Hypotheek bij trouwen

Naar 'alles over hypotheken'

Het is zo ver, jullie gaan trouwen. Gefeliciteerd! Deze beslissing heeft ook veel invloed op jullie geldzaken. Als jullie trouwen, of jullie partnerschap laten registeren bij de gemeente, zijn jullie vanaf de handtekening voor de wet volledig partners. Het is daarom verstandig om na te denken over de volgende punten en deze goed te regelen:

  • Jullie woonsituatie en hypotheek
  • Trouwen in gemeenschap van goederen
  • Trouwen onder huwelijkse of partnerschapvoorwaarde
Hieronder leggen we uit waar jullie op moeten letten.
Hypotheek en trouwen

Woonsituatie en hypotheek

Intrekken in een koophuis

Als jij gaat trouwen en je jaren geleden een eigen woning hebt gekocht, kan jouw partner bij je intrekken. Of andersom natuurlijk. Het is niet verplicht om het huis of de hypotheek op twee namen te zetten als jullie gaan trouwen. Maar het is wel verstandig om samen goede afspraken te maken en deze vast te leggen bij een notaris. Bijvoorbeeld over eigendom of een bijdrage aan de hypotheek.

Trekt jouw partner bij je in, maar zijn jullie niet getrouwd? Kijk wat belangrijk is voor jullie om te regelen in hypotheek en samenwonen.

Gemeenschap van goederen vs. voorwaarden

Gemeenschap van goederen

Als jullie trouwen in gemeenschap van goederen, betekent dat dat jullie samen eigenaar zijn van al jullie bezittingen en schulden. Dus van het huis en de hypotheek, en van toekomstige inkomsten die jullie verdienen. Maar ook van bezittingen of schulden waar de ander niets van weet. Tot vorig jaar trouwde je standaard in gemeenschap van goederen, tenzij jullie dat anders regeleden bij de notaris.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 trouw je niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat je had voor je ging trouwen, je bezittingen en je schulden, blijven van jou. Net als schenkingen en erfenissen die je later ontvangt. De bezittingen en schulden die jullie maken tijdens het huwelijk gaan wel op één grote hoop.

Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Wil je dit anders regelen, dan kun je er voor kiezen om te trouwen op andere voorwaarden. Je legt dan bij de notaris in voorwaarden vast, hoe jullie de financiële zaken en bezittingen willen regelen en verdelen. Als één van jullie ondernemer is, blijft de partner financieel beschermd in het geval dat de onderneming failliet gaat. Of als je de eigendomsverhouding van het huis niet 50/50 wilt hebben. 

Trouwen en hypotheekadviseur

Wat jullie situatie ook is, het is verstandig om de afspraken die je maakt vast te leggen bij de notaris. En bespreek met een hypotheekadviseur de opties voor jullie woonsituatie. Zodat al jullie financiën goed zijn geregeld.