Hypotheek bij trouwen

Hypotheek bij trouwen

Trouwen en je hypotheek

Het is zo ver, jullie gaan trouwen. Gefeliciteerd! Deze beslissing heeft ook veel invloed op jullie geldzaken.

Als jullie trouwen, of jullie partnerschap laten registeren bij de gemeente, zijn jullie vanaf de handtekening voor de wet volledig partners. Het is daarom verstandig om na te denken over de volgende punten en deze goed te regelen:

  • Jullie woonsituatie en hypotheek
  • Trouwen in gemeenschap van goederen
  • Trouwen onder huwelijkse of partnerschapvoorwaarde
Hieronder leggen we uit waar jullie op moeten letten.

Snelle vraag over je hypotheek?

Hypotheekadvies online

Wil je iets weten over je hypotheek bij trouwen of samenwonen? Stel je vraag en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Bereken je hypotheek. Eenvoudig en stap voor stap.

Ik heet en ik wil een .

Woonsituatie en hypotheek

Intrekken in een koophuis

Als jij gaat trouwen en je jaren geleden een eigen woning hebt gekocht, kan jouw partner bij je intrekken. Of andersom natuurlijk. Het is niet verplicht om het huis of de hypotheek op twee namen te zetten als jullie gaan trouwen. Maar het is wel verstandig om samen goede afspraken te maken en deze vast te leggen bij een notaris. Bijvoorbeeld over eigendom of een bijdrage aan de hypotheek.

Trekt jouw partner bij je in, maar zijn jullie niet getrouwd? Kijk wat belangrijk is voor jullie om te regelen in hypotheek en samenwonen.

Hypotheekadvies bij trouwen

Hypotheekadvies

Advies over jouw hypotheek bij trouwen? Van Hanno krijg jij een advies op maat.

‘Ik heb samen met mijn vriendin een huis gekocht. We hebben alle financiële afspraken vastgelegd bij de notaris. Dat vind ik een fijn gevoel. Hoef ik me daar geen zorgen om te maken!’

- Gijs

Gemeenschap van goederen vs. voorwaarden

Gemeenschap van goederen

Als jullie trouwen in gemeenschap van goederen, betekent dat dat jullie samen eigenaar zijn van al jullie bezittingen en schulden. Dus van het huis en de hypotheek, en van toekomstige inkomsten die jullie verdienen. Maar ook van bezittingen of schulden waar de ander niets van weet. Tot vorig jaar trouwde je standaard in gemeenschap van goederen, tenzij jullie dat anders regeleden bij de notaris.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 trouw je niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen, maar in een beperkte gemeenschap van goederen. Alles wat je had voor je ging trouwen, je bezittingen en je schulden, blijven van jou. Net als schenkingen en erfenissen die je later ontvangt. De bezittingen en schulden die jullie maken tijdens het huwelijk gaan wel op één grote hoop.

Huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Wil je dit anders regelen, dan kun je er voor kiezen om te trouwen op andere voorwaarden. Je legt dan bij de notaris in voorwaarden vast, hoe jullie de financiële zaken en bezittingen willen regelen en verdelen. Als één van jullie ondernemer is, blijft de partner financieel beschermd in het geval dat de onderneming failliet gaat. Of als je de eigendomsverhouding van het huis niet 50/50 wilt hebben. 

Trouwen en hypotheekadviseur

Wat jullie situatie ook is, het is verstandig om de afspraken die je maakt vast te leggen bij de notaris. En bespreek met een hypotheekadviseur de opties voor jullie woonsituatie. Zodat al jullie financiën goed zijn geregeld.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Gratis oriëntatiegesprek plannen

Hypotheekadvies

Advies over je hypotheek bij trouwen? Plan een gratis orientatiegesprek.

Laatste nieuws hypotheekmarkt

Hypotheek afsluiten kosten

Lees wat er speelt in de wereld van hypotheken, verzekeringen en andere belangrijke financiën.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?