Hypotheek en scheiden

Jullie gaan uit elkaar. Wat betekent dat voor je hypotheek?

Jullie gaan scheiden. Dat is heel vervelend. Deze beslissing heeft ook veel invloed op jouw financiën, huis en hypotheek. Wat dat betekent voor jouw financiën en hypotheek, lees je in dit artikel. 

Hypotheek en scheiden
Als je gaat scheiden gaan jij en je ex-partner waarschijnlijk allebei in een ander huis wonen. Er zijn grofweg twee mogelijkheden:

  • Eén van beide neemt het huis en de hypotheek over
  • Jullie verkopen het huis en lossen de hypotheek af 

Huis en hypotheek overnemen bij scheiden

Als jij in het huis wilt blijven wonen, kun jij jouw ex-partner uitkopen. Je gat dan uit van de huidige waarde van het huis, niet van de hoogte van jullie oude hypotheek. Je moet dan natuurlijk wel in staat zijn om de hele woning van jouw inkomen te financieren. Of eventueel samen met een nieuwe partner. 

Hiervoor heb jij waarschijnlijk een nieuwe hypotheek nodig. Bovendien kun jij de oude hypotheek niet altijd overnemen. Jouw hypotheek zal daarom door veel banken worden gezien als een nieuwe hypotheek waarvoor de nieuwe hypotheekvormen en regels gelden. Bij scheiden mogen banken van deze regels afwijken. Kijk dus goed wat er mogelijk is voor jou.

Het huis verkopen bij scheiden

Jullie kunnen het huis ook verkopen. Dat kan een bewuste keuze zijn. Maar het kan ook dat jullie alleen de financiering niet rond krijgen. Het huis is tenslotte gekocht op basis van twee inkomens. 

Huis verkopen met overwaarde

Wordt het huis verkocht met overwaarde? Dan moet dat tussen jullie beide worden verdeeld. Deze overwaarde, ook wel de eigenwoningreserve genoemd, moet jij binnen drie jaar gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Doe je dat niet, dan heb je geen  recht op hypotheekrenteaftrek over de overwaarde.

Huis verkopen met restschuld

Het kan ook dat het huis minder opbrengt dan de hypotheekschuld. Je hebt dan een restschuld. Net als de overwaarde wordt deze tussen jullie beide verdeeld. 

Ex-partner betaalt niet mee

Zolang het huis niet is verkocht blijven jij en jouw ex-partner eigenaar van de woning. Jullie blijven dan samen aansprakelijk voor de hypotheek. Hoe jullie de maandlasten verdelen bespreek je onderling. Wil of kan jouw ex niet betalen? Probeer het probleem op te lossen met een mediator of schakel juridische hulp in.

Scheiden en hypotheekrenteaftrek

Blijft je ex-partner in het huis wonen? Dan kom jij de eerste 24 maanden misschien nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. De regels hiervoor zijn behoorlijk ingewikkeld. Kijk er daarom naar met een belastingadviseur.

Hypotheekadvies na scheiden

Het is belangrijk om je woonsituatie en hypotheek goed te regelen bij scheiden. Bespreek jouw mogelijkheden daarom altijd met een hypotheekadviseur. Bij Hanno kan dat gratis en vrijblijvend in een oriëntatiegesprek. Maak snel een afspraak