Advieskosten hypotheek:

wat kost je hypotheek afsluiten?

Check onze scherpe tarieven

Een huis kopen is één van de grootste beslissingen van je leven, met een bijbehorend prijskaartje. De kans is dan ook groot dat je een hypotheek moet afsluiten om je droomhuis te kunnen financieren. De kosten voor hypotheekadvies verschillen sterk per adviseur. Wat kost hypotheekadvies gemiddeld en waarom betaal je bij sommige adviseurs zoveel meer voor het afsluiten van een hypotheek? Dat lees je hier.

Advieskosten hypotheek

Kosten hypotheek afsluiten en het provisieverbod

Sinds 2013 betaal je rechtstreeks kosten voor het afsluiten van je hypotheek aan je hypotheekadviseur. Daarvoor betaalde je afsluitprovisie en werden de advieskosten verrekend in de hypotheek, meestal 1 tot 2 procent van de hypotheeksom. Om je een idee te geven: bij een hypotheek van 325.000 euro betaalde je 3.250 tot 6.500 euro kosten voor het afsluiten van een hypotheek! 

Tijdens het provisietijdperk hadden veel mensen niet in de gaten wat een hypotheek afsluiten kostte. En omdat hypotheekadviseurs van de ene bank een hogere provisie ontvingen dan van de andere bank, was hun advies lang niet altijd in het belang van de klant. 

Kosten hypotheekadvies vergelijken

Sinds het provisieverbod zijn de afsluitkosten voor een hypotheek transparanter. Jouw hypotheekadviseur heeft er geen belang bij om jouw hypotheek bij een bepaalde bank onder te brengen, omdat hij jou direct advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek in rekening brengt. Maar wat een hypotheekadviseur kost, verschilt sterk per ‘type’ adviseur. Hieronder bespreken we de verschillende soorten hypotheekadviseurs en de kosten die zij rekenen voor hypotheekadvies.

1. Een execution only hypotheek afsluiten

Via sommige partijen kun je een execution only hypotheek afsluiten. Je sluit dan zelf je hypotheek af, zonder hypotheekadvies en zonder hypotheekadviseur. Je betaalt zo’n 600 euro voor je hypotheek en bespaart hiermee op je hypotheekadvies kosten.

Zelf je hypotheek afsluiten lijkt goedkoop, maar is het vaak niet. Hoewel de kosten voor je hypotheekadvies minder zijn, kleeft er een flink nadeel aan een execution only hypotheek. Je kunt namelijk slechts bij een handjevol geldverstrekkers zelf je hypotheek afsluiten. De hypotheken die zij aanbieden zijn alleen geschikt voor standaardsituaties en hebben vaak niet de beste voorwaarden. Hierdoor ben je over de totale looptijd van je hypotheek vaak duurder uit.

2. Je hypotheek afsluiten bij de bank

Veel mensen lopen hun eigen bank binnen voor een hypotheekadvies. Ze kijken niet verder dan de kosten van een hypotheek bij de Rabobank, ING of ABN AMRO. Daar betaal je zo’n 2.000 tot 2.500 euro voor een hypotheek. Een hypotheekadviseur van de bank kan je in principe alles uitleggen over hypotheken. Het grote nadeel is echter dat hij alleen adviseert over hypotheken van de desbetreffende bank. Vanwege de grote keuze aan geldverstrekkers is de kans groot dat jij ergens anders een betere en/of goedkopere hypotheek kunt afsluiten, maar bij een bank heb je niet veel te kiezen. 

3. Advies van traditionele tussenpersonen

Bij een traditionele tussenpersoon of adviseur op de hoek kun je juist kiezen uit een ruime selectie aan hypotheekverstrekkers en krijg je een onafhankelijk hypotheekadvies. Daar betaal je wel voor. Bij een traditionele hypotheekadviseur bedragen de kosten voor het afsluiten van een hypotheek al snel zo’n 3.000 euro. Bekende partijen zijn De Hypotheker, Hypotheek Visie en De Hypotheekshop. 

4. Online hypotheekadviseurs

Daartegenover staan de budget hypotheekadviseurs die (volledig) online werken. Hun basistarief voor een hypotheekadvies ligt rond de 1.000 tot 1.500 euro. 

Let wel op de kleine lettertjes, want ook hier ben je niet per se het goedkoopst uit. Deze adviseurs vergelijken meestal slechts een beperkte selectie hypotheekverstrekkers en er komen snel extra kosten bij voor je hypotheekadvies. Zo betaal je meer voor complexe situaties of diensten die bij duurdere hypotheekadviseurs zijn inbegrepen. Zoals het afsluiten van een bankgarantie of een verplichte overlijdensrisicoverzekering. Kijk bij dergelijke hypotheekadvies partijen daarom altijd verder dan de basis advieskosten.

5. Modern hypotheekadvies bij Hanno

Hanno combineert het beste van deze twee soorten onafhankelijke hypotheekadviseurs: een onafhankelijk hypotheekadvies met keuze uit vrijwel alle geldverstrekkers (meer dan 43!) en scherpe hypotheekadvies kosten. Bij Hanno krijg jij een echt persoonlijk hypotheekadvies al vanaf 1.495 euro. Echt goed advies, op maat én voor een eerlijke prijs. 

Waarom rekent Hanno lagere tarieven?

Hanno is dus ongeveer twee keer zo goedkoop als traditionele hypotheekadviseurs. De kosten voor jouw hypotheekadvies zijn bij ons lager, maar dat betekent niet dat het minder goed is. Wij besparen niet op jouw advies, maar besparen veel tijd via onze moderne werkwijze. Door automatische processen en slimme online tools werken we efficiënt. Hierdoor brengen we alleen kosten in rekening voor jouw hypotheekadvies, niet voor administratieve rompslomp en bureaucratie. 

Hypotheekadvies per uur

Ook belangrijk om te weten: wat een hypotheekadvies precies kost, staat niet bij alle adviseurs vast. Sommigen spreken over ‘richtlijnen’ of brengen je een uurtarief in rekening voor het afsluiten van je hypotheek. Is jouw situatie wat complex of verloopt je hypotheekaanvraag stroever? Dat kost extra tijd en dan lopen de kosten voor jouw hypotheekadvies al snel op. 

Gratis hypotheekadvies

Bij wat voor type hypotheekadviseur je ook aanklopt, er zijn altijd kosten verbonden aan je hypotheekadvies. Gratis hypotheekadvies bestaat helaas niet. Wat wél bestaat is een gratis oriëntatiegesprek om je hypotheekmogelijkheden te bespreken. Bij Hanno is dit gesprek geheel vrijblijvend. Je bent niet verplicht om via ons je hypotheek te regelen. 

Wanneer betalen voor hypotheekadvies?

Wanneer betaal je ons wel? Wij brengen je pas advieskosten voor je hypotheek in rekening op het moment dat jij een hypotheekofferte hebt ontvangen van de bank. Niet direct na je oriëntatiegesprek, zoals sommige andere hypotheekadviseurs doen.

Ook goed om te weten

In principe kun je de kosten die je maakt voor je hypotheekadvies niet meefinancieren met je hypotheek. Je mag namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wel zijn de advieskosten van je hypotheek fiscaal aftrekbaar en betaal je hierdoor minder inkomstenbelasting.

Goed én goedkoop hypotheekadvies? Kom naar Hanno!

Je weet nu wat de gemiddelde kosten van een hypotheekadviseur zijn. Laat je niet slechts leiden door een laag adviestarief. Een hypotheek moet passen bij je situatie, zodat je maandlasten straks niet onnodig hoog zijn. Kies daarom voor een onafhankelijk hypotheekadviseur die veel hypotheekverstrekkers vergelijkt

Natuurlijk wil je ook geen onnodige hoge kosten voor je hypotheekadvies. Kom daarom naar Hanno. Vergeleken met ons betaal je bij veel goede onafhankelijke hypotheekadviseurs al snel twee keer te veel! Meer weten over onze hypotheek afsluitkosten of werkwijze? Neem contact op met onze hypotheekadviseurs.