Bijkomende kosten bestaande woning

Naar 'alles over hypotheken'

Ben je van plan om een bestaand huis te kopen? Wees je er van bewust dat een huis kopen geld kost, want bij de aankoop van een huis betaal je meer dan alleen de hypotheek. Wat zijn de kosten voor de aankoop van een bestaande woning? Je leest het in dit blog over bijkomende kosten.

Let op: wil je een nieuwbouwwoning kopen? Dan moet je rekening houden met andere bijkomende kosten speciaal voor nieuwbouw.

Bijkomende kosten hypotheek

Kosten koper

Bestaande woningen koop je meestal voor 'kosten koper' (k.k.). Dat houdt in dat jij als koper de overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekadvies en de transportakte en hypotheekakte bij de notaris. Houd rekening met ongeveer 3 tot 5% van de koopprijs. Lees hier meer informatie over de kosten koper

Verzekeringen

Bij de aankoop van een huis verplicht de geldverstrekker je vaak om een Overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Het is verstandig om ook een woonlastenverzekering af te sluiten. Je kunt hier rekenen op enkele honderden euro's per verzekering.

Daarnaast moet je als eigenaar een opstal-/woonhuisverzekering afsluiten tegen schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Ook wordt je inboedelverzekering vaak iets duurder zodra je groter gaat wonen. Bij een appartement is de opstalverzekering geregeld binnen de VvE. Deze wordt betaald uit maandelijkse servicekosten.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks Onroerendezaakbelasting aan de gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de WOZ-waarde van je woning. Deze wordt jaarlijks bepaald door de gemeente. In gemeente Utrecht is het bijvoorbeeld 0,1% van de WOZ-waarde.

Erfpacht

In enkele gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht staan sommige huizen niet op eigen grond, maar op erfpachtgrond. Deze grond moet je als eigenaar dan huren van de grondeigenaar, vaak de gemeente. Je kunt erfpacht afkopen voor 50 jaar of maandelijks een canon betalen. Een canon wordt jaarlijks vastgesteld en is afhankelijk van de waarde van de grond. Erfpacht kan honderden euro's per jaar zijn. Je kunt bij je gemeente meer informatie inwinnen over erfpacht.

Kosten voor onderhoud en verbouwing

Als huiseigenaar kun je voor onderhoud en reparaties niet terugvallen op een woningbouwvereniging of huurbaas. Het is dus goed om een spaarpotje te hebben voor onderhoud. Wil je bij aankoop of in de toekomst verbouwen, dan kun je hier bij de hypotheekaanvraag al rekening mee houden. Dat betekent wel dat je hypotheekbedrag (en dus je maandelijkse lasten) hoger wordt.

Als je een appartement koopt, heb je te maken met maandelijks servicekosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van gezamenlijke ruimtes en de kosten voor de VvE.

Gevolgen voor je belastingaangifte

De aankoop van een huis, heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Als huisbezitter moet je jaarlijks een bedrag bij je inkomen optellen, namelijk het eigenwoningforfait. Meestal staat daar een fiscaal voordeel tegenover, omdat de hypotheekrente en bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Hoeveel bedragen de bijkomende kosten?

Goed, nu weet je welke bijkomende kosten er allemaal zijn als je een huis koopt. Houd er rekening mee dat de bijkomende kosten vaak 3 tot 6 procent van de koopsom (afhankelijk van of jij wel of geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen) bedragen en je deze kosten moet betalen met eigen geld.

Hoeveel dat precies is  hangt onder andere af van de koopsom van je woning en de tarieven van jouw hypotheekadviseur, makelaar, taxateur en notaris. Wil je precies weten wat jouw droomhuis kost? Je kunt al jouw bijkomende kosten eenvoudig opgeven in jouw gratis Hanno account. Dat geeft jou een compleet overzicht. Meer zekerheid? Vraag jouw hypotheekadviseur om een berekening in een gratis hypotheekgesprek