Overbieden op een huis: zo doe je het veilig

Overbieden op een huis: zo doe je het veilig

Naar 'alles over hypotheken'

Overbieden op een huis is de laatste jaren aan de orde van de dag geweest. De huizenmarkt van 2022 is krap en het aantal potentiële kopers wordt alleen maar groter. Daarom ontkom je vaak niet aan overbieden op een huis, vooral niet als je een huis wilt kopen in de Randstad. Sommige mensen overbieden tienduizenden euro's en vissen nog steeds achter het net. Bovendien is bieden boven de vraagprijs niet zonder risico. Hoe zit het met overbieden op de huizenmarkt en waar moet je op letten als je boven vraagprijs van een huis biedt? Dat lees je hier.

Overbieden huizenmarkt

Bieden boven vraagprijs huis in 2022 steeds normaler

Vanwege schaarste op de huizenmarkt worden er veel huizen boven de vraagprijs verkocht. De cijfers van het NVM van het 3e kwartaal van 2021 liegen er niet om. De vraagprijs is bijna 20% dan een jaar daarvoor, het aantal te koop staande woningen is stevig gedaald en 86% van de huizen is verkocht boven de vraagprijs. 

Wil je een populaire woning kopen? Dan heb je weinig tot geen ruimte om te onderhandelen in 2022 en moet je al snel de vraagprijs bieden of hoger. Maar als je jouw zinnen hebt gezet op een woning die al een tijdje te koop staat, kun je wél bieden onder vraagprijs.

Overbieden huis geen garantie voor succes

Helaas leert het bieden van de vraagprijs jou niet eens per se het huis op. Overbieden is al jaren aan de orde van de dag en is in 2022 bijna standaard. Als je gaat bieden op een huis met meerdere partijen ben jij waarschijnlijk niet de enige die (flink) boven de vraagprijs huis biedt. En kun je dus nog steeds worden overboden. 

Verschillende vraagprijs-strategieën

Let erop dat je niet zomaar gaat overbieden als je het huis van je dromen tegenkomt. Een huis kan bewust een 'verkeerde' vraagprijs hebben. Een (te) lage vraagprijs trekt meer bezichtigingen, biedingen en kan leiden tot een zogenaamde biedingsoorlog, waarin kopers via een veilig tegen elkaar opbieden. Daarentegen kan een (te) hoge vraagprijs juist te hoge (openings)biedingen tot gevolg hebben. Laat je bij het bepalen van je bod daarom nooit leiden door de vraagprijs, maar kijk naar de woningwaarde

De risico’s van overbieden op een huis

Ben je al een paar keer overboden, dan ben je geneigd om steeds meer boven de vraagprijs te bieden. Hierbij is het heel belangrijk dat je goed weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Er kleven namelijk een aantal risico’s aan bieden boven de vraagprijs.

Overbieden en waarde huis

De hoogte van jouw hypotheek is niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de woningwaarde. Sinds 2018 mag je nog maar 100 procent van de waarde woning lenen. De kosten koper en alles wat je boven de taxatiewaarde van het huis biedt, moet je met eigen geld betalen. 

Je moet dus extra spaargeld of overwaarde op je huis hebben voor bieden boven de vraagprijs. Heb je dat niet? Dan krijg jij de financiering niet rond als je flink hebt overboden op een huis en kun je de woning niet kopen.

Dalende huizenprijzen = huis onder water

Wat nou als jij de hoofdprijs betaalt door flink te overbieden op een huis en de huizenprijzen vervolgens dalen? Dan staat jouw woning onder water: je hypotheek is in dat geval hoger dan de waarde van je woning. Zolang je niet verhuist is er niet direct iets aan de hand. Maar wil of moet je verhuizen en verkoop je jouw huis voor een lagere prijs? Dan blijf je achter met een restschuld

5 tips huis kopen en overbieden

Overbieden huis alleen is dus niet voldoende om een populaire woning te kopen en is bovendien niet zonder gevaar. Hoe doe je dat, veilig en succesvol (over)bieden op een huis? Met deze tips lukt het jou zeker om een huis te kopen in 2022.

1. Aankoopmakelaar inhuren

De meningen over de toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar verschillen enorm. Vooral nu onderhandelen huis geen optie is en je vaak toch moet overbieden. Ons advies: schakel wél een aankoopmakelaar in. Die adviseert je tijdens het (over)bieden en geeft je net dat streepje voor waardoor jij het huis wel krijgt. We zien bij onze klanten dat ze er zonder aankoopmakelaar nauwelijks meer tussen komen. 

Bedenk hierbij dat een goede aankoopmakelaar je op meerdere manieren geld bespaart:

  1. Als je huizenprijzen zo hard blijven stijgen als in 2021, verdien je de kosten van een aankoopmakelaar meestal al terug als je een maand eerder een huis koopt dan je zonder aankoopmakelaar zou hebben gedaan. En als een aankoopmakelaar ervoor zorgt dat je een half jaar eerder een woning koopt dan je anders zou hebben gedaan, bespaar je daarmee duizenden euro's. 
  2. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat jij 'realistisch' overbiedt. Hij kan je vertellen wat de woningwaarde ongeveer is en hoeveel overbieden gebruikelijk is bij dat soort huizen. Daardoor leg je niet zomaar een winnend bod neer dat 30.000 euro hoger is dan dat van de nummer twee. 

2. Bieden met de Hanno HypotheekBelofte

Ga jij overbieden op huis met meerdere partijen bij een verkoop bij inschrijving? Je maakt meer kans op jouw droomhuis door te bieden met voorwaarden die aantrekkelijk zijn voor de verkoper. Zoals bieden zonder financieringsvoorbehoud. Dat kan vaak met de Hanno HypotheekBelofte. Daarmee geef je de verkoper direct zekerheid, wat jou een groot voordeel oplevert ten opzichte van je concurrentie. Kijk direct of jij in aanmerking komt voor onze HypotheekBelofte

3. Woningwaarde bepalen

Bepaal de woningwaarde vóór je een bod huis doet, vooral als je boven de vraagprijs gaat bieden. Dat is lastig, maar erg belangrijk. De waarde woning bepaalt namelijk hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Je wilt niet het winnende bod hebben en vervolgens de hypotheek niet rondkrijgen, omdat de taxatiewaarde van de woning onverwachts een stuk lager is dan de koopsom.

4. Openingsbod huis bepalen

Een goed openingsbod is alles. Het openingsbod bepaal je aan de hand van de woningwaarde, concurrentie en je portemonnee. Bied je te hoog, dan betaal je straks duizenden euro’s te veel. Bied je te laag, dan kom je niet in onderhandeling of word je overboden. Denk dus goed na over je openingsbod huis, ook als je toch al van plan bent om flink te overbieden

5. Houd je hoofd koel bij overbieden huis

Een bod doen op huis is ontzettend spannend. En al helemaal als je ver boven de vraagprijs huis biedt, 10 concurrenten hebt en al 3 keer eerder bent overboden. Hoe graag je het huis ook wilt hebben, handel niet uit emotie. Laat je niet opfokken en bied nooit meer dan jij je kunt veroorloven. Je wilt straks geen torenhoge hypotheeklasten hebben die je eigenlijk niet kunt betalen.

Succesvol bieden op een huis

Succes met de huizenjacht. Hopelijk hoef je voor jouw droomhuis niet te veel te overbieden. Volg bovenstaande tips en bereid je goed voor. Dan is de kans kleiner dat jij wordt overboden en (over)bied je veilig. 

Hoeveel kun jij (over)bieden op een huis?

Bespreek gratis met een adviseur