Blog

Duurzaam wonen. Driedubbel voordeel.
Energiezuinig huis

Verduurzamen is hot en dat is te merken. Veel huizenbezitters en kopers vragen zich af of hun nieuwe huis duurzamer kan. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het geeft ook meer comfort en zorgt voor lagere maandelijkse woonlasten.

Duurzamer wonen kan op veel manieren

Welke energiebesparende maatregelen het beste zijn voor jouw huis kun je uitzoeken via online tools zoals verbeteruwhuis.nl. Of samen met een energiebespaaradviseur. Die weet precies wat de mogelijkheden zijn en of je extra lokale subsidies kunt krijgen. Zo weet je hoeveel een energiezuinig huis je kost en wat het je oplevert. 

Energiebespaarbudget: meer lenen, minder rente

Als jij een nieuwe of bestaande woning wilt verduurzamen, kun je dat meefinancieren met je hypotheek. Je mag voor het verduurzamen tot 6% van de waarde van je huis extra lenen. Dat is het energiebespaarbudget, voor een gemiddelde woning al gauw 25.000. Dat mag je lenen bovenop het gebruikelijke maximum van 100%. Dan blijft de hypotheekrente volledig aftrekbaar. Bovendien krijg je vaak een korting op je hypotheekrente als je een duurzame woning hebt.

Duurzame woning voor lagere lasten

Ondanks een iets hogere hypotheek zorgt het verduurzamen van je woning volgens het Waarborgfonds Eigen woning, bekend van de NHG, altijd voor lagere woonlasten. Je moet niet kijken naar je netto hypotheeklasten, maar naar je netto woonlasten. Met de juiste investering houd je namelijk geld over onderaan de streep. Je hypotheekbedrag is hoger, maar je bespaart op energie. Goed om uit te zoeken dus.

Nul-Op-de-Meter woning

Met de juiste energiebesparende maatregelen kan jouw woning zelfs energie opwekken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen of een warmteboiler. Wekt jouw woning net zoveel energie op als dat je verbruikt? Dan heb je een NOM woning. Zo kun je nog meer besparen op je energierekening en je woonlasten. 

Duurzaam hypotheekadvies

Voordelig energie en geld besparen is een stuk eenvoudiger geworden en levert iedereen voordeel op. Er gelden zoals altijd wel voorwaarden en speciale regels. Vraag er altijd naar bij een goede hypotheekadviseur. Veel adviseurs nemen duurzaam wonen namelijk nog niet mee in hun advies.

Wil je iets weten over duurzaam wonen of duurzaam hypotheekadvies? Hanno helpt je graag. Stel je vraag aan onze adviseurs.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?