Erfpacht informatie-avond

Erfpacht informatie-avond

Onafhankelijke en algemene informatie-avond over de Utrechtse erfpachtregeling

Heeft u een woning in Utrecht met erfpacht die niet is afgekocht? Dan heeft u een voorstel ontvangen van de gemeente om uw erfpacht eeuwigdurend af te kopen of vast te klikken.

Wat is nu de beste keuze: erfpacht afkopen, vastklikken of niets doen? De gemeente Utrecht lijkt sterk aan te sturen op nu afkopen. Veel bewoners twijfelen over wat ze moeten doen. Ze kennen niet alle mogelijkheden en weten niet waar ze aan toe zijn. Daardoor bestaat de kans dat ze een verkeerde keuze maken. Dat kan veel geld kosten.

In juni organiseerden wij een informatie-avond over erfpacht: onafhankelijk, vrijblijvend en gratis. De opkomst was hoog en de reacties positief. Omdat u nog maar enkele weken heeft om op uw voorstel te reageren, herhalen wij de informatie-avond op:

Evenement afgelopen

Programma Erfpacht Avond

Tijdens de Erfpacht informatie-avond bespreken onze adviseurs de volgende onderwerpen:

 1. Erfpachtregeling gemeente Utrecht
 2. Erfpacht afkopen en de waarde van uw huis
 3. Welke keuzes heeft u?
 4. Hoe maakt u de juiste keuze?
 5. Praktijksituaties
 6. Algemene vragen


Veelgestelde vragen

De gemeente Utrecht biedt erfpachters de mogelijkheid om hun erfpacht eeuwigdurend af te kopen. De afkoopsom berekenen zij op basis van de einddatum van uw erfpachtcanon en de WOZ-waarde van uw huis. Gaat u voor 1 februari 2019 op het voorstel in, dan rekent de gemeente met de WOZ-waarde van 2015. Hierna wordt de afkoopsom berekend aan de hand van de WOZ-waarde van 2017. Hierdoor zult u meer moeten betalen.

Het voorstel geeft u verschillende opties:

 • Erfpacht direct afkopen
 • Erfpacht vastklikken
 • Erfpacht deels afkopen en de rest vastklikken 
 • Erfpacht niet afkopen

Meer over de Utrechtse erfpacht regeling

Als u gebruikt wilt maken van uw huidige erfpachtvoorstel moet dat vóór 1 februari 2019. De tijd begint dus te dringen. Hierna kunt u ook nog steeds uw erfpacht afkopen, maar dan zal het aanbod van de gemeente minder gunstig zijn en moet u meer betalen om uw erfpacht af te kopen.

U komt in aanmerking voor de erfpachtregeling als u een brief heeft ontvangen van de gemeente Utrecht om uw erfpacht af te kopen. Hiervoor moet u voldoen aan de volgende eisen:

 • uw woning staat op erfpachtgrond in Utrecht
 • de erfpacht is niet eeuwigdurend afgekocht
 • u betaalt dus (half)jaarlijks erfpachtcanon of de canon is tijdelijk afgekocht (meestal voor 50 jaar)
 • u woont zelf in de woning of kunt aantonen dat u de woning niet heeft als belegging

Iedereen is welkom. Heeft u een brief ontvangen van de gemeente Utrecht om uw erfpacht af te kopen of overweegt u om een huis met erfpacht te kopen? Dan is de Erfpacht informatie-avond interessant voor u. 

Op deze avond geven we u onafhankelijke, algemene informatie over de Utrechtste erfpachtregeling en uw verschillende opties. Voor persoonlijke vragen kunt u een financieel adviseur kort aanspreken of een vervolgafspraak maken.

Hanno is een sociale onderneming met een missie: to make the world financially happy. Wij vinden dat iedereen recht heeft op een financieel zorgeloos leven en dragen daar graag ons steentje aan bij.

Onze financieel adviseurs krijgen veel vragen over erfpacht. Veel mensen weten niet wat ze met hun voorstel moeten doen. Door u onafhankelijke en objectieve informatie te geven over erfpacht willen we u helpen bij het maken van de juiste keuze. Zo besparen we u geld én zorgen. 

Meer over Hanno

Nee. Hanno is een moderne financieel adviesorganisatie en organiseert deze informatie-avond op eigen initiatief. De gemeente Utrecht is hier niet bij betrokken.