Ontbindende voorwaarden hypotheek: wat zijn het?

Ontbindende voorwaarden hypotheek: wat zijn het?

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waaronder de koop van een huis niet doorgaat. Deze ontbindende voorwaarden bepaal jij als koper zelf, en maak je kenbaar bij het uitbrengen van je bod. 

Ontbindende voorwaarden

De meest voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

Financieringsvoorbehoud

Het voorbehoud van financiering betekent dat de koop pas doorgaat als jij jouw hypotheek rond krijgt. Lukt het jou niet om deze voor een bepaalde datum te regelen, dan wordt de de koop ontbonden.

Bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Bieden zonder financieringsvoorbehoud kan behoorlijk risicovol zijn. Krijg je de hypotheek niet (op tijd) rond? Dan betaal je de verkoper een boete van 10% van de aankoopprijs. 

Maar niet bij Hanno! Via ons kun jij zonder risico bieden zonder financieringsvoorbehoud. Wij controleren vooraf jouw documenten, zodat jij zeker weet dat jij via ons jouw hypotheek kunt afsluiten. Zo bied jij de verkoper zekerheid en snelheid, en dat geeft jou een groot voordeel op de huizenmarkt. Lees meer over de Hanno HypotheekBelofte.

Bouwkundige keuring

Als je biedt onder voorbehoud van bouwkundige keuring kun jij de koop ontbinden als na de bouwkundige keuring blijkt dat het huis in slechtere staat is dan jij had gedacht. De afspraken die je hierover maakt worden opgenomen in het voorlopig koopcontract. Bijvoorbeeld dat je opnieuw over de prijs onderhandelt als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er voor 5.000 euro moet worden gerenoveerd.

NHG hypotheek

Bied jij met voorbehoud van NHG, dan hoef je het huis niet te kopen als jij geen aanspraak kunt maken op Nationale Hypotheek Garantie.

Voorbehoud van verkoop eigen woning

Neem je voorbehoud van verkoop eigen woning mee in je bod? Je hoeft het huis dan niet de kopen als jij jouw eigen woning niet verkocht krijgt. Dit wordt ook wel de No-Risk Clausule genoemd.

Voorbehoud wijziging woning

Wil jij een ingrijpende verbouwing doen aan jouw nieuwe huis? Of een vanuit huis een onderneming runnen? Dan is het verstandig om te bieden met voorbehoud wijziging woning. Je hebt daarvoor namelijk een vergunning nodig van de gemeente. Als jij deze niet krijgt van de gemeente hoef je de woning niet te kopen. 

Voorbehoud huisvestingsvergunning

Als een huisvestingsvergunning van de gemeente verplicht is, bied dan met voorbehoud van huisvestingsvergunning. 

Ontbindende voorwaarden van de verkoper

Ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat hij alleen wil verkopen als zijn restschuld in de nieuwe hypotheek wordt opgenomen.

Bieden met ontbindende voorwaarden

Deze ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij geen risico loopt. Maar let op: verkopers nemen de ontbindende voorwaarden mee in het gunnen van de woning aan een volgende eigenaar. Want bij veel ontbindende voorwaarden is de kans groter dat de verkoop uiteindelijk toch niet doorgaat. Houd daar dus rekening mee bij het uitbrengen van jouw bod en neem alleen de ontbindende voorwaarden op die voor jou belangrijk zijn. Veilig bieden veilig bieden onder financieringsvoorbehoud is mogelijk met de Hanno HypotheekBelofte

Gratis oriëntatiegesprek

Verwacht jij binnenkort een bod uit te brengen? Bespreek je situatie dan alvast met een hypotheekadviseur. Dan weet je straks precies hoeveel je kunt bieden en welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn voor jou.