Hypotheekrente berekenen

Hypotheekrente berekenen

Bereken de beste hypotheekrente tarieven voor jouw hypotheek

Onafhankelijk hypotheekrente berekenen

Via Hanno kun jij je hypotheekrente berekenen bij alle hypotheekverstrekkers in Nederland. Als we de beste hypotheekrente berekenen voor jou vergelijken we alle actuele hypotheekrentes. Bekijk welke aanbieders de beste rente hebben voor jouw hypotheek.

Hypotheekverstrekkers vergelijken logos

Hoe werkt hypotheekrente berekenen?

 • infographic-location

  Hypotheek berekenen

  Om de hypotheekrente te berekenen moet je weten hoe hoog je hypotheek is. Bereken je hypotheek om te zien hoeveel je mag lenen en wat je nodig hebt voor je droomhuis.

 • infographic-home

  Woningwaarde

  Wat is de taxatiewaarde? Hoe kleiner het percentage dat je leent, hoe lager de rente. Heb je de woningwaarde niet? Vul dan de koopsom of maximale hypotheek in.

 • infographic-document

  NHG of niet?

  Kom je in aanmerking voor een NHG hypotheek? Met NHG heb je hypotheek garantie én betaal een lagere hypotheekrente tarieven dan bij een normale hypotheek. 

 • infographic-bid

  Rentevaste periode

  Bij het rente berekenen kun je kiezen voor variabele hypotheekrente en alle rentevaste periodes. Hoe langer je de hypotheekrente vastzet, hoe hoger de rente. 

 • infographic-smiley

  Rente berekenen

  Alles ingevuld? Dan kun je onafhankelijk de beste hypotheekrente berekenen met de hypotheekrente calculator. Die vergelijkt alle geldverstrekkers, ook je eigen bank.


Niet alles in beeld? Scroll even in het kader hierboven.

Rente hypotheek: hoe lager hoe beter?

Heb je de laagste hypotheekrente berekend? Het is altijd goed om te weten hoe hoog de huidige hypotheekrente is en wat de beste opties zijn. 

Maar staar je niet blind op de lage hypotheekrente tarieven. Daarvoor gelden vaak bijzondere voorwaarden. Om de beste hypotheek te vinden voor jouw situatie moet je ook naar de hypotheekvoorwaarden kijken. 

Hypotheekvoorwaarden ook belangrijk

Hanno helpt je daarbij. Wij maken voor jou een complete vergelijking op basis van de actuele hypotheekrente én de voorwaarden. Welke voorwaarden belangrijk zijn voor jou, hangt af van je situatie. Wil je bijvoorbeeld je hypotheek versneld aflossen? Dan heb je een hypotheek nodig waarbij je veel boetevrij mag aflossen, zodat je minder of geen boeterente hoeft te betalen.

Hypotheek berekenen en afsluiten

Bij Hanno kun je niet alleen onafhankelijk je hypotheekrente berekenen, maar ook je hypotheek afsluiten bij alle geldverstrekkers. Omdat er geen enkele hypotheek is die wij niet voor je kunnen regelen, is ons advies altijd in jouw belang.

Hypotheekrente-icoon-beige-wit.png

Hypotheekrente vastzetten

Je kunt je hypotheekrente berekenen voor verschillende rentevaste periodes. In die periode blijf jij dezelfde hypotheekrente betalen, ongeacht wat er gebeurt met de actuele hypotheekrente. Je hebt dan zekerheid over je maandlasten en hoeft niet bang te zijn voor hogere hypotheeklasten als de rente stijgt. Maar als de hypotheekrente daalt, profiteer jij hier niet van. 

De bekendste rentevaste periodes zijn:

Het is ook mogelijk om te kiezen voor een kortere rentevaste periode. Elke rentevaste periode heeft voordelen en nadelen. 


Hypotheekadvies-gesprek-icoon-beige-wit.png

Vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente?

Wil je vaste of variabele hypotheekrente berekenen? De hypotheekrente heeft veel invloed op je maandlasten. En natuurlijk wil jij zo min mogelijk rente betalen. 

Kies je voor een rentevaste periode, dan heb je zekerheid over het rentetarief dat je betaalt en je maandlasten. Bij hypotheekrente variabel staat de rente niet vast en is die afhankelijk van de hypotheekrente ontwikkeling. Als de hypotheekrente stijgt, ga je meer rente betalen. Maar als de hypotheekrente daalt, wordt jouw hypotheek goedkoper. 

Zowel vaste als variabele hypotheekrente heeft voordelen. Welke rente het beste is voor jou, kun je altijd bepreken met een hypotheekadviseur. Meer informatie over hypotheekrente vastzetten (of niet) vind je hier.


Hypotheek-oversluiten-icoon-beige-wit.png

Einde rentevaste periode

Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Dat is een goed moment om te kijken of jij iets wilt veranderen aan je hypotheek. Je hypotheek oversluiten bijvoorbeeld, of een andere hypotheekvorm. 

Als jij je hypotheek oversluit aan het einde van je rentevaste periode, hoef je vaak geen boeterente te betalen. Het is daarom goed om onafhankelijk de hypotheekrente te berekenen. En bekijk onze tips voor als het einde van jouw rentevaste periode in zicht komt.


Hypotheekrente-icoon-beige-wit.png

Hypotheekrente verwachting

De afgelopen jaren was de hypotheekrente historisch laag. In 2018 is tot nu toe een lichte stijging van de rente waar te nemen. Wat is de verwachting hypotheekrente voor de rest van het jaar?

Het verloopt van de hypotheekrente ontwikkeling kunnen we natuurlijk niet met zekerheid voorspellen. De verwachting is dat deze langzaam zal stijgen, vanwege economische groei. Maar historisch gezien zal de rente nog steeds laag zijn.