Overbieden op de huizenmarkt

Overbieden op de huizenmarkt

Boven de vraagprijs bieden: waar moet je op letten?

Wil je een huis in de Randstad, dan ontkom je er bijna niet aan. De rentes staan laag, en er is te weinig aanbod voor de vraag. Je hoort verhalen waar mensen tienduizenden euro's boven de vraagprijs bieden. Dit gebeurt vaak bij woningen die op inschrijving verkocht worden: je bod moet in een week binnen zijn en is blind. Als je een paar keer achter het net hebt gevist, ben je geneigd steeds hoger te gaan.

5 dingen om rekening mee te houden bij overbieden

  • Bereken eerst je maximale hypotheek, en houdt dit aan als grens. Bij het berekenen van je maximale hypotheek houden we rekening met je maandlasten en uitgavenpatroon. Je zit niet te wachten op maandlasten die te hoog voor je zijn, zodat je te weinig overhoudt om nog zorgeloos te leven en te sparen.

  • Alles wat je boven de taxatiewaarde biedt, komt voor je eigen rekening. Een taxateur bepaalt uiteindelijk wat de woning werkelijk waard is. Het bedrag dat je bij een hypotheekverstrekker mag lenen is 101% van de taxatiewaarde. Dat dekt nog niet eens de bijkomende kosten, en dus ook niet het bedrag wat jij daar bovenop biedt.

Hoeveel overbieden op een woning?

Hypotheekadvies

Wil je weten hoeveel je kan overbieden op een woning en waar je verder op moet letten? Hanno geeft je persoonlijk en onafhankelijk advies.

Bereken je maximale hypotheek. Eenvoudig en stap voor stap.

Ik heet en ik wil een .

  • Sommige kopers beredeneren dat de woningen in die bepaalde wijk, nog veel meer waard worden in de toekomst. En dat ze over een paar jaar bij de verkoop van het appartement in die upcoming wijk, de 'investering van het overbieden' wel weer terug krijgen. Maar heb je daar dan wat aan? Vaak heb je pas wat aan de winst van het verkopen van je huis in de Randstad, als je een woning buiten de Randstad zoekt.

  • Welke ontbindende voorwaarden wil je opnemen? Hoe minder ontbindende voorwaarden je stelt, hoe groter de kans dat de verkoper de woning jou gunt. Maar je wilt geen kat in de zak kopen: zijn er gebreken die een bouwkundige keuring aan het licht zouden kunnen brengen?

  • De meningen over de toegevoegde waarde van aankoopmakelaars verschillen enorm. Een aankoopmakelaar kan je helpen met de materie, terminologie en werkwijze in de huizenbranche. Ook weten ze vaak iets eerder welke huizen op de markt komen en kunnen ze helpen in de onderhandelingen. Aan de andere kant wordt een aankoopmakelaar niet altijd als 'onpartijdig' gezien (je betaalt hem vaak een percentage van jouw winnende bod). Ze komen vaak pas bij de tweede bezichtiging mee, en dat is bij woningen op inschrijving al te laat. Daarnaast zijn sommige kopers van mening dat je de paar duizenden euro's die je aan een aankoopmakelaar besteedt, beter kunt besteden aan iets anders. Een bouwkundige keuring en het oplossen van gebreken of aan het overbieden dus.

Meer kans op de huizenmarkt?

HypotheekBelofte

Met de Hanno HypotheekBelofte kun jij bieden zonder voorbehoud van financiering. Meer zekerheid voor jou én de verkoper.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Een snelle vraag

Hypotheekadvies online

Wil je snel iets weten, stel je vraag en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?