7 tips voor het kopen van je eigen huis

Alles over hypotheken

1. Prioriteer je woonwensen

Begin met je verschillende wensen op te schrijven in volgorde van belangrijkheid. De zoektocht naar een nieuw thuis neemt tijd in beslag. Met al je woonwensen op een rij, kun je gerichter zoeken. Wil je toch heel graag in dezelfde wijk blijven wonen, maar is het huis nu te klein? Dan is een verbouwing misschien ook een optie.

Huis kopen

2. Breng je gehele financiële situatie in kaart

Je moet in elk geval een goed beeld hebben van je financiële situatie. Je kunt starten met het berekenen van je maximale hypotheek.  Schrijf ook op hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten. En hoeveel geef je uit aan leuke dingen? Heb je een dure hobby, of wil je sparen voor mooie reizen of kinderen, neem deze beslissingen dan ook mee. Wij adviseren altijd een hypotheek die het best bij je past.

Met de Maximaal berekening van Hanno, kun je de Hanno HypotheekBelofte krijgen. Hiermee weet je precies hoe ver je kunt gaan met bieden als er een mooi huis vrij komt. Hou er in je zoektocht rekening mee, dat je er met de koopsom van een huis nog niet bent. Er komen zo'n 5 procent extra kosten bovenop, en deze extra kosten zul je met eigen geld moeten betalen.

3. Bezichtig het huis en bestudeer de buurt

Via Funda en makelaars kan je zoektocht beginnen. Ga je bezichtigen? Neem dan gerust vrienden of familie mee. Het hoeft niet per se een aankoopmakelaar te zijn. Neem een checklist mee waar je op wil letten, en welke vragen je wil stellen aan de verkopend makelaar. Proef goed van de buurt en maak een praatje met de buren.

Ben je geïnteresseerd en zie je jezelf er minstens 5 jaar wonen (zie tip 4)? Doe dan wat meer onderzoek naar de mogelijke woningwaarde. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang het huis te koop staat en naar vergelijkbare huizen in de buurt die zijn verkocht. Raadpleeg het kadaster van de gemeente. De woningwaarde is belangrijk om te bepalen hoe ver je kunt gaan met bieden.

4. Denk vooraf na over de gehele financiële situatie

Je kunt sinds 2018 nog maar 100% van de woningwaarde (taxatiewaarde, te bepalen door een taxateur) lenen.  Dit is een maatregel van de overheid om je te beschermen tegen te hoge schulden. Dat betekent dat je elke euro die je boven die 100% zit, zult moeten financieren met eigen geld.

Helaas ben je er bij de koopsom alleen nog niet. Bij de aankoop van een huis komen allerlei extra kosten kijken. Deze kosten heb je er na ongeveer 5 jaar uit. Dus ben je tevreden na de bezichtiging, zie jij jezelf daar minstens 5 jaar wonen en heb je voldoende eigen geld? Dan kun je een bod gaan doen. 

5. Bied verstandig met de Hanno HypotheekBelofte

Met de Hanno HypotheekBelofte op zak, heb jij van tevoren al berekend hoe ver je kunt gaan met bieden en hoeveel je dat maandelijks gaat kosten. Dit maakt het mogelijk te bieden zonder financieringsvoorbehoud. Zo heb jij minder zorgen en je biedt extra zekerheid en snelheid aan de verkoper. Hierdoor maak je meer kans op de huizenmarkt.

Let op, als je mee wil gaan in de gekte van overbieden. In principe kun je ervan uitgaan dat de verkoopprijs in de buurt ligt van de taxatiewaarde. Alles wat je overbiedt, zul je dan met eigen geld moeten financieren. Het is dus heel belangrijk een goede inschatting te hebben van de taxatiewaarde van de woning.

Heb je nog twijfels over de staat van de woning, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Je neemt de bouwkundige keuring dan op als ontbindende voorwaarde van je bod.

6. Regel je hypotheek al grotendeels vooraf

Als je met de verkoper overeenstemming hebt bereikt over het bedrag, moet je de financiering gaan regelen. Dat bestaat voor het grootste deel uit je hypotheek. Er zijn verschillende hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen. Wil je hypotheekrente fiscaal kunnen aftrekken, dan kies je voor een annuïtaire of  lineaire hypotheek. Je hebt door de 101% regel eigenlijk altijd eigen geld nodig. Dat kan spaargeld of een schenking zijn.

De financiering regelen: is dat weken of maanden gespannen afwachten? Nee, dat hoeft zeker niet. Via je gratis Hanno Account kun je al direct na de Maximaal berekening je persoonlijk dashboard invullen. Hier kun je ook al alle documenten uploaden die nodig zijn bij een hypotheekaanvraag. Je kunt dit samen met een Hanno adviseur doorlopen. Dat geeft zekerheid. Vervolgens regelen wij de verdere aanvraag, zodat jij in alle rust met de voorbereidingen van de verhuizing bezig kan.

Zet de champagne maar vast koud!

Als de financiering rond is, wordt er vaak door de verkopende partij een notaris gekozen. Daar ga je heen om de koopakte te ondertekenen. Hierin staan alle gemaakte afspraken omtrent de koop. Zet vooraf de champagne maar klaar, want bij Hanno weet je dat je hypotheek goed geregeld is. Je kunt ontspannen naar de notaris. Geniet ervan!

7. Zorgeloos wonen en financiële rust met een Hanno Account

Je hebt de sleutel en je gaat van je nieuwe huis een thuis maken. Na de verbouwing en verhuizing, ga je weer gewoon naar werk, gaan je kinderen weer naar school, en je leeft je leven. Laat Hanno dan je financiële huishouding op orde houden. Voor een vast bedrag per maand houdt Hanno maandelijks je complete financiën in de gaten. Kan het beter, slimmer of goedkoper, dan hoor je dit direct en regelen we het meteen. Zo kun jij zorgeloos genieten.