Kosten koper

Kosten koper

Wat zijn kosten koper en hoe werkt kosten koper berekenen?

naar Hypotheek Afsluiten Dossier

Wat is kosten koper?

Heb je een huis gekocht, dan betaal je voor je droomhuis niet alleen de koopsom maar ook de kosten koper (k.k). De kosten koper zijn de kosten die worden gemaakt om jouw nieuwe paleisje op jouw naam te laten zetten. 

Bijkomende kosten huis kopen

De kosten koper bestaan officieel alleen uit aankoopkosten en financieringskosten. Het gaat om de overdrachtsbelasting en de kosten hypotheekakte bij de notaris. Andere bijkomende kosten bij het kopen van een huis worden in de praktijk ook vaak gezien als kosten koper. Denk aan de makelaarskosten, taxatiekosten, kosten hypotheekadvies, NHG kosten en de kosten bouwkundige keuring.  

Kosten koper berekenen

Om de kosten koper te berekenen kun je uitgaan van een percentage van 5 tot 6 procent van de koopsom. Dat is behoorlijk veel geld. Hoe hoog de kosten koper zijn verschilt per situatie. 

Over de koopsom betaal je een vast percentage overdrachtsbelasting. Dus hoe hoger de koopsom, hoe hoger de overdrachtsbelasting. Andere kosten koper zijn afhankelijk van de tarieven van jouw aankoopmakelaar, taxateur, notaris en hypotheekadviseur. 

Hoeveel is kosten koper?

We leggen je in dit artikel uit hoeveel de kosten koper ongeveer zijn. Zodra jij de tarieven van al jouw partijen hebt, kan je de precieze kosten koper berekenen. Dat kan eenvoudig in je persoonlijke Hanno omgeving

Hypotheek en kosten koper berekenen

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaand huis, dan is overdrachtsbelasting éen van de kosten koper. Overdrachtsbelasting betaal je altijd als je een bestaande woning, bedrijfsruimte of winkel koopt. Als je een woning koopt betaal je 2 procent overdrachtsbelasting over de koopsom. Dat doe je bij de notaris. Die regelt de aangifte van je overdrachtsbelasting met de belastingdienst.

Notariskosten hypotheek

Als je een bestaand huis koopt moet je als koper ook rekening houden met de notariskosten. De notariskosten zijn opgebouwd uit het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte of eigendomsakte. Ook betaal je de notaris voor het inschrijven van de aktes in het Kadaster. Reken voor de kosten hypotheekakte, kosten leveringsakte en kosten voor het Kadaster samen op ongeveer 1.000 euro. 

Hypotheek-oversluiten-icoon-beige-wit.png

Nieuwbouw en kosten koper

Als je een nieuwbouw huis koopt werkt het net even anders met de kosten koper. Je koopt een nieuwbouwhuis vrij op naam en hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook betaal je geen notariskosten voor de leveringsakte te betalen, want dat zit bij de koopsom inbegrepen. Net als btw. Wel moet je zelf gewoon een hypotheekakte laten opmaken door de notaris en heb je ook te maken met andere bijkomende kosten bij nieuwbouw.

Kosten hypotheekadvies

Een van de bijkomende kosten huis kopen is natuurlijk hypotheekadvies. Dat betaal je aan je hypotheekadviseur voor het advies en het afsluiten van je hypotheek. Je kunt het best onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen. Hanno heeft lage adviestarieven hypotheek: je hebt al vanaf 1.395 een compleet hypotheekadvies. 

Huis-verbouwen-icoon-beige-wit.png

Courtage makelaar

Huur je een aankoopmakelaar in die je helpt bij het vinden van je droomhuis? Houd dan ook rekening met de makelaarskosten. De kosten makelaar kunnen een vast bedrag zijn, vaak zo'n 2.000 euro. Of je betaalt hem makelaarscourtage: een percentage van de koopsom. Ga uit van een percentage van 1 tot 2 procent, afhankelijk van de makelaar die je kiest. 

Taxatie huis

De kosten voor een taxatierapport zijn ook kosten die je als koper betaalt. Omdat je woning dient als onderpand voor de hypotheek, moet je het huis laten taxeren. De taxatie huis kosten zijn ongeveer 500 euro.

Hypotheek-afsluiten-advies-icoon-beige-wit.png

NHG

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je ook NHG kosten. NHG is een garantie op hypotheken tot 265.000 euro en zorgt voor lagere hypotheekrente. De kosten van NHG zijn 1 procent van je hypotheekbedrag. 

Bouwkundige keuring

Als je een huis koopt kun je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring te laten doen. Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een expert die de staat van onderhoud controleert. Je weet dan zeker dat je geen huis koopt met ernstige gebreken. De kosten bouwkundige keuring zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters. Koop je een huis van gemiddelde grootte, dan kun je rekenen op ongeveer 400 euro.

Hypotheekbelofte-icoon-beige-wit.png

Bankgarantie

Ook bankgarantie is een van de bijkomende kosten bij huis kopen. Als koper ben je verplicht om een aanbetaling aan de verkoper te doen vóór de overdracht bij de notaris. Deze waarborgsom is vaak 10 procent van de koopsom. Grote kans dat je dat bedrag niet op je spaarrekening hebt staan. Met een bankgarantie kun je de waarborgsom toch garanderen. De bank belooft dan de waarborgsom aan de verkoper uit te keren als de koop niet doorgaat. In dat geval moet je dat bedrag dan natuurlijk wel terugbetalen aan de bank. De kosten bankgarantie zijn ongeveer 200 euro.

Overbruggingskrediet

Als jij een nieuwe woning koopt voordat de overwaarde op je oude woning is vrijgekomen, heb je een overbruggingskrediet nodig. Dat regel je bij je nieuwe hypotheekverstrekker. Met een overbruggingskrediet los je de oude, nog openstaande hypotheekschuld af van je oude woning. De kosten voor een overbruggingskredieten kunnen behoorlijk oplopen: je betaalt voor je nieuwe hypotheek, je oude hypotheek en de overbruggingshypotheek. Meer weten? Vraag een hypotheekadviseur om de kosten overbruggingskrediet voor je te berekenen. 

Kosten-hypotheek-icoon-beige-wit.png

Kosten koper meefinancieren?

De kosten koper 2018 kunnen helaas niet worden meegefinancierd met je hypotheek. Sinds dit jaar mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde of koopsom lenen. Je mag de kosten koper dus niet opnemen in je hypotheek en moet ze betalen met eigen geld.

Kosten koper aftrekbaar

Gelukkig mag je een deel van de kosten koper aftrekken van de belasting. De aankoopkosten van je woning zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. 

Fiscaal aftrekbare kosten koper

  • Kosten hypotheekakte
  • Kosten NHG
  • Taxatiekosten
  • Bouwkundige keuring (indien voor NHG)
  • Kosten hypotheekadvies

Niet-aftrekbare kosten koper

  • Overdrachtsbelasting
  • Kosten leveringsakte of eigendomsakte notaris
  • Makelaarskosten
  • Bankgarantie


Kosten koper berekenen

Zo, er zijn dus behoorlijk veel kosten koper om te berekenen. Deze kosten huis kopen kun je pas écht bereken als je jouw droomhuis hebt gekocht en de offertes binnen hebt van alle partijen. Via je persoonlijke Hanno omgeving is je kosten koper berekenen heel eenvoudig. Of vraag je hypotheekadviseur om alle bijkomende kosten huis kopen voor je op een rijtje te zetten. 

Kosten koper berekenen?

Bereken je hypotheek