Alles over hypotheken

Je vindt de actuele rentes via onderstaande pagina.

Ga naar Rente-overzicht

Hanno kent alle hypotheekverstrekkers van Nederland. Daardoor kunnen wij de hypotheek vinden die het best bij je past. 100% onafhankelijk.

Ga naar Alle aanbieders

Het belangrijkste verschil tussen de koop van een huis en appartement is je lidmaatschap en bijbehorende maandelijkse kosten van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij een appartement heb je namelijk te maken met gezamenlijke ruimtes.

Lees meer

Met een bouwdepot kun je de verbouwing aan je nieuwe woning meefinancieren in je hypotheek. Er zijn verschillen tussen de regels van een bouwdepot voor een bestaande woning en voor een nieuwbouw woning.

Bij een bestaande woning mag je een bouwdepot gebruiken in twee situaties:

  • Verbouwingen/renovaties die de kwaliteit van de woning verbeteren en waardoor de waarde van de woning stijgt, zoals een serre.
  • Verbeteringen die vastzitten aan de woning. Dat wil zeggen dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder schade aan te richten, zoals een dakraam of nieuwe vaste trap.

Lees meer

Op het moment dat je nieuwbouw koopt, sluit je de hypotheek af voor zowel de grond als de bouw van de woning. Vanuit een nieuwbouwdepot betaal je vervolgens de bouw van je woning in termijnen. 

Lees meer

Door je voor het bieden op een huis goed voor te bereiden op je hypotheekaanvraag, kun je veel sneller handelen. Dat biedt de verkoper zekerheid, waardoor je een veel grotere kans hebt dat zij jou het huis gunnen.

Ga naar Hanno HypotheekBelofte

Weten wat je maximaal kunt lenen is fijn. Maar het is verstandig om ook na te denken wat daar voor maandelijkse kosten bij horen. Omdat je wellicht liever reist dan aan een duurdere lening betaald, of omdat je wil sparen voor verwachte gezinsuitbreiding.

Lees meer

Ja dat kan. Een studieschuld wordt wel meegenomen in de berekening van het maximale leenbedrag.

Lees meer

Met de koopprijs van het huis alleen ben je er helaas nog niet. Je moet rekening houden met nog enkele procenten van de koopprijs extra. Dat is zo een of twee maandsalarissen. Daarom is ook eigen geld nodig. 

Lees meer

Als je een huis koopt en daarvoor leent, mag de lening maximaal 101% van de waarde van het huis bedragen. Vanaf 2018 is dat maximaal 100%. Dat is in de wet vastgelegd om kopers te beschermen tegen te hoge schulden.

Lees meer

Ja, dat mag. Als je aantoonbaar kunt maken dat je de schenking voor je eigen huis gebruikt, mag je belastingvrij schenkingen ontvangen tot 100.000 euro.

Lees meer

De meningen over de toegevoegde waarde van aankoopmakelaars verschillen enorm. Lees hier een aantal voors en tegens en wat je zelf kunt doen.

Lees meer

Je mag jaarlijks een maximaal percentage of een maximaal bedrag extra aflossen op je hypotheek. In je hypotheekvoorwaarden kun je vinden hoeveel jij boetevrij kunt aflossen bij je eigen hypotheekverstrekker.

Extra aflossen kan verstandig zijn in het geval van veel spaargeld en/of vermogen, of als je (resterende) hypotheekbedrag relatief laag is.

Lees meer

Je kunt zelf bepalen of je een hypotheek wil oversluiten. Waar je rekening mee moet houden is de boeterente, en eventuele administratiekosten.

Lees meer

Als een huis onder water staat en je gedwongen wordt het huis te verkopen, krijg je te maken met een restschuld. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

Lees meer

Als je een hypotheek zoekt voor je volgende huis, is het verstandig je weer eens te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen.

Lees meer

In dit geval is een standaard oplossing zelden de beste: duurder en vaak niet passend bij jouw situatie. Als je een aflossingsvrije of spaarhypotheek hebt, is het vaak voordelig die te behouden in combinatie met een nieuwe annuïteitenhypotheek.

Lees meer

Met de koopprijs van het huis alleen, ben je er nog niet. Je moet rekening houden met nog enkele procenten van de koopprijs extra. Dat is zo een of twee maandsalarissen. Alle extra kosten op een rij.

Lees meer

Heb je voor 1 januari 2013 al een hypotheek afgesloten, dan kun je deze hypotheekvorm(en) meenemen naar een nieuwe hypotheek, bij een nieuwe hypotheekverstrekker. Alles wat je extra aan geld leent, kan via een lineaire of annuiteitenhypotheek.

Lees meer

Dat kan zeker, al kan het niet bij alle aanbieders, en ook niet altijd met dezelfde procedure of regels als voor aanvragers in loondienst.

Lees meer

Een goede voorbereiding is het halve werk. De checklist van het AFM kan je daarbij helpen.

Lees meer

Een hypotheek is een lening voor je huis. Een hypotheek bestaat uit drie delen: de eigenlijke lening bij een geldverstrekker met de rente, de aflossing, en de Overlijdensrisicoverzekering en eventuele Woonlastenverzekering.

Lees meer

Wanneer je in aanmerking wil komen voor hypotheekrenteaftrek, is het verplicht om af te lossen op je hypotheek. Alleen dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Er zijn twee hypotheekvormen waarmee je vanaf de start direct aflost: de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

Veel mensen kiezen bij een nieuwe hypotheek voor de annuïteitenhypotheek, omdat de maandelijkse hypotheeklasten gelijk blijven. Lees hieronder elke hypotheekvorm om te bepalen wat het beste bij je past.

Bij de annuïteitenhypotheek blijft het bedrag wat je maandelijks betaalt aan hypotheeklasten tijdens de gehele rentevaste periode gelijk.

Lees meer

Met een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag van je hypotheeklening af. Omdat de eigenlijke lening elke maand afneemt, betaal je ook elke maand steeds iets minder rente. Je maandlasten nemen tijdens de looptijd van de hypotheek dus af.

Lees meer

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de rente over de hypotheekschuld. Je lost niets af van de eigenlijke hypotheeklening.

Lees meer

Bij een beleggingshypotheek wordt de aflossing opgebouwd door een belegging in beleggingsfondsen.

Lees meer

Bij een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd maandelijks in een verzekering om je hypotheek af te lossen. Op de einddatum wordt de waarde die je hebt opgebouwd gebruikt om de hypotheek af te lossen.

Lees meer

Een hybride hypotheek is een combinatie van een beleggingshypotheek en een spaarhypotheek. 

Lees meer

Een krediethypotheek is een lening met je huis als onderpand. Deze hypotheek sluit je niet af voor het kopen van een huis, maar om de overwaarde op de woning te gebruiken.

Lees meer

Een levenhypotheek is een combinatie van een hypotheek en een levensverzekering. Bij de levenhypotheek wordt tijdens de looptijd van de hypotheeklening niet afgelost. 

Lees meer

Weten wat je maximaal kunt lenen is fijn. Maar het is verstandig om ook na te denken wat daar voor maandelijkse kosten bij horen. Omdat je wellicht wel liever reist dan aan een duurdere lening betaald, of omdat je wil sparen voor een verwachte gezinsuitbreiding.

Ga naar Maximale hypotheek

Ja, de mogelijkheid om rood te staan verkleint het bedrag wat je maximaal mag lenen.

Lees meer

Hanno heeft een aantal tips hoe je jouw maximale leenbedrag hoger kunt maken, terwijl het je niet meer kost per maand. Dat noemen wij Slim Maximaal lenen.

Lees meer

Als je partneralimentatie betaalt kun je minder lenen voor een hypotheek. Dit komt omdat te betalen alimentatie invloed heeft op je besteedbare inkomen. Hierdoor blijft er minder over om de hypotheeklasten te betalen.

Lees meer

Bijna alle leningen die je afsluit staan geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De hoogte van die leningen is van invloed op de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Lees meer

Een creditcard heeft alleen invloed op het maximaal te lenen bedrag als de kaart geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Niet alle creditcards worden geregistreerd bij BKR.

Lees meer

Wij hebben 7 tips voor het kopen van je eigen huis.

1. Prioriteer je woonwensen.

Begin met je verschillende wensen op te schrijven in volgorde van belangrijkheid. De zoektocht naar een nieuw thuis neemt tijd in beslag. Met al je woonwensen op een rij, kun je gerichter zoeken. Wil je toch heel graag in dezelfde wijk blijven wonen, maar is het huis nu te klein? Dan is een verbouwing misschien ook een optie.

Lees meer

De NHG is een garantie op hypotheken tot 247.450 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. De NHG kan namelijk restschuld kwijtschelden.

Lees meer

Kost je droomhuis minder dan 245.000 euro of is je hypotheek bij oversluiten maximaal 247.500 euro? Dan kom je voor NHG in aanmerking.

Lees meer

De NHG ligt voor 2017 op 101%. In 2018 gaat dit terug naar 100%.

Lees meer

Als je een nieuwbouwwoning koopt krijg je vaak te maken met bouwrente, renteverlies tijdens de bouw en rente over het bouwdepot. Deze termen lijken sterk op elkaar en worden bovendien nog al eens door elkaar gehaald. Best verwarrend allemaal.

Lees meer

Op het moment dat je nieuwbouw koopt, sluit je de hypotheek af voor zowel de grond als de bouw van de woning. Vanuit een nieuwbouwdepot betaal je vervolgens de bouw van je woning in termijnen. 

Lees meer

De bekendsten zijn het financieringsvoorbehoud en de bouwkundige keuring, maar je hebt ook de NHG-hypotheek en de No-Risk clausule.

Lees meer

Overbieden is vooral in de Randstad eerder regel dan uitzondering. Lees deze tips als je denkt aan overbieden.

Lees meer

De meningen over de toegevoegde waarde van aankoopmakelaars verschillen enorm. Lees hier een aantal voors en tegens en wat je zelf kunt doen.

Lees meer

Nee, dat is niet nodig. Maar het is wel nodig om goede afspraken te maken over de financiële kant van samen zijn.

Lees meer

Als je je hypotheek ooit zelf hebt gekocht en er nu een partner bij je intrekt, zul je nieuwe afspraken moeten maken en vastleggen over de hypotheek. 

Lees meer

Variërend van het gebruiken van je spaargeld, tot het oversluiten van je hypotheek. Je hebt verschillende opties.

Lees meer

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op!

We helpen je graag!

Telefoon 030 - 208 2010
WhatsApp 06 - 1093 2010
Openingstijden
Maandag - Vrijdag: 8.30 tot 20.30
Zaterdag: 10.00 tot 15.00
Corstiaan van Pelt Hanno.jpg

Corstiaan van Pelt