Voorlopig koopcontract

Voorlopig koopcontract

Waar moet je op letten als je de voorlopige koopakte tekent? Dat lees je hier.

Het voorlopig koopcontract, ook wel de koopakte genoemd, is een contract waarin de koop van een huis schriftelijk wordt vastgelegd. Hierin staan alle afspraken die jij hebt gemaakt over het kopen van de woning. Denk aan de verkoopprijs, de betalingsafspraken, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden. 

Voorlopig koopcontract tekenen

De bedenktijd van het "voorlopig" koopcontract

Het voorlopig koopcontract wordt zowel door jou als door de vorige eigenaar van het huis ondertekend. Het heet "voorlopig" omdat jij het definitieve koopcontract pas krijgt van de notaris, bij de overdacht. Maar let op: een voorlopig koopcontract is helemaal niet "voorlopig" of vrijblijvend. Na het tekenen heb jij een wettelijke periode van 3 dagen waarin jij je nog kunt bedenken. Zonder dat je hiervoor een reden hoeft op te geven. Na deze termijn is het voorlopig koopcontract bindend.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen nog kunt afzien van de koop. Maar alleen als jij de reden hiervoor hebt opgenomen in het contract. De belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering: je krijgt de hypotheek niet rond
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring: uit de keuring blijkt dat het huis bouwkundige gebreken heeft
  • Voorbehoud van verkoop eigen woning: jij krijgt je eigen woning niet verkocht

Door ontbindende voorwaarden op te nemen in jouw bod zorg je ervoor dat jij geen grote risico's loopt bij het kopen van een huis. Want als de reden dat jij van de koop wilt afzien niet in de ontbindende voorwaarden staat, kan je in principe niet meer onder de koop uit. 

Wil of moet je dat wel, bijvoorbeeld omdat je de financiering toch niet rond krijgt? Dan betaal jij de verkoper 10 procent van de verkoopprijs. Zonde van je geld natuurlijk.

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Een bod zonder voorbehoud van financiering is veel aantrekkelijker voor de verkoper, omdat het hem direct zekerheid geeft over de verkoop van zijn huis. Met de Hanno HypotheekBelofte weet je zeker dat jij de hypotheek rond krijgt en kan je veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud. Zo loop je geen risico op een boete van 10 procent. Kijk snel of jij in aanmerking komt voor de gratis Hanno HypotheekBelofte.