt dus zeker weten dat jouw ontbindende voorwaarden goed zijn opgesteld en jouw voorlopig koopcontract geen fouten bevat. Je kunt het daarom het beste laten controleren. Zo weet jij zeker dat je nog van de koop kunt afzien als dat nodig is. Bij Hanno doen we dat snel en vakkundig. Neem jij bij ons hypotheekadvies af? Dan is de controle van jouw voorlopig koopcontract gratis.

Vraag over jouw koopcontract?

Hypotheekadvies online

Laat het weten via telefoon, e-mail of WhatsApp. We helpen je direct of binnen een halve werkdag.

Over Hanno: jouw financieel adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar