Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar

De meningen over de toegevoegde waarde van aankoopmakelaars verschillen enorm. Het hangt af van je eigen situatie: wat vind je prettig, heb je er geld voor over, en heb je zelf de tijd en energie om bovenop het nieuwste aanbod van huizen te zitten? We benoemen enkele voors en tegens en dingen die je zelf kunt doen.


Voor

  • Een aankoopmakelaar kan je helpen met de materie, terminologie en werkwijze in de huizenbranche. Ook heeft hij waarschijnlijk iets meer verstand van de bouwkundige staat van de woning dan jij.
  • Daarnaast weten aankoopmakelaars iets eerder welke huizen op de markt komen. Makelaars aangesloten bij de NVM zijn dan wel verplicht hun aanbod op Funda te zetten, maar de huizen verschijnen vaak pas een week nadat ze op de markt zijn verschenen op Funda.
  • Aankoopmakelaars hebben iets meer ervaring in onderhandelen en kunnen je daarbij helpen.

Tegen

  • Een aankoopmakelaar wordt niet altijd als 'neutraal' gezien. Je betaalt hem namelijk vaak een courtage of percentage van jouw winnende bod. De makelaar is dus gebaat bij een gesloten deal, en een zo hoog mogelijke deal.
  • Aankoopmakelaars komen vaak pas bij de tweede bezichtiging mee. Dat is bij sommige woningen (bijvoorbeeld woningen op inschrijving) al te laat.
  • Aankoopmakelaars zijn geen bouwkundigen. Zij kunnen jou dus niet op alle mogelijke gebreken en bijbehorende kosten wijzen bij het huis van je interesse.
  • Sommige kopers zijn van mening dat je de duizenden euro's die je aan een aankoopmakelaar betaalt, beter kunt besteden aan iets anders. Bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring en het oplossen van gebreken of aan overbieden.

Denk aan dingen die je zelf kunt doen

Funda

Je kunt zelf je maximale hypotheek laten berekenen en met Funda aan de slag gaan. Op Funda verschijnen alle huizen. Let wel: sommige huizen worden al verkocht in de week dat ze te koop staan bij makelaars, maar nog niet op Funda zijn verschenen.

Onderhandelen

Ben je niet goed in onderhandelen, dan heb je misschien een stiefvader, tante of vriend die dat wel goed kan en jou hierbij wil helpen.


Checklist

De kleine letters van een koopcontract kun je checken met deze Checklist van Vereniging Eigen Huis. Of misschien heb je wel een kennis met verstand van deze zaken.

Kies de juiste aankoopmakelaar

Bij de aankoopmakelaar

Je wilt een aankoopmakelaar inschakelen. Zo kies jij de juiste.

Persoonlijk hypotheekadvies

Hypotheekadvies

Wij geven advies dat bij jou past. Echt onafhankelijk, want bij ons betaal je geen provisie.

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno Account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Vraag of gratis oriëntatiegesprek plannen?