Blog

Huis kopen? Zo kies jij de juiste aankoopmakelaar.
Bij de aankoopmakelaar

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Jij wilt een huis kopen. Misschien overweeg je om dat samen met een aankoopmakelaar te doen. Je koopt tenslotte niet elke dag een huis en het is allemaal best ingewikkeld. Daarom is het fijn om hulp te krijgen van een expert die je goed ondersteunt. 

Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het vinden van de juiste woning, het begeleiden van bezichtigingen, onderhandelen over de prijs en het opstellen van de koopovereenkomst. Hij heeft veel kennis van de huizenmarkt in jouw omgeving en weet waar je op moet letten als je een huis bekijkt. Bovendien heeft hij veel ervaring met onderhandelen. Een aankoopmakelaar kan je dus helpen bij het vinden én kopen van je droomhuis tegen een scherpe prijs. Je moet alleen wel de juiste kiezen. Let daarom op de volgende dingen. 

Welke aankoopmakelaar kies je?

Kies voor een makelaar die is aangesloten bij de NVM, VBO of VastgoedPRO. Deze makelaars voldoen namelijk aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook zijn ze aangesloten bij de Geschillencommissie Makelaardij. Je kunt bij hen terecht als je een klacht hebt over je aankoopmakelaar. 

Wat doet een aankoopmakelaar?

Maak duidelijke afspraken over de werkzaamheden van je aankoopmakelaar. Jij kunt hem inschakelen vanaf het moment dat je hem nodig hebt. Dat kan zijn om je te helpen met bezichtigen, of pas vanaf de prijsonderhandeling. 

Wat kost een aankoopmakelaar?

Onderhandel vóóraf over de vergoeding van de aankoopmakelaar. Dit wordt ook wel courtage genoemd en bedraagt vaak 1-2 % van de aankoopprijs van de woning. Let erop dat dit bedrag exclusief 21 % btw is. Maak ook afspraken over eventuele extra kosten, bijvoorbeeld voor advertenties.

Aankoopmakelaar vs. verkoopmakelaar

Jouw aankoopmakelaar mag niet tegelijkertijd de verkoopmakelaar van dezelfde woning zijn. De aankoopmakelaar is er namelijk om jou te helpen, terwijl een verkoopmakelaar handelt in het belang van de verkoper. 

Samenwerking aankoopmakelaar opzeggen

Weet wat er gebeurt als jij de opdracht cancelt voordat je een huis vindt. Vaak betaal je de makelaar in dat geval intrekkingskosten, en een vergoeding voor zijn onkosten. 

Samenwerking aankoopmakelaar ontbinden 

Als de makelaar je niet goed helpt kun jij de overeenkomst ontbinden. Stuur hem eerst een aangetekende brief met jouw klacht. Ontvang je geen reactie binnen 3 weken? Leg dan je klacht voor aan de Geschillencommissie Makelaardij. Als je makelaar hier niet bij is aangesloten kun je het beste juridisch advies inwinnen.