Blog

Bieden zonder financieringsvoorbehoud? Zo loop jij geen geen risico.
Advies over voorbehoud financiering
Zou jij een bod uitbrengen zonder ontbindende voorwaarden, als je daarmee meer kans maakt op jouw droomhuis? Bieden zonder ontbindende voorwaarden staat nu extra in de aandacht. Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn kopers niet altijd op de hoogte van de risico’s. Maar bieden zonder financieringsvoorbehoud hoeft geen risico te zijn. Niet als jij je goed voorbereidt. 

Het onderzoek naar ontbindende voorwaarden

De minister heeft een onderzoek laten uitvoeren onder 3.500 woningkopers in de periode tussen 2012 en 2017. Van deze kopers heeft 70% een bod onder voorbehoud van financiering gedaan. Dat betekent dat ongeveer 1/3 van de kopers zónder voorbehoud van financiering koopt. Het voorbehoud van bouwkundige keuring wordt slechts in 28% van de biedingen opgenomen.

Wat opviel is dat in de huidige overspannen huizenmarkt niet vaker wordt geboden zonder ontbindende voorwaarden dan in een ontspannen woningmarkt. Wel vindt de minister dat jij als koper beter op de risico’s van bieden zonder ontbindende voorwaarden moet worden gewezen. Daarom wordt er een model koopcontract gemaakt waarin zowel het voorbehoud van financiering als het voorbehoud van bouwkundige keuring zijn opgenomen. 

Huis kopen zonder bouwtechnische keuring

Het voorbehoud van bouwkundige keuring staat sinds februari 2018 standaard in het koopcontract. Dat voorkomt dat je een huis koopt met ernstige gebreken. Of dat je al snel veel achterstallig onderhoud moet laten uitvoeren. Wil jij toch bieden zonder eerst een bouwkundige keuring te laten uitvoeren? Dat kan, zo’n keuring is niet verplicht. Bekijk het huis dan wel even met iemand die verstand heeft van klussen en onderhoud. Een aankoopmakelaar bijvoorbeeld, of een vriend met twee rechter handen. 

Bieden zonder voorbehoud van financiering: risicovol of niet?

Bieden zonder financieringsvoorbehoud, dat klinkt behoorlijk spannend. Want als jij onverhoopt je hypotheek niet rond krijgt, kun je toch niet meer van de koop afzien. En dan moet je de verkoper een boete van 10% van de verkoopprijs betalen. Dat wil je natuurlijk niet. Dan toch maar een bod onder financieringsvoorbehoud doen, ook als je daardoor minder kans maakt op je droomhuis?

Geen zorgen, dat is niet nodig. Jij hoeft geen risico te lopen als je biedt zonder financieringsvoorbehoud. Niet als jij van tevoren goed uitzoekt wat jouw mogelijkheden zijn. Allereerst door online je maximale hypotheek te berekenen. En door altijd, maar dan ook altijd langs te gaan bij een hypotheekadviseur vóór je een bod neerlegt zonder financieringsvoorbehoud. 

Bieden zonder financieringsvoorbehoud met onze HypotheekBelofte

Onze hypotheekadviseurs kunnen je vertellen of jij veilig zonder financieringsvoorbehoud kunt bieden. Jij krijgt dan de Hanno HypotheekBelofte. Die garandeert je dat jij jouw hypotheek kunt afsluiten. Daarmee ben je dus 100% verzekerd van een hypotheek en kun je zorgeloos bieden op je droomhuis. Meer weten over de HypotheekBelofte? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag verder.