Kooptips eigen huis

Kooptips eigen huis

7 tips voor het kopen van je eigen huis

1. Prioriteer je woonwensen

Begin met je verschillende wensen op te schrijven in volgorde van belangrijkheid. De zoektocht naar een nieuw thuis neemt tijd in beslag. Met al je woonwensen op een rij, kun je gerichter zoeken. Wil je toch heel graag in dezelfde wijk blijven wonen, maar is het huis nu te klein? Dan is een verbouwing misschien ook een optie.

2. Breng je gehele financiële situatie in kaart

Je moet in elk geval een goed beeld hebben van je financiële situatie. Je kunt starten met het berekenen van je maximale hypotheek.  Schrijf ook op hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten. En hoeveel geef je uit aan leuke dingen? Heb je een dure hobby, of wil je sparen voor mooie reizen of kinderen, neem deze beslissingen dan ook mee. Wij adviseren altijd een hypotheek die het best bij je past.

Met de Maximaal berekening van Hanno, kun je de Hanno HypotheekBelofte krijgen. Hiermee weet je precies hoe ver je kunt gaan met bieden als er een mooi huis vrij komt. Hou er in je zoektocht rekening mee, dat je er met de koopsom van een huis nog niet bent. Er komen zo'n 5 procent extra kosten bovenop, en deze extra kosten zul je met eigen geld moeten betalen.

De zeven tips

  • Prioriteer je woonwensen
  • Breng je gehele financiële situatie in kaart
  • Bezichtig het huis en bestudeer de buurt
  • Denk vooraf na over de gehele financiering
  • Bied verstandig met de Hanno HypotheekBelofte
  • Regel je hypotheek grotendeels vooraf
  • Zorgeloos wonen en financiële rust met een Hanno Account

Wat is je maximale hypotheek?

En wat kost dat per maand?

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

3. Bezichtig het huis en bestudeer de buurt

Via Funda en makelaars kan je zoektocht beginnen. Ga je bezichtigen? Neem dan gerust vrienden of familie mee. Het hoeft niet per se een aankoopmakelaar te zijn. Neem een checklist mee waar je op wil letten, en welke vragen je wil stellen aan de verkopend makelaar. Proef goed van de buurt en maak een praatje met de buren.

Ben je geïnteresseerd en zie je jezelf er minstens 5 jaar wonen (zie tip 4)? Doe dan wat meer onderzoek naar de mogelijke woningwaarde. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang het huis te koop staat en naar vergelijkbare huizen in de buurt die zijn verkocht. Raadpleeg het kadaster van de gemeente. De woningwaarde is belangrijk om te bepalen hoe ver je kunt gaan met bieden.

4. Denk vooraf na over de gehele financiële situatie

Je kunt in 2018 nog maar 100% van de woningwaarde (taxatiewaarde, te bepalen door een taxateur) lenen.  Dit is een maatregel van de overheid om je te beschermen tegen te hoge schulden. Dat betekent dat je elke euro die je boven die 100% zit, zult moeten financieren met eigen geld.

Een snelle vraag

Hypotheekadvies online

Wil je snel iets weten, stel dan je vraag via onderstaande knop en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Meer kans op de huizenmarkt

HypotheekBelofte

Bied zonder voorbehoud van financiering met de Hanno HypotheekBelofte. Meer zekerheid voor jou én de verkoper.

Helaas ben je er bij de koopsom alleen nog niet. Bij de aankoop van een huis komen allerlei extra kosten kijken. Deze kosten heb je er na ongeveer 5 jaar uit. Dus ben je tevreden na de bezichtiging, zie jij jezelf daar minstens 5 jaar wonen en heb je voldoende eigen geld? Dan kun je een bod gaan doen. 

5. Bied verstandig met de Hanno HypotheekBelofte

Met de Hanno HypotheekBelofte op zak, heb jij van tevoren al berekend hoe ver je kunt gaan met bieden en hoeveel je dat maandelijks gaat kosten. Dit maakt het mogelijk te bieden zonder financieringsvoorbehoud. Zo heb jij minder zorgen en je biedt extra zekerheid en snelheid aan de verkoper. Hierdoor maak je meer kans op de huizenmarkt.

Let op, als je mee wil gaan in de gekte van overbieden. In principe kun je ervan uitgaan dat de verkoopprijs in de buurt ligt van de taxatiewaarde. Alles wat je overbiedt, zul je dan met eigen geld moeten financieren. Het is dus heel belangrijk een goede inschatting te hebben van de taxatiewaarde van de woning.

Heb je nog twijfels over de staat van de woning, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Je neemt de bouwkundige keuring dan op als ontbindende voorwaarde van je bod.

6. Regel je hypotheek al grotendeels vooraf

Als je met de verkoper overeenstemming hebt bereikt over het bedrag, moet je de financiering gaan regelen. Dat bestaat voor het grootste deel uit je hypotheek. Er zijn verschillende hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Wil je hypotheekrente fiscaal kunnen aftrekken, dan kies je voor een annuïtaire of  lineaire hypotheek. Je hebt door de 101% regel eigenlijk altijd eigen geld nodig. Dat kan spaargeld of een schenking zijn.

De financiering regelen: is dat weken of maanden gespannen afwachten? Nee, dat hoeft zeker niet. Via je gratis Hanno Account kun je al direct na de Maximaal berekening je persoonlijk dashboard invullen. Hier kun je ook al alle documenten uploaden die nodig zijn bij een hypotheekaanvraag. Je kunt dit samen met een Hanno adviseur doorlopen. Dat geeft zekerheid. Vervolgens regelen wij de verdere aanvraag, zodat jij in alle rust met de voorbereidingen van de verhuizing bezig kan.

Zet de champagne maar vast koud!

Als de financiering rond is, wordt er vaak door de verkopende partij een notaris gekozen. Daar ga je heen om de koopakte te ondertekenen. Hierin staan alle gemaakte afspraken omtrent de koop. Zet vooraf de champagne maar klaar, want bij Hanno weet je dat je hypotheek goed geregeld is. Je kunt ontspannen naar de notaris. Geniet ervan!

7. Zorgeloos wonen en financiële rust met een Hanno Account

Je hebt de sleutel en je gaat van je nieuwe huis een thuis maken. Na de verbouwing en verhuizing, ga je weer gewoon naar werk, gaan je kinderen weer naar school, en je leeft je leven. Laat Hanno dan je financiële huishouding op orde houden. Voor een vast bedrag per maand houdt Hanno maandelijks je complete financiën in de gaten. Kan het beter, slimmer of goedkoper, dan hoor je dit direct en regelen we het meteen. Zo kun jij zorgeloos genieten.

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan, je pakket kun je later kiezen.

Liever persoonlijk advies?

Onafhankelijk hypotheekadvies

Wij geven advies dat past bij jouw financiële situatie. Echt onafhankelijk, want bij ons betaal je geen provisie.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar