Erfpacht afkopen

Erfpacht afkopen

Erfpachtcanon regeling in Utrecht en Amsterdam

Naar het Erfpacht Dossier

Erfpacht afkopen

Bij veel woningen is sprake van gemeentelijke erfpacht. Deze woningen staan niet op eigen grond, maar op grond van de gemeente. Soms krijg jij de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen. Bijvoorbeeld in Utrecht en Amsterdam. 

Heb jij ook een woning met erfpacht in Utrecht of Amsterdam? Dan heb je als het goed is een voorstel gehad van de gemeente om jouw erfpachtcanon eeuwigdurend af te kopen. Misschien weet jij, net als veel anderen, niet goed wat het voorstel echt inhoud of wat je nu moet doen. Daarom zetten we jouw opties nog even op een rijtje. 


Erfpacht Utrecht afkoopregeling

In de wijken Voordorp, Lunetten, Rijnsweerd en Overvecht zijn woningen met gemeentelijke erfpacht. Voor veel van deze woningen loopt het erfpachttijdvak af tussen 2030 en 2040. De gemeente verwacht dan een hoge stijging van de erfpacht, na het opnieuw berekenen van de erfpachtcanon. Daarom hebben zij de erfpachters een voorstel gedaan om de erfpacht eeuwigdurend af te kopen.

Als Utrechtse Erfpachter kun jij vanaf 1 april 2018 gebruik maken van de nieuwe afkoopregeling. Als de erfpacht is afgekocht heb je zekerheid over de kosten en hebben stijgende huizenprijzen geen invloed meer op jouw erfpacht.

Wat houdt de Utrecht erfpachtregeling in?

De afkoopsom voor erfpacht is berekend op basis van de einddatum en hoogte van de erfpachtcanon en de WOZ-waarde van jouw huis. Accepteer jij het erfpachtvoorstel voor 31 december 2018, dan rekent de gemeente met de WOZ-waarde van 2015. Vanaf 2019 rekent de gemeente met de WOZ-waarde van 2017. De afkoopsom wordt dan hoger, omdat de huizenprijzen in de tussentijd zijn gestegen.

Opties erfpacht afkopen Utrecht

De erfpachtregeling biedt jou vier mogelijkheden voor het afkopen van je erfpacht:

 1. Erfpachtcanon direct en volledig afkopen. Je betaalt de afkoopsom in één keer af. Daardoor wordt de erfpacht eeuwigdurend afgekocht en hoef je nooit meer erfpacht te betalen. 
 2. Erfpachtcanon vastklikken en later afkopen. Je zet de erfpacht vast, maar betaalt de afkoopsom nog niet. Totdat je de erfpacht afkoopt betaal je jaarlijks 5% van de vastgeklikte afkoopsom aan erfpachtcanon. Dit bedrag gaat niet af van je afkoopsom.
 3. Erfpachtcanon deels afkopen, het restant vastklikken en later afkopen. Je betaalt direct een gedeelte van de afkoopsom. Over de rest van de vastgeklikte afkoopsom betaal je jaarlijks 5% aan erfpachtcanon. Dit bedrag gaat niet af van je afkoopsom.
 4. Erfpacht niet afkopen. Als je huidige erfpachtcanon afloopt wordt jouw erfpacht opnieuw berekend op basis van de grondwaarde. 

Advies over erfpacht Utrecht afkopen? Bespreek jouw situatie met een financieel adviseur. Het eerste gesprek is vrijblijvend en kost je niks.

Erfpacht afkopen Utrecht
De Utrechtse erfpachtregeling geldt als
 • je jaarlijks erfpachtcanon betaalt of deze voor 50 jaar hebt afgekocht
 • je zelf in deze woning woont
 • je niet in de woning woont maar de woning niet hebt als belegging

Erfpacht Amsterdam overstapregeling

In Amsterdam zijn ongeveer 110.000 woningen met gemeentelijke erfpacht. Voor deze erfpachters wordt de erfpachtcanon elke 50 of 75 jaar opnieuw vastgesteld. Dat heet voortdurende erfpacht. De gemeente heeft de erfpachters een voorstel gedaan om van voortdurende erfpacht over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Dat kan vrijwillig en op ieder moment.

Wil je overstappen naar eeuwigdurende erfpacht, dan hanteert de gemeente Amsterdam tot en met 2019 gunstige voorwaarden. Er wordt dan gerekend met de WOZ-waarde van jouw huis van januari 2014 of 2015, afhankelijk van welke het laagst is. Ook ontvang je 25% korting op de afkoopsom en op de nieuwe canon in het eeuwigdurende erfpachtstelsel. 

Opties Amsterdam erfpachtregeling

De overstapregeling erfpacht van de gemeente Amsterdam biedt jou drie opties voor erfpacht:

 1. Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en in één keer afkopen. Hierna betaal je nooit meer erfpacht.
 2. Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht en een indexcanon vastzetten. Er wordt een jaarlijkse vergoeding bepaalt die voor altijd vaststaat. Deze wordt wel aangepast aan inflatie en zal dus een beetje stijgen, maar de marktwaarde heeft geen invloed meer op de erfpacht.
 3. Niet overstappen, je houdt voortdurende erfpacht. Aan het einde van je erfpachttijdvak wordt jouw erfpachtcanon opnieuw berekend aan de hand van de marktwaarde. Deze wordt aangepast aan inflatie en deflatie.

Weten welke Amsterdam erfpacht optie het beste is voor jou? Plan een orientatiegesprek in met onze financieel adviseurs. Het is gratis en je zit nergens aan vast. 


Voordelen van afkopen erfpacht

Het kan interessant zijn om jouw erfpacht eeuwigdurend af te kopen of vast te zetten:

 • Na het betalen van de afkoopsom hoef jij nooit meer erfpachtcanon te betalen
 • Financier jij de afkoop erfpacht mee met je hypotheek, dan kun je de rente hiervan fiscaal aftrekken
 • Jouw huis stijgt in waarde 
 • En is makkelijker door te verkopen 

Voordelen van erfpacht vastzetten

 • Bij vastzetten of klikken heb jij zekerheid over de totale kosten en maandlasten. De marktwaarde heeft geen invloed meer op de hoogte van jouw erfpachtcanon

Nadelen van erfpacht afkopen

 • eeuwigdurend erfpacht afkopen of vastzetten zorgt de eerste jaren voor hogere maandlasten
 • de afkoopsom erfpacht is niet aftrekbaar van de belasting (de erfpachtcanon is wel fiscaal aftrekbaar)

Erfpacht afkopen of niet?

Je kunt de erfpacht afkoopsom betalen met spaargeld, of door erfpacht te financieren met je hypotheek. Of het afkopen van de erfpacht voor jou verstandig is hangt af van je situatie. Hanno helpt je graag bij het vinden van de beste manier om jouw huis en de erfpacht te financieren. 

Bespreek jouw erfpachtregeling met een financieel adviseur. Het eerste gesprek is vrijblijvend en kost je niks.

Advies over erfpacht?

Plan een gratis oriëntatiegesprek
Hypotheekadviseur contact opnemen

Vraag of gratis afspraak maken?