Blog

Private lease hypotheek: minder lenen door private lease auto
Private lease hypotheek
Private lease wordt steeds populairder, maar wist je ook dat private lease invloed heeft op je hypotheek? Vroeger kocht je een nieuwe auto met spaargeld, of sloot je hiervoor een lening af. Tegenwoordig is privé leasen heel normaal. Dat is vaak goedkoper dan een nieuwe auto kopen en je hoeft er geen lening voor af te sluiten. Bovendien heb je geen gedoe meer met autoverzekeringen, wegenbelasting en onderhoud. Klinkt aantrekkelijk toch? Maar er kleven ook nadelen aan, waarvan er één invloed heeft op je hypotheek. Want private lease zorgt ervoor dat je minder hypotheek kunt krijgen.

Private lease BKR

Omdat je voor je private lease auto elke maand een vast bedrag betaalt, wordt het gezien als een lening met een betalingsverplichting. Je kunt tenslotte niet even besluiten dat je de komende maand niet betaalt voor je leaseauto, omdat je wat krap bij kas zit. 

Van het totale leasebedrag wordt 65% geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) onder de code OA (Operational Autolease). Hiervan wordt 2% door geldverstrekkers gezien als een maandelijkse financiële verplichting. Dat bedrag wordt afgetrokken van je maximale hypotheek. Niet alleen voor de periode van je leasecontract, maar voor de hele looptijd van je hypotheek.

Private lease en maximale hypotheek

Je maximale hypotheek valt daarom door private lease een stuk lager uit. Een leasecontract van vier jaar voor 250 euro per maand zorgt ervoor dat jij zo'n 45.000 euro minder kunt lenen. Dat bedrag is afhankelijk van de hoogte en duur van je leasecontract en de hypotheekrente. Als maatstaf kun je aanhouden dat je zo'n twee of drie keer de nieuwwaarde van de leaseauto minder mag lenen voor je hypotheek. Wil je precies weten waar je aan toe bent? Vraag dan een hypotheekadviseur om een persoonlijke berekening voor je te maken.

BKR-codering en hypotheekrente

Als je een betalingsachterstand hebt (gehad) voor private lease (of een andere lening), krijg je een BKR-codering. In dat geval is het lastiger om een hypotheek af te sluiten. Bij veel geldverstrekkers kun je toch een hypotheek krijgen, zolang er een herstelcode bij vermeld staat en/of je het krediet hebt afbetaald. Vaak stelt een geldverstrekker wel hogere eisen en betaal je een hogere hypotheekrente. Private lease zorgt er dan niet alleen voor dat je minder mag lenen, maar maakt je hypotheek ook duurder.

Private lease en hypotheek

Heb jij al een hypotheek en wil je een private leasecontract afsluiten? In dat geval heeft private lease geen invloed op je huidige hypotheek. Tenzij je jouw hypotheek wilt oversluiten tijdens de looptijd van je leasecontract. 

Wel moet je er natuurlijk zeker van zijn dat je zowel de hypotheeklasten als de maandelijkse leasekosten kunt betalen, want je wilt niet in de financiële problemen komen. 

Private lease zonder BKR

Wil je toch een auto privé leasen, maar geen vermindering van je maximale hypotheek? Er zijn ook partijen die private lease zonder BKR-registratie aanbieden. Die partijen zijn geen deelnemer van het Keurmerk Private Lease en hoeven jouw leaseovereekomst niet te registreren bij het BKR. 

Maar let op: het Keurmerk Private Lease staat voor betrouwbare leasecontracten en eerlijke voorwaarden. Sluit je jouw private lease contract af bij een partij die hier niet bij is aangesloten, let dan goed op de voorwaarden en kleine lettertjes. 

Private lease versus zakelijke lease

Een BKR-registratie geldt alleen voor private lease, niet voor een zakelijke auto. Zakelijke lease heeft dus geen invloed op je maximale hypotheek. Voor je hypotheek is het zeker de moeite waard om een auto van de zaak te regelen. Wel zorgt zakelijke lease ervoor dat je meer belasting moet betalen als je meer dan 500 km privé rijdt. 

Advies over private lease hypotheek

Wil je precies weten welke invloed private lease heeft op je hypotheek? Of wat zakelijke lease doet met je inkomen? Bespreek jouw situatie en mogelijkheden met een financieel adviseur. Bij Hanno is het eerste gesprek altijd gratis.