Het coronavirus en de huizenmarkt:

Het coronavirus en de huizenmarkt:

wat doet corona met de huizenprijzen en jouw hypotheek?

Door het coronavirus is de wereld in rep en roer. De beurs gaat onderuit, de olieprijs zakt en de rente daalt. Ook de Nederlandse huizenmarkt is niet immuun voor corona. Wat zijn de gevolgen van de coronamaatregelen voor de huizenprijzen? En wat betekent het voor jouw hypotheek? In dit blog houden we je op de hoogte over de invloed van coronacrisis op de woningmarkt en je hypotheek.

Coronavirus, huizenmarkt en hypotheek

Het coronavirus en de huizenmarkt

Door corona zijn er vooralsnog geen grote veranderingen waar te nemen op de huizenmarkt. Hoewel het aantal bezichtigingen afneemt, zijn de biedingen nog niet gedaald. Er zijn nog steeds meer dan genoeg serieuze kopers voor het aantal woningen. Dat zien we niet snel veranderen vanwege het grote woningtekort in 2020 en de nog altijd dalende hypotheekrente. 

Online huis bezichtigen

Ondanks het coronavirus gaan huis bezichtigingen gewoon door. Groepsbezichtigingen en Open Huizen Dag zijn geannuleerd, maar individuele bezichtigingen zijn nog wel mogelijk. Ook ontstaan er nieuwe initiatieven. Kijkers die vanwege het coronavirus liever niet persoonlijk langs komen, worden rondgeleid via WhatsApp.

Groter huizentekort door corona-virus?

Als de coronamaatregelen lang aanhouden kan het aantal te koop staande woningen dalen. Sommige verkopers willen geen vreemden in huis en stellen de verkoop van hun woning uit. Anderzijds zijn er ook mensen die verwachten dat de piek van de huizenmarkt is bereikt en hun huis nog snel willen verkopen. 

Ook kan corona gevolgen hebben voor de woningbouw. Veel buitenlandse bouwvakkers keren nu al terug naar huis. Als er te weinig werknemers en bouwmaterialen zijn, zullen nieuwbouwprojecten ook stagneren. 

Wat gebeurt er met de huizenprijzen?

Wat er gebeurt met de huizenprijzen is afwachten. Je kunt het even aankijken om te zien op de prijzen gaan dalen. Dat lijkt ons onwaarschijnlijk, want de vraag aan koophuizen blijft groot en het aanbod klein.

Houdt de coronacrisis langer aan, dan kunnen er kopers zijn die afhaken. Ze krijgen koudwatervrees vanwege een verslechterde economie of kunnen door werkloosheid geen huis meer kopen. Als er minder potentiële kopers zijn wordt overbieden op een huis minder noodzakelijk. Dan kom je als koper in een iets betere positie ten opzichte van de verkoper. Je maakt daardoor meer kans op een huis tegen een iets lagere koopsom.

Dalende hypotheekrente dankzij corona

Wat het ook gunstig maakt om tijdens het coronavirus een huis te kopen, is de nog altijd dalende hypotheekrente. Deze ongekend lage rente zorgt voor lage maandlasten en een grotere koopkracht, wat het aantrekkelijk maakt om juist nu een huis te kopen. 

Sommige mensen twijfelen of ze beter kunnen wachten met het kopen van een huis tot de hypotheekrente nog verder daalt. Hoewel de verwachting is dat de rente voorlopig niet zal stijgen, is hij zo laag dat hij niet veel verder kan dalen. Komt jouw droomhuis op de markt, laat het dan niet schieten om deze reden. 

Hypotheek oversluiten

Door deze lage hypotheekrente brengt het coronavirus ook iets goeds voor huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. Voor hen is oversluiten vaak alleen maar gunstig, vanwege een ruime overwaarde en de lage rente. Kom je in aanmerking voor het oversluiten van je hypotheek, dan is het een slimme zet om in deze onzekere economische tijden je maandlasten te verlagen. 

Een huis kopen tijdens corona of wachten?

Vooralsnog zien we dus geen grote veranderingen op de huizenmarkt. Vanwege de lage rente en eventuele terughoudendheid bij potentiële kopers door corona kan het op korte termijn iets gunstiger zijn om een huis te kopen. Maar is het verstandig om tijdens het coronavirus een huis te kopen? 

Bij onze klanten zien we wisselende reacties. Sommigen maken pas op de plaats vanwege de onzekerheid, terwijl anderen juist de mogelijkheid willen benutten om nog snel een hypotheek af te sluiten. Zolang je een vaste baan hebt en een financiële buffer is het nu mogelijk om je dure huurhuis in te wisselen voor een koophuis met een lagere hypotheek. Maar dit kan alleen als je voldoende financieel reserves hebt.


Het coronavirus en jouw hypotheek

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgen onze hypotheekadviseurs veel vragen. Kan ik nog een hypotheek afsluiten als ik nu een huis koop? Heeft het coronavirus invloed op de doorlooptijd van mijn hypotheekaanvraag? Wat gebeurt er met mijn maximale hypotheek? Hieronder geven we je up to date informatie over de invloed van corona op jouw hypotheek.

Huis gekocht, hypotheekadvies nodig!

Heb je een huis gekocht en dringend een hypotheekadvies nodig? Of heb je behoefte aan een oriënterend gesprek over jouw hypotheekmogelijkheden? Onze hypotheekadviseurs staan gewoon voor je klaar, ondanks het coronavirus. Alleen werken ze vanuit huis en helpen je in principe telefonisch met je hypotheek. Kom je liever langs? Dat is mogelijk in overleg.

Corona en jouw hypotheekaanvraag

Het is nog gewoon mogelijk om een hypotheek af of over te sluiten. Er zijn de laatste weken juist extra veel hypotheken aangevraagd in Nederland, ondanks het coronavirus. 

Net als onze hypotheekadviseurs werken veel medewerkers van banken thuis vanwege de coronamaatregelen. Ook de meeste taxateurs en notarissen werken gewoon door. Hierdoor zien we nog geen vertraging in de hypotheekaanvragen die wij hebben lopen. 

Het coronavirus en de hypotheekvoorwaarden

Als het coronavirus aanhoudt is het niet uitgesloten dat de hypotheekvoorwaarden worden aangepast. De acceptatievoorwaarden worden bijvoorbeeld strenger, of je mag minder lenen t.o.v. de woningwaarde. Hierover zijn de banken al in overleg. We hebben nog niets gehoord over specifieke eisen voor ZZP’ers, maar ook dat kan natuurlijk veranderen. 

Corona en werktijdverkorting

Als jouw werkgever minder werk heeft vanwege het coronavirus kan hij bij het UWV werktijdverkorting aanvragen. Jouw salaris wordt dan deels uitbetaald door je werkgever en aangevuld door het UWV. Of deze aanvulling meetelt voor jouw maximale hypotheek is nog niet duidelijk. 

Update: Vanwege corona wordt werktijdverkorting per direct vervangen door het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hoe deze regeling er precies uit gaat zien en of hij invloed heeft op jouw maximale hypotheek is nog niet bekend. 

Vragen?

Heb je vragen over het coronavirus en de huizenmarkt? Twijfel je over je verhuisplannen? Of wil je profiteren van de lage hypotheekrente door je hypotheek over te sluiten? Onze hypotheekadviseurs zijn gewoon bereikbaar en helpen je graag.