Stappenplan huis kopen

Stappenplan huis kopen

Met dit huis kopen stappenplan ga jij in 10 stappen naar je droomhuis.

Naar het Oriënteren, Bezichtigen & Bieden Dossier

Ben je van plan om een huis te kopen? Dat is leuk én spannend, want er komt veel op je af en een huis kopen doe je tenslotte niet elke dag. Hoe je dat doet, een woning kopen, en wat je allemaal moet regelen voor je de sleutels van jouw droomhuis in ontvangst mag nemen, lees je in dit stappenplan huis kopen. Het is niet alleen een eerste huis kopen stappenplan, maar ook handig om te lezen als jij wilt verhuizen naar je volgende koopwoning. Aan de slag dus!

Stappenplan huis kopen

1. Budget huis kopen bepalen

Wil je een huis kopen, zoek dan eerst uit wat je budget is. Bereken online je maximale hypotheek en maandlasten. En bedenk hoeveel jij maandelijks wilt uitgeven aan je hypotheek. Je wil natuurlijk genoeg geld overhouden om op vakantie te gaan.

Nog beter is het om jouw financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur te bespreken in een gratis oriëntatiegesprek. Je weet dan precies waar je aan toe bent en voor hoeveel je een huis kunt kopen. Daarmee kun je gericht huizen zoeken en het geeft je een voordeel bij het bieden op een huis. 

Hypotheek-berekenen-icoon-beige-wit.png

Wat kun jij kopen?

Bereken je hypotheek en maandlasten

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

2. Woonwensen: waar wil je wonen?

Oké, je weet hoeveel je kunt uitgeven, wat nu? Vóór je op huizenjacht gaat is het goed om je woonwensen op een rij te zetten. Wil je in het centrum wonen of in een woonwijk? Hoe groot moet jouw woning zijn? Wil je een tuin of liever een balkon? Maak een lijstje van al je woonwensen met je harde eisen en de nice to haves. Dat geeft je houvast bij het huis zoeken en bezichtigen.

Huizenjacht-locatie-icoon-beige-wit.png

3. Aankoopmakelaar: met of zonder?

Een huis kopen zonder makelaar of met? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het woning zoeken, bezichtigen, bieden en onderhandelen. Maar ja, daar hangt wel een prijskaartje aan.

Ons advies: koop je huis met een makelaar, ondanks de prijs die je daarvoor betaalt. Een makelaar heeft kennis van de locale huizenmarkt en weet vaak eerder welke nieuwe huizen er in de verkoop komen. Zodat jij wél op tijd bent om een bezichtiging te plannen voor dat populaire koophuis. Bovendien verdient een goede aankoopmakelaar zichzelf altijd terug doordat hij kan onderhandelen als de beste. 

Hypotheek-adviseur-icoon-beige-wit.png

4. Huis bezichtigen

Een mooi huis gezien op Funda, Jumba of Jaap? Bezichtigen maar! Het is fijn om iemand mee te nemen naar een bezichtiging. Heb je geen aankoopmakelaar? Neem dan je partner, een vriend of familielid mee. Als het even kan iemand die ervaring heeft met klussen en/of huizen kopen. En stel vragen aan de verkoopmakelaar. Een checklist huis bezichtigen zorgt ervoor dat je precies weet waar je op moet letten.

Huis-verbouwen-icoon-beige-wit.png

5. Bieden op een huis

Als je het huis van je dromen hebt gevonden is het tijd om te bieden. Je kunt jouw openingsbod uitbrengen bij de verkoopmakelaar. Heb je een aankoopmakelaar? Dan regelt die het bieden voor jou.

In jouw openingsbod vertel je welk bedrag je biedt en waarop je dat baseert. Denk aan de vraagprijs, WOZ-waarde en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen uit de buurt. Je wilt niet te hoog bieden, maar geef wel een realistisch bod. Anders bestaat de kans dat jouw bod direct wordt afgewezen.

Vergeet ook de ontbindende voorwaarden niet waaronder je het huis wilt kopen. De bekendste voorwaarden zijn financieringsvoorbehoud en voorbehoud van bouwkundige keuring. Wil je meer kans maken op je droomhuis? Bied dan zonder financieringsvoorbehoud met de Hanno HypotheekBelofte. Deze zekerheid vinden verkopers fijn en geeft jou een voordeel op de overspannen huizenmarkt. De HypotheekBelofte kun je gratis aanvragen tijdens je oriëntatiegesprek.

Bieden-op-huis-icoon-beige-wit.png

Een bod doen op een huis: hoe werkt dat precies?

Meer informatie over bieden

6. Onderhandelen over de vraagprijs

Bod gedaan? Je hoopt natuurlijk dat het direct wordt geaccepteerd, maar zo makkelijk gaat dat meestal niet. De verkoper kan jouw bod afwijzen of een tegenbod doen. Pas in het laatste geval ben je in onderhandeling. 

Vaak bieden jullie een aantal dagen of weken druk over en weer voor jullie het eens zijn over de koopsom. Het kan ook dat jullie er niet uitkomen of dat de verkoper niet wil onderhandelen. Onthoud dat je de onderhandelingen te allen tijden kan afkappen. 

Het kan helaas ook dat je concurrentie hebt. Bieden op een huis met meerdere partijen komt steeds vaker voor op de huidige huizenmarkt. De kans bestaat dat je wordt overboden en opnieuw op huizenjacht moet. Dat is ontzettend frustrerend. Maar laat je niet meeslepen en bied niet meer dan je kunt en wilt betalen om het huis te kopen.

Hypotheek-maandlasten-icoon-beige-wit.png

7. Koopcontract tekenen

Yes, jouw bod is geaccepteerd. De volgende stap is het voorlopig koopcontract tekenen. Meestal stelt de verkoopmakelaar dat op. Het bevat onder andere de koopsom en (ontbindende) voorwaarden. 

Maar let op: hoewel het 'voorlopig' koopcontract heet, is dit contract bindend. Controleer het daarom goed voor je het tekent. Bijvoorbeeld met je aankoopmakelaar of hypotheekadviseur.

Na het tekenen van de koopakte heb jij als koper drie dagen bedenktijd. Je kunt dan zonder reden van de koop afzien. Hierna zit je aan het huis vast, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

Hypotheek-offerte-tekenen-icoon-beige-wit.png

8. Hypotheek afsluiten

De koop is rond en het huis is van jou. Nu moet je de hypotheek aanvragen. Dat doet je samen met jouw hypotheekadviseur. Laat je adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voor de laagste hypotheekrente en passende voorwaarden. Hier helpt Hanno je natuurlijk graag bij.

Heb jij geboden met de Hanno HypotheekBelofte? Dan is jouw hypotheek al bijna rond. Om jouw hypotheek af te sluiten hebben we alleen nog informatie over je nieuwe woning nodig. Zoals de koopakte en het taxatierapport.

Hypotheek-afsluiten-advies-icoon-beige-wit.png

9. Woonverzekeringen regelen

Hypotheek rond? Vergeet de woonverzekeringen niet. Jouw nieuwe huis moet natuurlijk wel verzekerd zijn op de dag dat je de sleutels krijgt. Een inboedelverzekering verzekert de spullen in je huis en een opstalverzekering dekt de schade aan het huis zelf. Die laatste stelt de hypotheekverstrekker vaak verplicht, omdat jouw woning als onderpand dient voor je hypotheek. 

Sluit jij je hypotheek af via Hanno? Dan regelen we ook direct je woonverzekeringen. Zodat jij je in alle rust kunt voorbereiden op de verhuizing en eventuele verbouwing. 

Verzekeringen-icoon-beige-wit.png

10. Naar de notaris

Last but not least: de officiële afhandeling bij de notaris. Voor je naar de notaris gaat inspecteer je het huis nog een laatste keer met de makelaar. Je controleert of de woning nog in dezelfde staat is als toen je hem kocht. Daarna teken je bij de notaris de hypotheekakte en de leveringsakte. Gefeliciteerd, nu is het huis écht van jou. Tijd om de champagne open te trekken!

Aan de slag met het stappenplan huis kopen!

Zo, met een huis kopen stappenplan weet jij precies hoe je dat doet, een woning kopen. Tijd om te beginnen met stap 1: je hypotheek berekenen

En wees je er van bewust dat een huis kopen geld kost. Meer informatie hierover vind je bijvoorbeeld in het artikel over de kosten koper of de inbreng van eigen geld.

De-beste-hypotheek-icoon-beige-wit.png