Kosten koper

Wat zijn kosten koper in 2023 en hoe werkt kosten koper berekenen?

Naar 'alles over hypotheken'

Heb je een huis gekocht, dan betaal je voor je droomhuis niet alleen de koopsom maar ook de kosten koper (k.k). De kosten koper zijn de kosten die worden gemaakt om jouw nieuwe woning op jouw naam te laten zetten. Welke kosten koper er zijn en hoeveel het kost, lees je in dit artikel.

Kosten koper.jpg

Bijkomende kosten huis kopen

De kosten koper bestaan officieel alleen uit aankoopkosten en financieringskosten. Het gaat om de overdrachtsbelasting en de kosten hypotheekakte bij de notaris. Andere bijkomende kosten bij het kopen van een huis worden in de praktijk ook vaak gezien als kosten koper. Denk aan de makelaarskosten, taxatiekosten, kosten hypotheekadvies, NHG kosten en de kosten bouwkundige keuring.  

Kosten koper berekenen

Om de kosten koper te berekenen kun je uitgaan van een percentage van 3 tot 5 procent van de koopsom. Dat is behoorlijk veel geld. Hoe hoog de kosten koper zijn verschilt per situatie. 

Over de koopsom betaal je een vast percentage overdrachtsbelasting van 2 procent, tenzij je in aanmerking komt voor de eenmalige vrijstelling. Dus hoe hoger de koopsom, hoe hoger de overdrachtsbelasting. Andere kosten koper zijn afhankelijk van de tarieven van jouw aankoopmakelaar, taxateur, notaris en hypotheekadviseur. 

Hoeveel is kosten koper?

We leggen je in dit artikel uit hoeveel de kosten koper ongeveer zijn. Zodra jij de tarieven van al jouw partijen hebt, kan je de precieze kosten koper berekenen. Dat kan eenvoudig in je persoonlijke Hanno omgeving

Overdrachtsbelasting

Koop je een bestaand huis, dan is overdrachtsbelasting in principe één van de kosten koper. Overdrachtsbelasting betaal je als je een bestaande woning, bedrijfsruimte of winkel koopt. Als je een woning koopt voor eigen gebruik betaal je in principe 2 procent overdrachtsbelasting over de koopsom. Koop je een woning voor de verhuur, dan betaal je 10,4 procent overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting betaal je bij de notaris. Die regelt de aangifte van je overdrachtsbelasting met de belastingdienst.

Vrijstelling overdrachtsbelasting

Er is sinds 2021 een eenmalige vrijstelling op overdrachtsbelasting voor particulieren. Ben je tussen de 18-35 en koop je een woning tot 440.000 euro? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Als je met een partner koopt en slechts één van jullie voldoet aan de leeftijdsgrens, dan hoef je over zijn of haar deel geen overdrachtsbelasting te betalen.

Notariskosten hypotheek

Als je een bestaand huis koopt moet je als koper ook rekening houden met de notariskosten. De notariskosten zijn opgebouwd uit het opstellen van de hypotheekakte en de leveringsakte of eigendomsakte. Ook betaal je de notaris voor het inschrijven van de aktes in het Kadaster. Reken voor de kosten hypotheekakte, kosten leveringsakte en kosten voor het Kadaster samen op ongeveer 1.000 tot 1.500 euro. 

Nieuwbouw en kosten koper

Als je een nieuwbouw huis koopt werkt het net even anders met de kosten koper. Je koopt een nieuwbouwhuis vrij op naam en hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook betaal je geen notariskosten voor de leveringsakte te betalen, want dat zit bij de koopsom inbegrepen. Net als btw. Wel moet je zelf gewoon een hypotheekakte laten opmaken door de notaris en heb je ook te maken met andere bijkomende kosten bij nieuwbouw.

Kosten hypotheekadvies

Een van de bijkomende kosten huis kopen is natuurlijk hypotheekadvies. Dat betaal je aan je hypotheekadviseur voor het advies en het afsluiten van je hypotheek. Je kunt het best onafhankelijk hypotheekadvies inwinnen. Hanno heeft eerlijke adviestarieven hypotheek en is goedkoper dan veel andere partijen. Je hebt bij ons al een hypotheekadvies vanaf 1.695 euro.

Courtage makelaar

Huur je een aankoopmakelaar in die je helpt bij het vinden van je droomhuis? Houd dan ook rekening met de makelaarskosten. De kosten makelaar kunnen een vast bedrag zijn, vaak zo'n 2.500 euro tot 4.500 euro. Of je betaalt hem makelaarscourtage: een percentage van de koopsom. Ga uit van een percentage van 1 tot 2 procent, afhankelijk van de makelaar die je kiest. 

Tip: let er bij makelaars op of hun tarief in- of exclusief btw is. Ze zijn wettelijk verplicht om met particulieren een prijs af te spreken die inclusief btw is. Hebben ze dit vooraf niet gespecificeerd en komen ze achteraf met een prijs exclusief btw? Dan kun je dit aanvechten.

Taxatie huis

De kosten voor een taxatierapport zijn ook kosten die je als koper betaalt. Omdat je woning dient als onderpand voor de hypotheek, moet je het huis laten taxeren. De taxatie huis kosten zijn ongeveer 500 euro.

NHG

Sluit je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je ook NHG kosten. NHG is een garantie op hypotheken. Voor een NHG hypotheek 2023 is dat tot een bedrag van 405.000 euro. De kosten van NHG zijn 0,6 procent van je hypotheekbedrag. Dat wordt ook wel borgtochtprovisie genoemd. Gelukkig krijg je met een NHG hypotheek korting op je rentepercentage en betaal je minder hypotheekrente, zodat je ook geld bespaart.

Bouwkundige keuring

Als je een huis koopt kun je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring te laten doen. Een bouwtechnische keuring wordt uitgevoerd door een expert die de staat van onderhoud controleert. Je weet dan zeker dat je geen huis koopt met ernstige gebreken. De kosten bouwkundige keuring zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters. Koop je een huis van gemiddelde grootte, dan kun je rekenen op ongeveer 400 euro.

Bankgarantie

Ook bankgarantie is een van de bijkomende kosten bij huis kopen. Als koper ben je verplicht om een aanbetaling aan de verkoper te doen vóór de overdracht bij de notaris. Deze waarborgsom is vaak 10 procent van de koopsom. Grote kans dat je dat bedrag niet op je spaarrekening hebt staan. Met een bankgarantie kun je de waarborgsom toch garanderen. De bank belooft dan de waarborgsom aan de verkoper uit te keren als de koop niet doorgaat. In dat geval moet je dat bedrag dan natuurlijk wel terugbetalen aan de bank. De kosten bankgarantie bedragen vaak 1% van het bedrag waarvoor de bank garant staat. 

Overbruggingskrediet

Als jij een nieuwe woning koopt voordat de overwaarde op je oude woning is vrijgekomen, heb je een overbruggingskrediet nodig. Dat regel je bij je nieuwe hypotheekverstrekker. Met een overbruggingskrediet los je de oude, nog openstaande hypotheekschuld af van je oude woning. De kosten voor een overbruggingskredieten kunnen behoorlijk oplopen: je betaalt voor je nieuwe hypotheek, je oude hypotheek en de overbruggingshypotheek. Meer weten? Vraag een hypotheekadviseur om de kosten overbruggingskrediet voor je te berekenen

Kosten koper meefinancieren?

De kosten koper kunnen helaas niet worden meegefinancierd met je hypotheek. Sinds 2018 mag je maximaal 100 procent van de woningwaarde of koopsom lenen, waarbij de laagste leidend is. Je mag de kosten koper dus niet opnemen in je hypotheek en moet ze betalen met eigen geld.

Kosten koper aftrekbaar

Gelukkig mag je een deel van de kosten koper aftrekken van de belasting. De aankoopkosten van je woning zijn fiscaal aftrekbaar, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. 

Kosten koper berekenen

Zo, er zijn dus behoorlijk veel kosten koper om te berekenen. Deze kosten huis kopen kun je pas écht bereken als je jouw droomhuis hebt gekocht en de offertes binnen hebt van alle partijen. Via je persoonlijke Hanno omgeving is je kosten koper berekenen heel eenvoudig. Of vraag je hypotheekadviseur om alle bijkomende kosten huis kopen voor je op een rijtje te zetten.