Blog

Private lease en de invloed op je hypotheek
Private lease en hypotheek

Private lease wordt steeds populairder. Het is vaak goedkoper om een auto te leasen dan om zelf een nieuwe te kopen. En je hebt er geen spaargeld voor nodig. Dat klinkt aantrekkelijk toch? Maar dat is het niet als jij een hypotheek wilt afsluiten. Of oversluiten. Want als je privé een auto least kun je minder hypotheek krijgen. 

Private lease en BKR registratie

Private lease wordt namelijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) voor 65% van de totale leasesom. Hiervan wordt 2% door geldverstrekkers gezien als een maandelijkse financiële verplichting. En dit bedrag wordt afgetrokken van je maximale hypotheek. Niet alleen voor de periode van je leasecontract, maar voor de hele looptijd van je hypotheek.

Private lease en maximale hypotheek

Je maximale hypotheek valt hierdoor een stuk lager uit. Een leasecontract van vier jaar voor € 250 per maand zorgt ervoor dat jij zo'n € 45.000 minder kunt lenen. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogte en duur van je leasecontract en je hypotheekrente. 

Je hebt al een hypotheek

Heb jij al een hypotheek en wil je een private leasecontract afsluiten? Dat heeft geen invloed op je hypotheek, tenzij je deze tijdens de looptijd van je leasecontract wilt oversluiten. 

Private lease versus zakelijke lease

Een BKR registratie geldt alleen voor private lease, niet voor een zakelijke auto. Voor je hypotheek is het dus zeker de moeite waard om een auto van de zaak te regelen. Wel zorgt zakelijke lease ervoor dat je meer belasting moet betalen als je meer dan 500 km privé rijdt. 

Wil je precies weten welke invloed jouw leasecontract heeft op je maximale hypotheek? Of wat zakelijke lease doet met je inkomen? Kijk hier dan samen naar met een financieel adviseur.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?