Is een maximale hypotheek verstandig?

Is een maximale hypotheek verstandig?

Als je een huis wil kopen, dan is de eerste stap vaak om je maximale hypotheek te berekenen. Zo weet je precies hoeveel hypotheek je kunt lenen op basis van je inkomen, en heb je een richting voor de (maximale) prijs van een koophuis.

Maximale hypotheek verstandig

Financieel zorgeloos leven

Bij Hanno vinden we het belangrijk dat je financieel zorgeloos kunt leven. Daar horen dus maandlasten en een hypotheek bij, die ook passen bij je maandelijkse uitgavenpatroon. 

Heb je een hobby waarin je graag geld investeert, reis je graag, is je auto over twee jaar toe aan vervanging, wil je sparen voor een gezinsuitbreiding of wil je eerder stoppen met werken? 

Deze beslissingen maken jouw leven. Dus over het algemeen is maximaal lenen niet ons advies. Leen met maandlasten die bij jouw leven en wensen horen. Maak bijvoorbeeld eens een berekening over wat je maximaal per maand wil betalen aan wonen.

Rentevaste periode

Bij het aangaan van een hypotheek spreek je sowieso twee dingen af met je hypotheekverstrekker: het rentepercentage en de rentevaste periode. Dat is het aantal jaren dat je kunt lenen tegen dat rentepercentage.

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Daarmee zijn ook je maandlasten hoger. Bij een kortere rentevaste periode, krijg je een lagere rente, en dus lagere maandlasten. Maar je loopt ook het risico dat je maandlasten omhoog gaan aan het einde van de rentevaste periode. Als je voor een langere rentevaste periode kiest, betaal je wellicht meer, maar is er langere tijd duidelijkheid over de maandlasten. Dit geldt zowel voor jou als voor je hypotheekverstrekker, waardoor je bij een langere rentevaste periode relatief meer mag lenen. Dit is het geval als je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer kiest.

Gratis oriëntatiegesprek

Wil je advies over de hoogte van je hypotheeklening? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Neem contact op en maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek, gratis en vrijblijvend.