Actuele hypotheekrente

Onafhankelijk hypotheekrente vergelijken

Actuele hypotheekrente vergelijken

De huidige hypotheekrente in 2023 in Nederland is gemiddeld tussen de 4% en 5%. Wij hebben de actuele hypotheekrente voor je op een rij gezet. Via Hanno kun jij bij al deze geldverstrekkers je hypotheekrente vergelijken en je hypotheek regelen of oversluiten. Bekijk de rentetarieven hypotheek hieronder.


Over de Hypotheekrente

De hypotheekrente in Nederland is een belangrijk onderwerp voor veel huizenbezitters en mensen die van plan zijn een huis te kopen. De hypotheekrente bepaalt immers hoeveel geld iemand maandelijks moet betalen voor zijn of haar hypotheek. In dit artikel zullen we de ins en outs van de hypotheekrente in Nederland bespreken.

De hypotheekrente in Nederland wordt bepaald door de Euribor, een rentetarief dat wordt vastgesteld door de Europese banken. De Euribor wordt bepaald door het gemiddelde rentetarief dat banken elkaar berekenen voor geldleningen. De Euribor wordt dagelijks vastgesteld en bepaalt daarmee ook de hypotheekrente voor de Nederlandse markt. Naast de Euribor, speelt ook de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) bepaalt een rol bij de hypotheekrente in Nederland. De ECB bepaalt een basisrente, die banken gebruiken om hun eigen rentetarieven te bepalen.

In Nederland zijn er verschillende soorten hypotheekrentes: de variabele rente en de vaste rente. Bij een variabele rente verandert de rente maandelijks, afhankelijk van de Euribor. Bij een vaste rente is de rente voor een bepaalde periode vastgesteld. Veel Nederlanders kiezen voor een variabele rente omdat deze vaak lager is dan de vaste rente. Dit kan echter ook gepaard gaan met risico's, aangezien de rente kan stijgen en dat kan leiden tot een hogere maandlast voor de huizenbezitter.

In samenvatting, de hypotheekrente in Nederland wordt bepaald door de Euribor en de rente van de ECB. Er zijn verschillende soorten hypotheekrentes beschikbaar, zoals de variabele en vaste rente. Huizenbezitters en mensen die van plan zijn een huis te kopen moeten rekening houden met de mogelijke fluctuaties in de hypotheekrente en hun budget hierop afstemmen.

Doe de Hanno hypotheek berekenen om meer inzicht te krijgen.

Hypotheekverstrekkers vergelijken logos

Niet alles in beeld? Scroll even in het kader hierboven.

Hypotheekrente vergelijken: is lager altijd beter?

Als je de actuele hypotheekrente bekijkt is het logisch dat je wilt weten welke geldverstrekker de laagste hypotheekrente heeft. Maar niet alleen de rentetarieven zijn belangrijk als je een hypotheek uitkiest. De voorwaarden zijn minstens zo belangrijk als de hypotheekrente tarieven.

Hypotheekvoorwaarden vs. hypotheekrente

Op de laagste hypotheek rentes zijn vaak bijzondere voorwaarden van toepassing. Zo kan de rente van een hypotheekverstrekker die begint met een iets hogere hypotheekrente sterker dalen naarmate je de hypotheekschuld aflost, dan een hypotheek die begint met een lagere rente. Je kunt dan met een hogere hypotheekrente toch goedkoper uit zijn op de lange termijn. 

Een hypotheekadviseur van Hanno kan je vertellen welke actuele rente hypotheek goed is voor jouw situatie. Onze adviseurs helpen je graag bij het kiezen van de juiste hypotheek. Door onafhankelijk de actuele hypotheekrente te vergelijken én jouw (woon)wensen te bespreken.

Op die manier heb jij niet alleen de hypotheek met de laagst mogelijke hypotheek rente voor jouw situatie, maar ook die met de beste voorwaarden.

Ook hypotheek afsluiten via Hanno

Bij ons kun je niet alleen de hypotheekrente vergelijken, maar ook je hypotheek afsluiten bij álle hypotheekverstrekkers. Daarin adviseren we je volledig onafhankelijk. 

Hypotheekrente-icoon-beige-wit.png

Rentevaste periodes hypotheek

Als je jouw hypotheek afsluit moet je bepalen wat je wilt met de hypotheekrente. Veel mensen kiezen ervoor om hun hypotheekrente vast te zetten. De meest voorkomende rentevaste periodes zijn:

Hypotheekrente 10 jaar vastHypotheekrente 20 jaar vastHypotheekrente 30 jaar vast

Je kunt jouw hypotheekrente ook korter vastzetten, bijvoorbeeld 5 jaar, of helemaal niet. In het laatste geval heb je variabele hypotheekrente. De rente die jij betaalt is dan afhankelijk van de actuele hypotheekrente. 

Hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente. Wij hebben meer voordelen en nadelen per rentevaste periode voor je op een rij gezet.


Hypotheekadvies-gesprek-icoon-beige-wit.png

Variabele hypotheekrente of hypotheekrente vastzetten?

Bij het afsluiten of oversluiten van je hypotheek kun je er dus voor kiezen om de huidige hypotheekrente een aantal jaar 'vast te zetten'. De rente die je betaalt blijft dan gelijk, ongeacht de stand van de actuele hypotheekrente. 

Zet je de rente niet vast, dan is jouw rentepercentage net zo hoog als de actuele hypotheekrente. Beide vormen hebben voordelen en nadelen. Wat kun je het beste kiezen: vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente?


Hypotheek-oversluiten-icoon-beige-wit.png

Einde rentevaste periode hypotheek

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af? Dat is het slim om je te verdiepen in de huidige hypotheekrente en de actuele rentestanden te vergelijken. Met de lage hypotheekrentes kan het zomaar zijn dat je hypotheek oversluiten voordelig is. En bovendien hoef je vaak geen boeterente te betalen als je je hypotheek oversluit aan het einde van je rentevaste periode. 

Het einde van je rentevaste periode is ook een goed moment om kritisch te kijken of je huidige hypotheek nog goed bij je past. Passen de voorwaarden nog, en de hypotheekvorm? Hanno heeft een aantal nuttige tips voor het einde van je rentevaste periode.


Hypotheekrente-icoon-beige-wit.png

Hypotheekrente aflossingsvrij

Wil je een aflossingsvrije hypotheek met lage hypotheekrente? Met de huidige hypotheekregels is dat moeilijk. Want aflossingsvrije hypotheken die na 2013 zijn afgesloten komen niet meer in aanmerking voor hypotheekrente aftrek. Dat zorgt ervoor dat aflossingsvrije hypotheken een stuk duurder zijn dan eerst, zelfs met de lage actuele hypotheekrente. 

Als je nu een aflossingsvrije hypotheek afsluit, mag dat maximaal voor 50% van de woningwaarde. Voor de rest van je hypotheek moet je een andere hypotheekvorm kiezen. En je hebt over het aflossingsvrije deel dus geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Informatie over hypotheekvormen die wél in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek vind je hier. 


Hypotheek-maandlasten-icoon-beige-wit.png

Hypotheekrenteaftrek: wat is het?

Over je hypotheek betaal je een behoorlijk bedrag aan hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe hoger je maandlasten. Gelukkig is deze rente in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Dat houdt in dat je het bedrag dat je aan hypotheekrente betaalt, mag aftrekken van je belastbaar inkomen. Zo verlaag je jouw belastbare inkomen en hoef je minder inkomstenbelasting te betalen.

Hypotheekrenteaftrek zorgt ervoor dat je bruto maandlasten hoger zijn dan je netto maandlasten, omdat je een deel van de hypotheekrente na je belastingaangifte terugkrijgt. Sinds 2013 is alleen de rente van annuïtaire en lineaire hypotheken fiscaal aftrekbaar. Heb je later een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. 

Ook wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. Zit je in de hoogste belastingschijf, dan wordt het percentage dat je mag aftrekken van je belastbare inkomen elk jaar lager. In 2013 was dat nog 52%, sindsdien neemt dat elk jaar met 0,5% af. Vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 3% verlaagd tot deze op 37% zit. Zit jij in een andere belastingschijf? Dan blijft jouw hypotheekrenteaftrek voorlopig hetzelfde.

Wil jij weten wat jouw bruto hypotheeklasten en je netto hypotheeklasten zijn met de actuele hypotheekrente? Bereken snel je maximale hypotheek en je hypotheeklasten.