Bijkomende kosten nieuwbouwwoning

Bijkomende kosten nieuwbouwwoning

Wat zijn de kosten voor de aankoop van een nieuwe woning?

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis ga je meer dan alleen de hypotheek betalen. Je moet rekening houden met bijkomende kosten. Zo betaal je voor financieringskosten, rente tijdens de bouw en de afkoop van erfpacht. Ook zijn er bepaalde extra verzekeringen en moet je jaarlijks onroerendezaakbelasting betalen. Koop je een appartement, dan heb je te maken met maandelijkse servicekosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van gezamenlijke ruimtes.

Kosten afsluiten hypotheek

  • eventuele makelaarskosten: zo'n 2.400 euro
  • eventuele opleveringskeuring: zo'n 300 euro
  • eventuele taxatiekosten: zo'n 350 euro
  • bankgarantie: zo'n 350 euro
  • hypotheekadvieskosten: vanaf € 1.295

Wil je een overzicht van bijkomende kosten? Bereken eenvoudig en stap voor stap.

Ik heet en ik wil een .

Bijkomende kosten

Vrij op naam

Nieuwbouwwoningen koop je meestal 'vrij op naam' (v.o.n.) . Dan zijn sommige van de bijkomende kosten al in de koopsom verwerkt, zoals de notariskosten en btw.  Je hoeft kortom geen 'kosten koper' te betalen zoals bij een bestaand huis: kosten voor de transportakte, overdrachtsbelasting en de notaris.

Verzekeringen

Bij de aankoop van een huis verplicht de hypotheekverstrekker je vaak om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Het is verstandig om ook een woonlastenverzekering af te sluiten. Je kunt hier rekenen op enkele honderden euro's per verzekering.

Daarnaast moet je als eigenaar een opstal-/woonhuisverzekering afsluiten tegen schade aan je huis door bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Ook wordt je inboedelverzekering vaak iets duurder zodra je groter gaat wonen. Bij een appartement is de opstalverzekering geregeld binnen de VvE. Deze wordt betaald uit maandelijkse servicekosten.

Advies over bijkomende kosten?

Hypotheekadvies

Hanno neemt alle bijkomende kosten mee in een persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie.

‘Voordat mijn man en ik een bod deden, hebben we samen met Hanno alle extra kosten berekend. We wisten daardoor zeker dat we het huis konden betalen.’

- Debbie

Bouwrente

Als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je bouwrente aan de aannemer van de woning. Bouwrente kan bestaan uit:

  • Financieringsvergoeding. Rente die je betaalt over de periode vóór jij de woning kocht, over de kosten die de bouwer tot op dat moment heeft betaald, bijvoorbeeld voor de grond en een deel van de bouwkosten. Deze rente kun je meefinancieren met je hypotheek en aftrekken van de belasting.
  • Uitstelrente. Rente die je betaalt over de periode ná het sluiten van de verkoop, maar voordat het huis echt van jou is. Je hebt dan nog geen hypotheek en kunt nog niet betalen. Omdat de koopsom vaststaat kun je die kosten niet meer optellen bij de koopsom en dus niet meefinancieren. Deze rentekosten kun je wel aftrekken van de belasting.

Wil je een overzicht van bijkomende kosten? Bereken eenvoudig en stap voor stap

Bereken nu

Rente tijdens de bouw

Je hebt een huis gekocht en de hypotheek is geregeld. Vanaf nu betaalt de hypotheekverstrekker de facturen van de aannemer. Je betaalt dus geen rente meer aan de aannemer, maar wel aan de hypotheekverstrekker. Meefinancieren in je hypotheek gaat nu echt niet meer lukken, maar de rente is wel aftrekbaar van de belasting.

Meerwerk

Het meerwerk aan de woning (lees hieronder meer), de aanleg van een tuin, erfafscheiding en bestrating kunnen (deels) worden meegefinancierd in de hypotheek en dus worden betaald vanuit het bouwdepot.

NHG kosten

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 265.000 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Je restschuld kan namelijk worden kwijtgescholden. Bovendien profiteer je van rentekorting.

Aan NHG zijn kosten verbonden, namelijk de borgtochtprovisie. In 2018 bedraagt dit 1% van je totale hypotheekbedrag. Wel kom je vanwege de NHG-zekerheid in aanmerking voor rentekorting op je hypotheek tot 0,6% per jaar. 

Inzicht in bijkomende kosten?

Hypotheekadvies

Hanno neemt alle bijkomende kosten mee in een persoonlijk advies, afgestemd op jouw situatie.

Erfpacht

In enkele gemeenten zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht staan sommige huizen niet op eigen grond, maar op erfpachtgrond. Deze grond moet je als eigenaar dan huren van de grondeigenaar, vaak de gemeente. Je kunt erfpacht afkopen voor 50 jaar of maandelijks een canon betalen. Een canon wordt jaarlijks vastgesteld en is afhankelijk van de waarde van de grond. Erfpacht kan honderden euro's per jaar zijn. Je kunt bij je gemeente meer informatie inwinnen over erfpacht.

Onroerendezaakbelasting (OZB)

Als huiseigenaar betaal je jaarlijks Onroerendezaakbelasting aan de gemeente. De hoogte van de OZB hangt af van de WOZ-waarde van je woning. Deze wordt jaarlijks bepaald door de gemeente. In gemeente Utrecht is het bijvoorbeeld 0,1% van de WOZ-waarde.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan.

Een snelle vraag?

Hypotheekadvies online

Wil je snel iets weten, stel je vraag en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Kosten voor onderhoud en verbouwing

Als huiseigenaar kun je voor onderhoud en reparaties niet terugvallen op een woningbouwvereniging of huurbaas. Het is dus goed om een spaarpotje te hebben voor onderhoud. Wil je bij aankoop of in de toekomst verbouwen, dan kun je hier bij de hypotheekaanvraag al rekening mee houden. Dat betekent wel dat je hypotheekbedrag (en dus je maandelijkse lasten) hoger wordt.

Als je een appartement koopt, heb je te maken met maandelijks servicekosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van gezamenlijke ruimtes en de kosten voor de VvE.

Gevolgen voor je belastingaangifte

De aankoop van een huis, heeft gevolgen voor je inkomstenbelasting. Als huisbezitter moet je jaarlijks een bedrag bij je inkomen optellen, namelijk het eigenwoningforfait. Meestal staat daar een fiscaal voordeel tegenover, omdat de hypotheekrente en bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Je financieel adviseur kan je hier meer over vertellen.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Vraag of gratis oriëntatiegesprek plannen?