Energiebesparende maatregelen 2023

Hoe zit het met de hypotheek?

Naar 'alles over hypotheken'

Duurzaam wonen in een energiezuinig huis, dat lijkt je wel wat. Het is niet alleen comfortabel en goed voor het milieu, maar het is ook goed voor je portemonnee. Uiteindelijk dan, want die energiebesparende maatregelen moet je wel eerst betalen. Gelukkig zijn er de laatste jaren veel mogelijkheden om energiebesparende voorzieningen te financieren met je hypotheek. Wat zijn de regels voor energiebesparende maatregelen 2023?

Energiebesparende maatregelen 2022

Back to basics: energiezuinig vs. energiezuinig vs. nul-op-de-meter

Als je onderzoek doet naar een duurzame woning en energiebesparende maatregelen 2023 vliegen de verschillende energiezuinige termen je om de oren. Daarom eerst nog even een korte uitleg

  • Energiebesparende maatregelen: dat zijn maatregelen die je treft om je huis te verduurzamen. Denk aan het installeren van zonnepanelen, hoogrendementsglas (HR++), energiezuinige deuren, gevelisolatie of een warmtepomp. 
  • Energiezuinige woning met EPC-0: een woning is energiezuinig als het een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van 0 of lager heeft. Dat geeft aan hoeveel energie je nodig hebt om de woning te verwarmen, ventileren en verlichten. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het huis is.
  • Energieneutrale woning of NOM-woning: een volledig energieneutraal huis is een nul-op-de-meter woning. Een NOM woning wekt zelf alle energie op die het verbruikt en geeft door het jaar heen net zoveel energie af aan het energienet als dat het opneemt. 
  • Energiepluswoning: een ‘zuinige’ nul op de meter woning die meer energie afgeeft aan het energienet dan opneemt.
  • Zelfvoorzienend huis: voorziet compleet zelf in de energiebehoefte. Een zelfvoorzienend huis is niet aangesloten op energienetten voor aardgas, warmte of elektriciteit.

Meer lenen voor energiezuinig huis

Goed, dat is duidelijk. Hoe zit het met energiezuinig wonen en je hypotheek in 2023? Als het (gezamenlijk) inkomen waarop de hypotheek wordt afgesloten minimaal 33.000 euro is, kun je extra geld lenen om je huis te verduurzamen of een woning te kopen die al energiezuinig is. Hoeveel hypotheek energiebesparende maatregelen je extra kan krijgen is afhankelijk van het energieverbruik van de woning.

Hypotheekregels energiebesparende maatregelen 2023

Om bij een (niet duurzaam) huis energiebesparende maatregelen te treffen mag je ook in 2023 tot 9.000 euro meer lenen, tot maximaal 106 procent van de woningwaarde. De voorwaarde voor deze hypotheek energiebesparende voorzieningen is dat je het extra bedrag volledig investeert in het verduurzamen van je huis. 

Nieuw van deze energiebesparende maatregel in 2023 is dat je via de uitgevoerde maatregelen meer moet besparen op de energierekening dan dat jouw maandlasten stijgen van de extra hypotheek. 

Energiezuinig huis kopen met energielabel A++ of hoger

Koop je een huis dat al energiezuinig is? Ook dan mag je in 2023 meer lenen op basis van je inkomen. Bij een huis met energielabel A++ of een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,6 kan je tot 9.000 meer hypotheek krijgen. 

Energiebesparende maatregelen en NHG

Ook bij een huis met NHG kan je tot 106% van de woningwaarde lenen voor energiebesparende voorzieningen. De NHG grens 2023 is 405.000 euro. Investeer je in energiebesparende maatregelen, dan ligt de grens op 429.300 euro. Dat mag je gebruiken om een energie onzuinig huis te verduurzamen of om een al energiezuinige woning te kopen.

Minder lenen voor energiezuinig huis EPC-0

Voor een energiezuinige woning met een EPC van nul of lager (of een klimaatneutraal huis) mocht je vroeger maximaal 25.000 euro lenen, zolang je een energieprestatiegarantie van minstens 10 jaar hebt. In 2023 heb je deze energieprestatiegarantie niet meer nodig en kun je slechts 15.000 euro extra lenen. Dat is 5.000 euro minder dan twee jaar geleden. Waarom? Omdat een woning met een energieprestatiecoëfficiënt van 0 of lager weliswaar zorgt voor lage energiekosten, maar er geen garantie is dat het huis ook energie kan teruggeven aan het energienet.

Extra lenen voor nul-op-de-meter blijft gelijk

Volgens de energiebesparende maatregelen van 2023 mag je dit jaar nog steeds 25.000 euro extra lenen voor een Nulopdemeter huis. Want een NOM woning levert wel gegarandeerd energie aan het elektriciteitsnet. Een energieprestatiegarantie van 10 jaar of langer blijft voor bij een nulopdemeter gewoon verplicht.

Huis van de toekomst

Zo, nu weet je hoeveel hypotheek extra je kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen in 2023. Duurzaam wonen is de toekomst. En hoewel je hiervoor een hogere hypotheek nodig hebt betaal je onderaan de streep minder. Tenslotte zorgt een duurzaam huis voor energiebesparing én een flink lagere energierekening. Hoeveel kan jij precies lenen voor jouw energiezuinige droomhuis? Bespreek het met een hypotheekadviseur in een gratis oriëntatiegesprek. Ons artikel over de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen geeft je vast een globaal overzicht van de kosten van het verduurzamen van je woning.