Blog

Hypotheek oversluiten? Veel huiseigenaren doen het niet en laten geld liggen.
Hypotheek geld besparen

Hypotheek oversluiten levert honderden euro's voordeel op

Als je rentevaste periode afloopt, is het vaak voordelig om je hypotheek over te sluiten. Je bespaart dan dubbel: je hoeft geen aflosboete te betalen en door de lagere rente ben je elke maand voordeliger uit. Na de renteherziening en het oversluiten van je hypotheek ben je gemiddeld 350 euro per maand voordeliger uit.

Renteverlenging niet klakkeloos accepteren

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat veel huiseigenaren hier geen gebruik van maken. "Ruim 90 % van de huiseigenaren accepteert bij renteherziening 'gewoon' het nieuwe rentevoorstel van de hypotheek van zijn bank." Daarmee laten ze onnodig geld liggen. "Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt slechts 20 % daadwerkelijk over," aldus VEH. Dit terwijl het oversluiten van een hypotheek tegenwoordig vaak heel eenvoudig is en zonder hoge kosten kan.

Hypotheek bij bank oversluiten

Vooral voor huiseigenaren die een hypotheek hebben bij een van de drie grote banken, kan het voordelig zijn om de hypotheek over te sluiten. "Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3 % voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 gaat het dan om een bruto verschil van € 50 per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil zelfs 0,7 %."

Extra voordelen bij hypotheek oversluiten

Het voordeel bij het oversluiten van een hypotheek loopt vaak nog verder op. Hypotheekadviseur Rens van den Boom van Hanno: "Bij het advies voor het oversluiten van een hypotheek kijken we altijd naar het hele financiële plaatje. Dan blijkt vaak dat ook de verzekeringen voor bijvoorbeeld overlijdensrisico veel goedkoper kunnen. Die aanpassing nemen we dan gratis mee."

Ook de Vereniging Eigen Huis onderschrijft dit: "huiseigenaren zouden er verstandig aan doen het moment van renteherziening te gebruiken om kritisch te kijken of hun aflossingsvrije hypotheek aanpassing behoeft." 

Hypotheekadviseur Van den Boom: "Veel klanten kunnen bijna niet geloven hoeveel voordeliger ze uit zijn en dat terwijl het nauwelijks moeite kost." 

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Onderzoek dus goed wat je opties zijn en hoeveel je kunt besparen door je hypotheek over te sluiten.

Bereken direct jouw voordeel of lees meer informatie over het oversluiten van je hypotheek.