Het coronavirus en de huizenmarkt:

Het coronavirus en de huizenmarkt:

wat doet corona met de huizenprijzen en jouw hypotheek?

De wereld staat al sinds begin dit jaar op zijn kop door het coronavirus. Veel mensen vroegen zich tijdens de eerste twee coronagolven af wat er zou gebeuren met de huizenmarkt, de huizenprijzen en hun hypotheek. Inmiddels is het derde kwartaal van 2021 bijna voorbij. In dit blog houden we je op de hoogte over de invloed van corona op de woningmarkt aan de hand van cijfers van het NVM en Makelaarsland.

Laatste update: 16 september 2021

Coronavirus, huizenmarkt en hypotheek

Huizenmarkt stabiel ondanks corona

Ondanks de invloed van het coronavirus blijft de huizenmarkt in 2021 stabiel. Bezichtigingen lopen gewoon door en er zijn nog steeds meer dan genoeg serieuze kopers voor het aantal woningen. Dat zien we niet snel veranderen vanwege het grote woningtekort in 2021 en de nog altijd lage hypotheekrente.

Bezichtigen met corona-maatregelen

Zolang iedereen zich houdt aan de coronamaatregelen van het RIVM mogen bezichtigingen gewoon doorgaan. Bezichtigen vinden plaats met de verkoper of zijn verkoopmakelaar, maximaal twee potentiële kopers uit hetzelfde huishouden en een aankoopmakelaar. Iedereen is verplicht om een mondkapje te dragen en er wordt tijd ingepland tussen de bezichtigingen in verband met hygiënemaatregelen. 

Krapte op de huizenmarkt neemt toe

Tijdens de eerste coronagolf nam het aantal de koop staande woningen iets toe, omdat mensen dachten dat de piek van de huizenmarkt was bereikt en snel hun huis te koop zetten. In 2021 is de woningmarkt juist krapper geworden. Ten opzichte van een jaar geleden stonden er 54% minder huizen te koop in het tweede kwartaal.

Meer woningen verkocht tijdens corona

Ook het aantal verkopen is gedaald, namelijk met 12%. Afgelopen kwartaal werden er ruim 34.253 woningen verkocht, een laag aantal vergeleken met de afgelopen jaren.

Veel potentiële huizenkopers en beperkte keuze

Bovendien is het aantal potentiële kopers ondanks corona nog steeds hoog. Dat betekent dat kopers met het beperkte aanbod nu nog minder keuze hebben dan voorheen. Gemiddeld kunnen ze uit 1,4 woningen kiezen, terwijl dit er normaalgesproken vijf tot tien zijn.

Huizenprijzen sterk gestegen

Deze beperkte keuze gecombineerd met de grote vraag naar woningen heeft gezorgd voor stijgende huizenprijzen. In het tweede kwartaal van 2021 betaalde je ruim 410.000 euro voor een woning. Dat is bijna 20% meer dan een jaar geleden! Tot nu toe is er dan ook geen sprake van een negatieve invloed van corona op de huizenprijzen. 

Overbieden blijft gangbaar

Tijdens de eerste coronagolf dacht men dat overbieden minder noodzakelijk zou worden, vanwege afhakende kopers met koudwatervrees in verband met een verslechterde economie of omdat mensen door werkloosheid geen huis meer kunnen kopen. Bieden boven de vraagprijs bleef echter meer regel dan uitzondering. Het aantal overbiedingen is nog nooit zo hoog geweest: in 78% van de transacties bieden mensen boven de vraagprijs. 

Hypotheekrentes flink gedaald

Wat het ondanks het woningtekort en de stijgende huizenprijzen juist gunstig maakt om tijdens corona een woning te kopen, is de nog altijd zeer lage hypotheekrente. Deze ongekend lage rente zorgt voor lage maandlasten en een grotere koopkracht, wat het aantrekkelijk maakt om juist nu een huis te kopen. 

 Sommige mensen twijfelen of ze beter kunnen wachten met het kopen van een huis tot de hypotheekrente nog verder daalt. Hoewel de verwachting is dat de rente voorlopig niet zal stijgen, is hij zo laag dat hij niet veel verder kan dalen. Komt jouw droomhuis op de markt, laat het dan niet schieten om deze reden. 

Hypotheek oversluiten

Door deze lage hypotheekrente brengt het coronavirus ook iets goeds voor huizenbezitters die hun hypotheek willen oversluiten. Voor hen is oversluiten vaak alleen maar gunstig, vanwege een ruime overwaarde en de lage rente. Kom je in aanmerking voor het oversluiten van je hypotheek, dan is het een slimme zet om in deze onzekere economische tijden je maandlasten te verlagen. 

Een huis kopen tijdens corona of wachten?

Vooralsnog zien heeft corona niet geleid tot een crisis op de huizenmarkt. Vanwege de lage hypotheekrente is het, ondanks de hoge huizenprijzen, nog steeds een gunstig moment om een huis te kopen. Maar is het ook verstandig? 

Bij onze klanten zien we wisselende reacties. Sommigen maken pas op de plaats vanwege de onzekerheid die corona met zich meebrengt, terwijl anderen juist de mogelijkheid willen benutten om nog snel een hypotheek af te sluiten. Zolang je een vaste baan hebt en een financiële buffer is het nu mogelijk om je dure huurhuis in te wisselen voor een koophuis met een lagere hypotheek. Dat kan alleen als je voldoende financieel reserves hebt.


Het coronavirus en jouw hypotheek

Sinds de uitbraak van het coronavirus krijgen onze hypotheekadviseurs veel vragen. Kan ik nog een hypotheek afsluiten als ik nu een huis koop? Heeft het coronavirus invloed op de doorlooptijd van mijn hypotheekaanvraag? Wat gebeurt er met mijn maximale hypotheek? Hieronder geven we je up to date informatie over de invloed van corona op jouw hypotheek.

Huis gekocht, hypotheekadvies nodig!

Heb je een huis gekocht en dringend een hypotheekadvies nodig? Of heb je behoefte aan een oriënterend gesprek over jouw hypotheekmogelijkheden? Onze hypotheekadviseurs staan gewoon voor je klaar, ondanks het coronavirus. Alleen werken ze vanuit huis en helpen je in principe telefonisch met je hypotheek. Kom je liever langs? Dat is mogelijk in overleg.

Corona en jouw hypotheekaanvraag

Het is nog gewoon mogelijk om een hypotheek af of over te sluiten. Er zijn de laatste weken juist extra veel hypotheken aangevraagd in Nederland, ondanks het coronavirus. 

Net als onze hypotheekadviseurs werken veel medewerkers van banken thuis vanwege de coronamaatregelen. Ook de meeste taxateurs en notarissen werken gewoon door. Hierdoor zien we nog geen vertraging in de hypotheekaanvragen die wij hebben lopen. 

Het coronavirus en de hypotheekvoorwaarden

Als het coronavirus aanhoudt is het niet uitgesloten dat de hypotheekvoorwaarden worden aangepast. De acceptatievoorwaarden worden bijvoorbeeld strenger, of je mag minder lenen t.o.v. de woningwaarde. Hierover zijn de banken al in overleg. We hebben nog niets gehoord over specifieke eisen voor ZZP’ers, maar ook dat kan natuurlijk veranderen. 

Vragen?

Heb je vragen over het coronavirus en de huizenmarkt? Twijfel je over je verhuisplannen? Of wil je profiteren van de lage hypotheekrente door je hypotheek over te sluiten? Onze hypotheekadviseurs zijn gewoon bereikbaar en helpen je graag.