Taxatie woning

Taxatie woning

Hoe werkt een taxatie en waarom heb je een taxatierapport nodig voor je hypotheek?

Naar 'alles over hypotheken'

Gefeliciteerd, je hebt een huis gekocht. Tijd om de hypotheek te regelen. Voor het afsluiten (en oversluiten) van je hypotheek heb je een taxatierapport nodig. Hiervoor moet jij een taxatie huis laten uitvoeren voor je huis. Waarom heb je een taxatie woning nodig en hoe werkt dat?

Taxatie.jpg

Taxatie woning: wat is het?

Als jij het huis hebt gekocht en het voorlopig koopcontract is getekend, laat je het huis taxeren. Bij een woning taxatie schat een taxateur de woningwaarde nauwkeurig in, aan de hand van het huis zelf en de lokale woningmarkt. Deze taxatiewaarde huis onderbouwt een taxateur in een taxatierapport, dat je doorstuurt naar je hypotheekverstrekker. 

Waarom huis taxeren voor hypotheek?

Dat taxatierapport huis heb jij nodig om je hypotheek af of over te sluiten. Jouw woning dient namelijk als onderpand van de hypotheeklening. Daardoor is jouw maximale hypotheek ook gekoppeld aan de waarde woning van het huis. En omdat je sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde mag lenen, heeft de taxatiewaarde direct invloed op de hoogte hypotheek.

Taxatiewaarde vs. aankoopprijs

De bank berekent jouw maximale hypotheek met de met de taxatiewaarde huis én de koopsom, afhankelijk van welke het laagst is. Is jouw koopsom lager dan de taxatiewaarde, dan is er niks aan de hand. Jouw maximale hypotheek is dan gelijk aan de koopsom.

Taxatie lager dan koopprijs

Maar het komt ook voor dat de waarde taxatie woning lager uitvalt dan de aankoopprijs die jij hebt betaald. Bijvoorbeeld omdat je flink moest overbieden om jouw droomhuis te kopen. Dan is jouw maximale hypotheek gelijk aan de waarde taxatie. Het verschil tussen taxatiewaarde en koopsom mag je dus niet lenen en moet je betalen met eigen geld. Heb je niet voldoende spaargeld (of overwaarde), dan krijg je de financiering huis niet rond

Taxatie woning en eigen geld rekenvoorbeeld

Hoeveel mag je nou lenen voor je hypotheek? Dat leggen we even uit met een rekenvoorbeeld. 

Taxatiewaarde hoger dan koopsom

  • Jij koopt een huis voor 250.000 euro
  • De taxatie woning waarde is 260.000 euro
  • Jouw maximale hypotheek is 250.000 euro

Koopsom hoger dan taxatiewaarde

  • Jij koopt een huis voor 250.000 euro
  • De taxatie woning waarde is 240.000 euro
  • Jouw maximale hypotheek is 240.000 euro
  • Het verschil van 10.000 euro mag je niet lenen
Maar let op: je hebt altijd eigen geld nodig voor het kopen van een huis, ook als jouw taxatiewaarde woning hoger is dan de koopsom. Want de kosten koper en andere bijkomende kosten huis kopen mag je sowieso niet financieren met je hypotheek.

Taxeren en woningwaarde

Een taxatie woning waarde die een stuk lager is dan de koopsom, daar zit je dus niet op te wachten. Jij wilt liever geen extra eigen geld inleggen om je huis te kopen. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel de waarde huis is vóór je gaat bieden op een huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de woningwaarde te berekenen

Kosten taxatie huis

Goed, een taxatie woning is dus verplicht. Maar je moet er wél voor betalen. Dat maakt een taxatie 1 van de verplichte kosten koper als je een huis koopt. De taxatiekosten hypotheek verschillen per taxateur, maar reken op zo’n 400-550 euro. Gelukkig zijn de taxatie huis kosten fiscaal aftrekbaar van je aangifte inkomstenbelasting. Dat scheelt weer. 

Taxateur kiezen

Een taxatie woning wordt vaak uitgevoerd door een makelaar, maar niet de verkoopmakelaar of aankoopmakelaar van de woning. Die zijn niet objectief. Jouw aankoopmakelaar (of hypotheekadviseur) kan je vaak wel een goede taxateur adviseren. 

Kies je liever zelf en taxerend makelaar uit? Dat kan bijvoorbeeld via Advieskeuze of Taxatietarieven, onafhankelijke vergelijkingssites voor taxateurs. 

NWWI taxatie

Let erop dat jouw taxatie woning wordt uitgevoerd door een taxateur die is aangesloten bij NWWI. Een taxatierapport woning met het NWWI keurmerk wordt door alle hypotheekaanbieders geaccepteerd en is verplicht als jij een NHG hypotheek wilt afsluiten.

Taxatie woning en overbieden

Zo, jij weet nu precies hoe het werkt, je huis laten taxeren. En dat je de waardebepaling huis moet doen vóór je een bod doet op een huis. Zodat je niet in de knel komt met jouw eigen geld. 

Moet je overbieden? Laat jouw woning dan met spoed taxeren, voordat de wettelijke bedenktijd van het koopcontract is afgelopen. Dan hoef je het huis niet te kopen als de woningwaarde lager is dan je dacht. Heb je vragen over jouw woning taxatie waarde? Bespreek het even met onze hypotheekadviseurs. Die helpen je graag verder.