Blog

Zo tik jij een betaalbaar huis op de kop
Blog zo koop je een huis 190529

Je wilt graag een leuke koopwoning in die gezellige wijk, met voldoende ruimte en een tuin. En niet te duur natuurlijk. Maar ja, hoe doe je dat? Als je denkt aan de hoge huizenprijzen en de grote vraag naar woningen zakt de moed je in de schoenen. Toch is het mogelijk! Deze vijf tips helpen jou om een betaalbare woning op de kop te tikken op de krappe huizenmarkt. 

1. Verbreed je horizon

Natuurlijk wil je het liefst in de binnenstad wonen. Of een van die gewilde wijken net buiten het centrum. Maar kijk eens verder naar de minder populaire wijken of buiten de stad. Dat kan flink uitmaken voor de huizenprijzen! In die gebieden vind je mooie huizen voor lagere prijzen. En omdat veel van die wijken tegenwoordig aan het opbloeien zijn, heb je later een goede kans op overwaarde. 

2. Schrijf een persoonlijke brief

Maak je bod persoonlijk. Een huis verkopen is net zo emotioneel als een huis kopen. Vooral voor een verkoper die jarenlang met veel plezier in zijn woning heeft gewoond en er zijn kinderen heeft zien opgroeien. Vertel iets over jezelf. Heb je kinderen? Een relatie? Waarom wil je graag in zijn huis wonen? Dit geeft jou de gunfactor en vergroot de kans dat de verkoper voor jou kiest als de biedingen dicht bij elkaar liggen.  

3. Bied de verkoper financiële zekerheid

Bespreek je financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur voor je gaat bieden op een huis. Zo weet je precies wat jouw budget is voor een koopwoning. Door dat kenbaar te maken bij het uitbrengen van je bod geef je de verkoper zekerheid.

Bij Hanno gaan we nog een stapje verder. Met onze HypotheekBelofte kan je veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud. Daarmee weet jij zeker dat je hypotheek sowieso rond krijgt, no matter what. Zo loopt de verkoper geen risico dat de deal niet door gaat vanwege financieringsproblemen en heb jij geen stress over je hypotheek. 

4. Skip de bouwkundige keuring (niet)

In de huidige huizenmarkt laten kopers de bouwkundige keuring steeds vaker vallen om meer kans te maken op het winnende bod. Doe dat alleen als je zeker weet dat het huis in goede staat is! Wil je liever wel een bouwtechnische keuring? Spreek dan af dat je die laat doen in de drie dagen wettelijke bedenktijd die je hebt als koper. Dat voorkomt vertraging voor de verkoper en geeft jou de zekerheid dat je geen kat in de zak koopt. 

5. Wees niet bang om weg te lopen

Tot slot: laat je niet gek maken. Verkoopmakelaars zijn niet transparant en proberen je op te jagen. Ze vertellen bijvoorbeeld dat er veel interesse is, je dezelfde dag nog een bod moet doen of dat je flink moet overbieden om kans te maken. Word je onder druk gezet door de verkoper? Voelt het niet goed? Doe niet overhaast en emotioneel een (te hoog) bod. En wees niet bang om weg te lopen. Hoe graag je er ook wilt wonen. Er komt áltijd weer een ander perfect huis beschikbaar.

Een goede voorbereiding...

Zo, dit helpt je op weg bij het kopen van een huis. Kom voor meer gouden tips van onze hypotheekadviseurs naar onze info-avond ‘Zo koop je een woning’. Gratis en vrijblijvend. Want met een goede voorbereiding maak jij wel degelijk kans op dat droomhuis.