Blog

Hypotheek afsluiten in 2018? De 7 dingen die anders zijn dan vorig jaar.
Stel in kamer

Ben jij van plan om dit jaar een (nieuw) huis te kopen? Dan is het voor jou belangrijk om te weten wat er per 1 januari 2018 is veranderd op het gebied van hypotheken. 

1. Maximale hypotheek in 2018 van 101% naar 100% 

Vanaf 2018 mag je 100% van de waarde van je huis lenen. Dit was 101%. Dat betekent dat je alle bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, hypotheekadvies en de notaris met eigen geld moet betalen. 

Als je overwaarde hebt kun je dat natuurlijk wel gebruiken voor de bijkomende kosten. 

Bij Hanno maak je snel een persoonlijke berekening van je maximale hypotheek en bijkomende kosten

2. Meer lenen voor tweeverdieners

Koop je met z’n tweeën een huis, dan mag je in 2018 meer lenen. Het hoogste inkomen telt volledig mee bij het berekenen van jullie maximale hypotheek, het tweede voor 70%. Dat was 60%. Dat verschil lijkt klein, maar volgens het Nibud kunnen veel tweeverdieners tot 10.000 méér lenen voor het kopen van hun huis.

3. Meer hypotheek mogelijk voor ZZP-ers en ondernemers

Vroeger was het voor ZZP-ers en ondernemers lastig om een hypotheek te krijgen. Nu is dat veel eenvoudiger, ook als je nog geen drie jaar actief bent. Steeds meer hypotheekverstrekkers accepteren ondernemers en zzp-ers überhaupt als klant. Anderzijds hanteren ze steeds meer verschillende methodes om je ondernemersinkomen en dus het maximale leenbedrag vast te stellen. Dat is minder overzichtelijk, maar je kunt in de praktijk wel meer lenen. Dat is dan weer een voordeel. Een goede adviseur kan je hier meer over vertellen en samen met jou de best passende hypotheekverstrekker kiezen.

Meer weten over een hypotheek voor ondernemers en zzp-ers.

4. NHG-grens verhoogd van € 245.000 naar € 265.000

Vanaf 1 januari komen woningen tot € 265.000 in aanmerking voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Dat was € 245.000. Voor de NHG-garantie betaal je eenmalig 1% van de hypotheeksom. Je loopt dan minder risico en je kunt tot wel 0,6% per jaar besparen op de hypotheekrente (peildatum 11 januari 2018). Dat kan oplopen tot een besparing van ruim 1.500 per jaar!

Meer over kopen met NHG.

5. Energiezuinige woning aantrekkelijker 

Wil je je huis energiezuinig maken? Dan mag je in 2018 tot 25.000 extra lenen. Koop je met NHG dan kun je bijna 16.000 meer lenen. Dit kun je besteden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een zuinige CV-ketel. Dat levert je driedubbel voordeel op: meer wooncomfort, lagere energiekosten en een beter milieu. Doen dus, als het maar even kan.

6. Hypotheekrenteaftrek daalt naar 49,5%

De hypotheekrente die je betaalt mag je aftrekken van je belastbare inkomen. De maximale hypotheekrente-aftrek voor 2018 bedraagt 49,5%. Dat was 50% en scheelt dus niet zoveel. Bovendien krijg je hier alleen mee te maken als je in de hoogste belastingschijf zit en dus meer verdient dan 68.500.

Vanaf 2020 zal de hypotheekrenteaftrek echter elk jaar met 3% per jaar dalen totdat de laagste belastingschijf is bereikt. En die laagste schijf wordt vanaf 2019 belast met bijna 37% belasting. Houd hier dus rekening mee als je in 2018 een huis koopt en er langer dan een jaar in wilt wonen.

7. Eigenwoningforfait verlaagd van 0,75% naar 0,7%

De overheid geeft en neemt. Dus, ter compensatie van de lagere hypotheekrenteaftrek, waardoor je duurder uit bent, is ook het eigenwoningforfait dit jaar verlaagd. Je telt in 2018 0,05 procent van de waarde van je woning minder bij je inkomen op. Voor de niet zo snelle rekenaars: bij een huis van bijvoorbeeld 300.000 scheelt dat 300 euro bijtelling en dus zo’n 120 tot 150 euro belasting.

De bottomline, met een tip van Hanno: laat je niet gek maken!

Over het algemeen kun je in 2018 door de nog altijd lage rente en de iets soepelere voorwaarden meer lenen. Dat is het goede nieuws. Het slechte nieuws voor kopers is dat de huizenprijzen ook gestegen zijn, waardoor het moeilijker is een betaalbaar huis te vinden.

Maar laat je niet gek maken of opjagen. Kijk niet alleen naar wat er mág, maar kies vooral wat je zelf wilt en kúnt lenen. Hoe mooi je huis ook is, als het te duur is, woon je er niet fijn. En door slim je hypotheek en je financiën te regelen is er vaak juist meer mogelijk dan je denkt.

Meer weten? Wij helpen je graag. Welkom bij Hanno!