Ontbindende voorwaarden hypotheek: wat zijn het?

Als je gaat bieden om een woning te kopen, neem je in je bod bijna altijd ontbindende voorwaarden op. Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden waaronder de koop van een huis niet doorgaat. Deze ontbindende voorwaarden bepaal jij als koper zelf. Welke ontbindende voorwaarden zijn er? Welke voorwaarden zijn verstandig om op te nemen in jouw bod op een woning? Je leest alles over bieden onder voorbehoud in dit artikel.

Ontbindende voorwaarden

Er bestaan verschillende ontbindende voorwaarden. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden bij een bod op een woning zijn:

Financieringsvoorbehoud

De ontbindende voorwaarde voorbehoud van financiering betekent dat de koop pas doorgaat als jij jouw hypotheek rond krijgt. Lukt het jou niet om deze voor een bepaalde datum te regelen, dan wordt de de koop ontbonden. 

Bieden zonder financieringsvoorbehoud?

Het financieringsvoorbehoud is een belangrijke ontbindende voorwaarde. Bieden zonder financieringsvoorbehoud kan namelijk behoorlijk risicovol zijn. Krijg je de hypotheek niet (op tijd) rond? Dan betaal je de verkoper een boete van 10% van de aankoopprijs. 

Voor de verkoper is een bod zonder financieringsvoorbehoud het prettigst, omdat hij dan zeker weet dat de verkoop van zijn woning doorgaat. Het is echter belangrijk dat je alleen de ontbindende voorwaarde voor financiering weglaat als je zeker weet dat je de hypotheek rond krijgt. 

Daarom heeft Hanno de HypotheekBelofte! Daarmee kun je bieden met een kort of zonder financieringsvoorbehoud. Onze hypotheekadviseurs controleren jouw gegevens en geven aan tot welk bedrag jij een hypotheek kunt afsluiten. Zo bied jij de verkoper zekerheid en snelheid. Lees meer over de Hanno HypotheekBelofte.

Bouwkundige keuring

Een andere bekende ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van bouwkundige keuring. Als je biedt onder voorbehoud van bouwkundige keuring kun jij de koop ontbinden als uit de bouwkundige keuring blijkt dat het huis in slechtere staat is dan jij had gedacht. De afspraken die je hierover maakt worden opgenomen in het voorlopig koopcontract. Bijvoorbeeld dat je opnieuw over de prijs onderhandelt als uit de bouwkundige keuring blijkt dat er voor 5.000 euro moet worden gerenoveerd. Of dat je volledig van de koop wilt afzien bij herstelwerkzaamheden boven een bepaald bedrag. Bespreek met je makelaar of hypotheekadviseur hoe je in jouw geval het voorbehoud van bouwkundige keuring het beste kunt formuleren.

NHG hypotheek

Er bestaat ook een ontbindende voorwaarde omtrent Nationale Hypotheek Garantie. Doe jij jouw bod op een huis onder voorbehoud van NHG, dan hoef je het huis niet te kopen als jij geen NHG hypotheek kunt afsluiten. Het is daarbij wel verstandig om vooraf met jouw hypotheekadviseur te bespreken of jij in aanmerking komt voor een NHG hypotheek.

Voorbehoud van verkoop eigen woning

Neem je de ontbindende voorwaarde voorbehoud van verkoop eigen woning mee in je bod? Je hoeft het huis dan niet de kopen als jij jouw eigen woning niet verkocht krijgt. Dit wordt ook wel de No-Risk Clausule genoemd. Nu de woningmarkt aan het afkoelen is en de balans verschuift van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt, kan het slim zijn om deze ontbindende voorwaarde op te nemen bij jouw bod op een volgend huis.

Voorbehoud wijziging woning

Wil jij een ingrijpende verbouwing doen aan jouw nieuwe huis? Of vanuit je nieuwe woning huis een onderneming runnen? Dan is het verstandig om de ontbindende voorwaarde voorbehoud wijziging woning op te nemen in jouw bod. Voor grote verbouwingen of het wijzigen van een bestemmingsplan van een woning hebt je namelijk een vergunning nodig van de gemeente. Krijg jij geen vergunning en kun je jouw plannen met de woning daardoor niet realiseren, dan mag je de koop ontbinden als je het voorbehoud wijzigen woning hebt opgenomen.

Voorbehoud huisvestingsvergunning

De ontbindende voorwaarde voorbehoud huisvestingsvergunning neem je op als een huisvestingsvergunning van de gemeente verplicht is.

Ontbindende voorwaarden van de verkoper

Ook de verkoper kan ontbindende voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat hij alleen wil verkopen als zijn restschuld in de nieuwe hypotheek wordt opgenomen. Of als hij binnen een bepaalde termijn een nieuwe woning weet je vinden. Het komt niet vaak voor dat verkopers ontbindende voorwaarden opnemen. Is dat bij jou het geval, bespreek deze ontbindende voorwaarden van de verkoper dan voor je akkoord gaat met jouw makelaar of hypotheekadviseur.

Bieden met ontbindende voorwaarden

Bovenstaande ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij als koper geen risico loopt. Maar let op: als verkopers meerdere biedingen hebben wegen ze de ontbindende voorwaarden mee om te bepalen aan wie ze de woning willen verkopen. Want bij veel ontbindende voorwaarden is de kans groter dat de verkoop uiteindelijk niet doorgaat. Houd daar dus rekening mee bij het uitbrengen van jouw bod en neem alleen de ontbindende voorwaarden op die voor jou belangrijk zijn. Zo kun je de ontbindende voorwaarde van financieringsvoorbehoud verkorten of laten vallen met de Hanno HypotheekBelofte

Gratis oriëntatiegesprek

Verwacht jij binnenkort te bieden op een woning? Bespreek je situatie dan alvast met een hypotheekadviseur. Dan weet je straks precies hoeveel je kunt bieden en welke ontbindende voorwaarden belangrijk zijn voor jou. Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee in een gratis oriëntatiegesprek.