Blog

Nu een huis kopen of wachten? Lees de Hanno update over de woningmarkt 2019.
Huizenmarkt 2019_nu huis kopen of wachten
Veel mensen vragen zich af of dit een goed moment is om een huis te kopen. Nooit waren huizen zo duur als in 2018 en werden huizen zo snel verkocht. Een feit dat veel huizenzoekers de moed in de schoenen deed zinken. Maar berichten over de woningmarkt lijken weer positiever te worden: voor het eerst in jaren dalen de prijzen en worden woningen minder snel verkocht. Koelt de woningmarkt steeds verder af en kan je beter nog even wachten met het kopen van een huis?  

Lagere gemiddelde huizenprijs geeft vertekend beeld

Uit cijfers van de NVM blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in de eerste maanden van 2019 is gedaald ten opzichte van eind 2018. Hoewel dat positief klinkt geeft dit een vertekend beeld. Het zegt niets over de waarde van de verkochte huizen (duur of goedkoop) en de regio’s waarin de huizen zijn verkocht. De NVM verwacht ondanks deze lagere gemiddelde verkoopprijs wél dat de huizenprijzen in 2019 blijven stijgen, weliswaar minder hard, en dat de huizenmarkt meer in balans komt. 

Woningmarkt koelt af

Ook uit onafhankelijk onderzoek van de drie grootbanken ABN AMRO, ING en Rabobank blijkt dat de huizenmarkt afkoelt. De banken voorspellen dat de prijzen wel blijven stijgen, maar minder hard dan vorig jaar. Dit jaar naar verwachting met 4 tot 6 procent ten opzichte van 9 procent van 2018. Hiermee lijkt het einde van de hoge prijsstijgingen te zijn bereikt. 

Mensen lijken niet langer bereid de hoofdprijs te betalen voor (oude) woningen die nog verduurzaamd moeten worden. Mede dankzij de hoge prijzen, maar ook door het verder slinkende aanbod aan woningen, daalt het aantal verkochte woningen in 2019 vermoedelijk met zo’n 5 procent. 

Woningtekort neemt toe

Goed, vanuit verschillende hoeken klinkt het bericht dat de huizenmarkt in rustiger vaarwater komt. Dat is goed nieuws, maar realiseer je dus ook dat de huizenprijzen wel blijven stijgen. Er is een groeiend woningtekort in Nederland, met name in de stedelijke gebieden. Volgens de overheid neemt de vraag naar koopwoningen alleen maar toe door de groei van het aantal huishoudens, het woningbouw tekort en de aanhoudende lage hypotheekrente.  

Wat betekent dit voor jou als huizenkoper?

Het is wetenschappelijk bewezen dat economische ontwikkelingen en huizenprijzen vrijwel niet te voorzien zijn. Je kan dus niet op rationele gronden voorspellen wat de beste tijd is om een huis te kopen. Koop een huis omdat je het wil en kan betalen. Om fijn te wonen, niet om te speculeren wanneer de prijzen het beste zijn. Wachten op lagere huizenprijzen raden we bij Hanno dan ook niet aan. 

Bieden op een huis in 2019

Wij vertellen onze klanten altijd: laat je niet gek maken. Dat wordt voor jou als huizenkoper nu gelukkig wat gemakkelijker. De huizenmarkt anno 2019 is gunstiger dan die van 2018. Huizen zijn nog steeds duur, want de prijzen zijn niet gedaald. Maar de flinke prijsstijgingen van de afgelopen jaren vlakken af. 

Hierdoor kan je makkelijker “nee” zeggen tegen een (te) duur huis en nog een paar maanden verder zoeken, zonder dat de prijzen in de tussentijd hard doorstijgen. We verwachten dat dat zorgt voor meer onderhandelingsruimte en een afname van extreem overbieden

Een goede voorbereiding..

Al met al kom jij als koper weer sterker te staan ten opzichte van de verkoper. Wat je zelf kan doen om jouw positie te versterken is je goed voorbereiden. Weet wat je maximaal kan én wilt uitgeven aan een huis. Een gratis oriëntatiegesprek met een Hanno hypotheekadviseur geeft je direct duidelijkheid over jouw mogelijkheden. Dat zorgt ervoor dat jij straks een stuk steviger staat als je een bod doet op een huis.