Een Opeethypotheek. Hoe werkt dat?

Een opeethypotheek is een hypotheekvorm waarbij u als huiseigenaar uw woning 'opeet' om over extra financiële middelen te beschikken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld extra inkomen nodig heeft om uw pensioen aan te vullen of om andere financiële doelen te bereiken. Maar hoe werkt een opeethypotheek precies en is dit wel verstandig?

Bij een opeethypotheek wordt er een hypotheek gevestigd op uw woning. U ontvangt dan een maandelijkse uitkering van de bank, waarbij u zelf kunt bepalen of u dit bedrag gebruikt om uw pensioen aan te vullen, om uw woning te verbouwen of om andere uitgaven te doen. Het geld dat u ontvangt wordt wel van de overwaarde van uw woning afgetrokken, dus het kan zijn dat er minder overblijft voor uw nabestaanden als u komt te overlijden.

Het is belangrijk om goed na te denken voordat u besluit om een opeethypotheek af te sluiten. Uw woning is namelijk een belangrijk onderpand voor de hypotheek, en als u het geld niet kunt terugbetalen kan dit leiden tot gedwongen verkoop van uw woning. Daarnaast worden er vaak kosten in rekening gebracht voor het afsluiten van een opeethypotheek, waardoor het financieel niet altijd aantrekkelijk is.

Een hypotheekadviseur kan u helpen bij het maken van de juiste keuze als het gaat om een opeethypotheek. Zo kan hij of zij u adviseren over de voor- en nadelen van deze hypotheekvorm, en kunt u samen kijken naar uw persoonlijke situatie en wensen. Op die manier kunt u een weloverwogen beslissing nemen en uw financiële doelen bereiken zonder onnodige risico's te nemen.


De Opeethypotheek is vooral geschikt als:

 • U en uw partner 60 jaar of ouder zijn
 • Een relatief laag (pension) inkomen, hierdoor uw overwaarde niet kunt opnemen via reguliere hypotheek
 • Geen of weinig beschikbaar vrij vermogen heeft voor uw bestedingsdoel
 • Voldoende overwaarde op uw huis heeft
 • In staat bent om uw woning voldoende te kunnen onderhouden
 • In uw huis kunt blijven wonen als u ouder wordt en/of uw gezondheid achteruit gaat

Wel of niet een Opeethypotheek / Verzilverhypotheek afsluiten?

Voordelen Opeethypotheek

 • Geen maandelijkse aflossingen: U hoeft geen maandelijkse aflossingen te doen, waardoor u uw maandelijkse uitgaven kunt verminderen en uw financiën beter kunt beheren.
 • Extra inkomen: U kunt extra inkomen krijgen door de overwaarde van uw huis te gebruiken. Dit kan nuttig zijn als u uw pensioeninkomen wilt aanvullen of als u onverwachte uitgaven heeft.
 • Flexibiliteit: U kunt zelf beslissen hoe u het geld wilt besteden. U kunt het gebruiken voor renovaties, zorgkosten, reizen of andere uitgaven.

Nadelen Opeethypotheek

 • Hoge kosten: Opeethypotheken hebben vaak hogere kosten dan gewone hypotheken. Dit komt omdat de rente hoger is en er administratiekosten en afsluitprovisie in rekening worden gebracht.
 • Vermindering van erfenis: Als u uw huis verkoopt, wordt de opeethypotheek terugbetaald. Dit kan betekenen dat er minder overblijft voor uw erfgenamen.
 • Verlies van controle: Als u uw huis verkoopt, verliest u de controle over waar u woont en hoe u uw geld uitgeeft. Als u bijvoorbeeld verhuist naar een kleinere woning, heeft u mogelijk niet genoeg geld om de nieuwe woning te kopen.

De voordelen van een Opeethypotheek bij Hanno

Online advies op maat

Hypotheekadvies persoonlijk icoon

Of oversluiten verstandig is voor jou, hangt van veel zaken af. Samen bespreken we in alle rust jouw situate. Persoonlijk advies in een modern jasje.

Keuze uit 43+ aanbieders

Hypotheekadvies_alle aanbieders_icoon

Hanno vergelijkt 100% onafhankelijk. Geen beperkte selectie, maar vrijwel alle aanbieders. Ook je eigen bank. Jij krijgt dus écht de best passende hypotheek.

Hypotheek oversluiten v.a. 2.195 euro

Hypotheekadvies_kosten_icoon

Omdat Hanno slim hypotheekadvies geeft, betaal je de adviseur niet voor papieren rompslomp en bureaucratie. Dat zorgt voor scherpe tarieven.

Hypotheek oversluiten berekenen

Niet alles in beeld? Scroll even in het kader hierboven.

Let op: de gegevens van jouw berekening hypotheek oversluiten worden niet opgeslagen. Wil je je hypotheek omzetten? Bespreek wat er mogelijk is met onze hypotheekadviseurs in een gratis en vrijblijvend gesprek.


Jouw hypotheek oversluiten in 5 stappen

 • infographic-location

  1. Hoeveel kun jij besparen?

  Een gratis oriëntatiegesprek geeft je snel duidelijkheid.

  Maak een afspraak
  Bel 030 - 208 2010

 • infographic-document

  2. Documenten aanleveren

  Al jouw hypotheekdocumenten in één veilig, online overzicht. 

 • infographic-pen

  3. Je eigen financieel en hypotheekplan

  Eerst kijken we naar je financiële situatie, dán naar je hypotheek.

 • infographic-bid

  4. Keuze hypotheekverstrekker

  Op basis van je hypotheekplan kiezen we de beste aanbieder.

 • infographic-smiley

  5. Hypotheek rond en blijvend op orde.

  Wij regelen jouw hypotheek van A tot Z en houden hem op orde.

  Uitgebreid stappenplan >>

Hoeveel kun jij besparen op je maandlasten

Bereken jouw voordeel