Blog

Meten is weten: waarom het belangrijk is om jouw droomhuis na te meten
Koper huis opmeten

Moet het huis van jouw dromen aan een minimale oppervlakte voldoen? Vast wel. Het aantal vierkante meters is voor bijna iedereen belangrijk. Misschien selecteer jij huizen hier wel op als je rondsnuffelt op huizenwebsites of bladert door verkoopbrochures. Maar wie is er aansprakelijk als die informatie niet klopt?

Dat is niet per se de makelaar die de onjuiste informatie verstrekt. De Rechtbank Rotterdam heeft een verzoek om schadevergoeding afgewezen van een stel wiens huis kleiner was dan stond vermeld in de verkoopbrochure. Toen zij al in hun nieuwe huis woonden bleek het geen 120 m², maar 111 m² groot te zijn. Een fout van de verkopend makelaar, die per ongeluk de buitenmaat van het huis had verward met de binnenmaat. Hiervoor eisten de verkopers een compensatie van € 18.750.

De makelaar hoeft dit niet te vergoeden. Want de rechter vindt dat de kopers het aantal vierkante meters zelf hadden moeten controleren: “Als de woonoppervlakte van de woning van (doorslaggevende) betekenis zou zijn voor [de kopers] hadden zij met andere woorden zelf onderzoek moeten doen naar de juiste woonoppervlakte en niet zonder meer af moeten gaan op de informatie die de makelaar geeft in de brochure,” aldus de rechtbank in haar vonnis

Onderzoeksplicht koper

In principe mag jij er als koper vanuit gaan dat de informatie die je krijgt van een makelaar klopt. Maar jij kunt hem niet zonder meer aansprakelijks stellen als dat niet zo is. Als koper heb jij ook de plicht om zelf onderzoek te doen. 

Controleer daarom altijd de aspecten die jij belangrijk vindt aan een woning. Of laat deze controleren door iemand die er ervaring mee heeft. Dat kan een bekende zijn, of iemand die je inhuurt. Bijvoorbeeld een bouwkundig expert of een aankoopmakelaar

Het aantal vierkante meters kun jij natuurlijk prima zelf checken. Daarvoor hoef jij alleen maar een meetlint mee te nemen bij het bezichtigen van jouw droomhuis.