Blog

Inzicht in Makelaars: Aankoop en Verkoop, hoe vind ik de juiste?
Hypotheekadvies Utrecht Vismarkt
Als je op zoek bent naar een huis of jouw eigendom wilt verkopen, is het inzetten van een makelaar vaak de juiste keuze. Makelaars hebben de kennis en ervaring om je te helpen navigeren door het soms ingewikkelde proces van het kopen of verkopen van een woning. Maar wat doet een makelaar precies, en hoe vindt je de juiste? Hier is een overzicht van wat je moet weten over aankoopmakelaars, verkoopmakelaars en tips voor het zoeken naar de perfecte makelaar.


Wat is een Makelaar

Een makelaar is een professional in de vastgoedsector die kopers en verkopers van onroerend goed helpt. Makelaars hebben de opleiding, ervaring en licenties die nodig zijn om onroerend goed te kopen en te verkopen. In Nederland zijn makelaars vaak lid van brancheorganisaties zoals de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars), VBO Makelaar of VastgoedPRO.

Er zijn verschillende soorten makelaars, waaronder aankoopmakelaars, verkoopmakelaars en dubbele makelaars.

Stappenplan een huis kopen in 10 stappen


Aankoopmakelaars

Een aankoopmakelaar vertegenwoordigt de koper in een transactie voor onroerend goed. Ze helpen bij het zoeken naar een geschikte woning, onderhandelen over de prijs, en begeleiden de koper door het aankoopproces. Een aankoopmakelaar kan ook helpen bij het zoeken naar financiering, het coördineren van inspecties en het omgaan met eventuele problemen die zich voordoen tijdens de aankoop.

Verkoopmakelaars

Een verkoopmakelaar, aan de andere kant, vertegenwoordigt de verkoper. Ze zorgen voor de verkoop van de woning, van het vaststellen van de prijs tot het organiseren van bezichtigingen, tot het onderhandelen over de verkoopvoorwaarden. Een verkoopmakelaar helpt bij het voorbereiden van de woning voor verkoop, adviseert over verbeteringen die de verkoopprijs kunnen verhogen, en helpt bij de marketing van de woning.


Hoe vind ik de juiste?

Het kiezen van de juiste makelaar is cruciaal voor een succesvolle vastgoedtransactie. Hier zijn enkele tips om u te helpen bij uw zoektocht:

  1. Vraag om aanbevelingen: Begin uw zoektocht door te vragen om aanbevelingen van vrienden, familie of collega's die onlangs een woning hebben gekocht of verkocht. Zij kunnen u inzichten geven over hun ervaringen met bepaalde makelaars.
  2. Interview meerdere makelaars: Plan gesprekken met meerdere makelaars om hun ervaring, kennis van de lokale markt en aanpak te begrijpen. Vraag hoe ze communiceren, hoe ze problemen oplossen en hoe ze u zullen helpen uw doelen te bereiken.
  3. Controleer hun ervaring en referenties: Kijk naar de ervaring van de makelaar in uw specifieke markt of type onroerend goed. Vraag naar referenties van vorige klanten.
  4. Overweeg hun marketingstrategie: Als u een woning verkoopt, vraag dan hoe de makelaar van plan is uw woning te promoten. Wat zijn hun marketingplannen? Gebruiken ze online middelen, open huizen, professionele fotografie?
  5. Begrijp hun vergoedingen: Makelaars worden meestal betaald door een percentage van de verkoopprijs van een woning. Zorg ervoor dat u begrijpt hoe uw makelaar wordt betaald en wat er in hun vergoeding is inbegrepen.

Een makelaar kan een waardevolle partner zijn in het proces van het kopen of verkopen van een woning. Met de juiste kennis en een beetje onderzoek kunt u de perfecte makelaar vinden om u door uw volgende vastgoedtransactie te leiden. Onthoud dat bij Hanno, wij als hypotheekadviseurs er ook zijn om u te helpen met alle aspecten van uw woningfinanciering. Samen met een vertrouwde makelaar kunnen we u helpen uw woningdoelen te bereiken.


Makelaars die Hanno aanbeveelt

Hanno draait al een hele poos mee in de woningmarkt en heeft veel contacten met betrouwbare en bewezen makelaars. Klik hier voor een overzicht van zowel aankoop als verkoop-makelaars. 


Contact met Hanno

Wil jij advies over de huizenmarkt of het financieren van een huis? Neem contact op met de hypotheekadviseurs van Hanno. Wij helpen je hier graag mee.