Stappenplan huis kopen

Met dit huis kopen stappenplan ga jij in 10 stappen naar je droomhuis.

Naar 'alles over hypotheken'

Ben je van plan om een huis te kopen? Dat is leuk én spannend, want er komt veel op je af en een huis kopen doe je niet elke dag. Hoe je dat doet, een woning kopen, en wat je allemaal moet regelen voor je de sleutels van jouw droomhuis in ontvangst mag nemen, lees je in dit stappenplan huis kopen. Aan de slag dus!

Stappenplan huis kopen

Stap 1. Budget huis kopen bepalen

Wil je een huis kopen, zoek dan eerst uit wat je budget is. Bereken hiervoor online je maximale hypotheek en maandlasten en bespreek vervolgens je financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur. Dat kan gratis en vrijblijvend in een oriëntatiegesprek voor je hypotheek

Je weet daarna precies wat je budget is om een huis te kopen. En hoeveel je maandelijks kan én wil uitgeven aan je woonlasten. Zo weet je in welke prijsklasse je het beste huizen kan zoeken en voorkom je dat je een huis koopt dat je niet kan betalen.

Wat is jouw budget voor een huis?

Bereken je hypotheek

Stap 2. Woonwensen: waar wil je wonen?

Oké, je weet hoeveel je kunt uitgeven, wat nu? Vóór je op huizenjacht gaat is het goed om je woonwensen op een rij te zetten. Wil je in het centrum wonen of in een woonwijk? Hoe groot moet jouw woning zijn? Wil je een tuin of liever een balkon? Maak een lijstje van al je woonwensen met de harde eisen en de nice to haves. Dat geeft je houvast bij het huis zoeken en bezichtigen.

Stap 3. Aankoopmakelaar: met of zonder?

Een huis kopen zonder makelaar of met? Een aankoopmakelaar kan je helpen bij het woning zoeken, bezichtigen, bieden en onderhandelen. Maar ja, daar hangt wel een prijskaartje aan.

Ons advies: koop je huis met een aankoopmakelaar, ondanks de prijs die je daarvoor betaalt. Een makelaar heeft kennis van de locale huizenmarkt en weet precies wat de woningwaarde van jouw huis is. Nu de huizenmarkt aan het afkoelen is, hoef je meestal niet meer te overbieden. Je kunt vaak zelfs onder de vraagprijs bieden. Jouw makelaar weet hoe hoog jouw openingsbod moet zijn en kan onderhandelen als de beste. Zo verdient een goede aankoopmakelaar zichzelf bijna altijd terug.

Stap 4. Huis gevonden? Bezichtigen maar!

Een mooi huis gezien op FundaJumba of Jaap? Bezichtigen maar! Het is fijn om iemand mee te nemen naar een bezichtiging. Heb je geen aankoopmakelaar? Neem dan je partner, een vriend of familielid mee. Als het even kan iemand die ervaring heeft met klussen en/of huizen kopen. En stel vragen aan de verkoopmakelaar. Een checklist huis bezichtigen zorgt ervoor dat je precies weet waar je op moet letten.

Stap 5. Bieden op een huis

Als je het huis van je dromen hebt gevonden is het tijd om te bieden. Je kunt jouw openingsbod uitbrengen bij de verkoopmakelaar. Heb je een aankoopmakelaar? Dan regelt die het bieden voor jou.

In jouw openingsbod vertel je welk bedrag je biedt en waarop je dat baseert. Denk aan de vraagprijs, WOZ-waarde en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen uit de buurt. Je wilt niet te hoog bieden, maar geef wel een realistisch bod. Anders bestaat de kans dat jouw bod direct wordt afgewezen.

Vergeet ook de ontbindende voorwaarden niet waaronder je het huis wilt kopen. De bekendste voorwaarden zijn financieringsvoorbehoud en voorbehoud van bouwkundige keuring. Om meer kans te maken op het winnende bod kan je bieden met de Hanno HypotheekBelofte, dan heb je vaak geen voorbehoud van financiering nodig. 

Zonder voorbehoud van financiering heeft de verkoper direct zekerheid over de verkoop van zijn huis. Dat geeft jou een grote voorsprong ten opzichte van je concurrenten. Je kan de Hanno HypotheekBelofte kosteloos aanvragen tijdens een gratis oriëntatiegesprek.

Maak kans op een lagere koopsom met de Hanno HypotheekBelofte.

Vraag gratis aan

Stap 6. Onderhandelen over de vraagprijs

Bod gedaan? Je hoopt natuurlijk dat het direct wordt geaccepteerd, maar zo makkelijk gaat dat meestal niet. De verkoper kan jouw bod afwijzen of een tegenbod doen. Pas in het laatste geval ben je in onderhandeling. 

Meestal duurt het zo'n één tot drie dagen voordat kopers en verkopers het eens zijn over de koopsom. Het kan ook dat jullie er niet uitkomen of dat de verkoper niet wil onderhandelen. Onthoud dat je de onderhandelingen te allen tijden kan afkappen. 

In het ergste geval heb je concurrentie. Bieden op een huis met meerdere partijen komt nog steeds voor op de huidige huizenmarkt. De kans bestaat dat je wordt overboden en opnieuw op huizenjacht moet. Dat is ontzettend frustrerend. Maar laat je niet meeslepen en bied niet meer dan je kunt betalen om het huis te kopen.

Stap 7. Koopcontract tekenen

Yes, jouw bod is geaccepteerd. De volgende stap is het voorlopig koopcontract tekenen. Meestal stelt de verkoopmakelaar dat op. Het bevat onder andere de koopsom en (ontbindende) voorwaarden. 

Maar let op: hoewel het 'voorlopig' koopcontract heet, is dit contract bindend. Controleer het daarom goed voor je tekent. Bijvoorbeeld met je aankoopmakelaar of hypotheekadviseur.

Na het tekenen van de koopakte heb jij als koper drie dagen bedenktijd. Je kunt dan zonder reden van de koop afzien. Hierna zit je aan het huis vast, tenzij de ontbindende voorwaarden intreden.

Stap 8. Hypotheek afsluiten

De koop is rond en het huis is van jou. Nu moet je de hypotheek aanvragen. Dat doet je samen met jouw hypotheekadviseur. Laat je adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur voor de hypotheek die het best bij jou past, zoals Hanno. Met passende voorwaarden en de laagst mogelijke hypotheekrente. Hier helpt Hanno je natuurlijk graag bij.

Heb jij geboden met de Hanno HypotheekBelofte? Dan is jouw hypotheek al bijna rond. Om jouw hypotheek af te sluiten hebben we alleen nog informatie over je nieuwe woning nodig. Zoals de koopakte en het taxatierapport.

Gratis afspraak met een hypotheekadviseur?

Neem contact op

Stap 9. Woonverzekeringen regelen

Hypotheek rond? Vergeet de woonverzekeringen niet! Jouw nieuwe huis moet goed verzekerd zijn op de dag dat je de sleutels krijgt. Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis en een opstalverzekering dekt de schade aan het huis zelf. Die laatste stelt de hypotheekverstrekker vaak verplicht, omdat jouw woning als onderpand dient voor je hypotheek. 

Sluit jij je hypotheek af via Hanno? Dan regelen we ook direct je woonverzekeringen. Zodat jij je in alle rust kunt voorbereiden op de verhuizing en eventuele verbouwing. 

Stap 10. Naar de notaris

De laatste stap is het transport bij de notaris. Op de transportdatum inspecteer je het huis nog een laatste keer met de makelaar. Je controleert of de woning nog in dezelfde staat is als toen je hem kocht. Daarna teken je bij de notaris de hypotheekakte en de leveringsakte. Gefeliciteerd, nu is het huis écht van jou. Tijd om de champagne open te trekken!

Aan de slag met het stappenplan huis kopen!

Zo, met dit huis kopen stappenplan weet jij precies hoe je dat doet, een woning kopen. Tijd om te beginnen met stap 1: je budget bepalen in een gratis oriëntatiegesprek

Of meld je aan voor onze gratis webinar 'Woning kopen'. Daar geven onze experts antwoord op al je dringende vragen en leer je alles wat je moet weten over het kopen van een huis. 

Hoe koop je een woning? Volg ons webinar Woning Kopen.

Meld je gratis aan