Zonder voorbehoud van financiering een huis kopen?

Via Hanno kun je veilig bieden zonder financieringsvoorbehoud met de HypotheekBelofte.

HypotheekBelofte aanvragen

Het is lastig om op de huidige krappe huizenmarkt een huis te kopen. Vooral als je op een populaire locatie wilt wonen. Om meer kans te maken op een geaccepteerd bod kun je bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Wat is de betekenis van bieden onder voorbehoud van financiering? Wat zijn de risico’s van bieden zonder voorbehoud? En nog belangrijker: hoe doe je veilig een bod zonder voorbehoud? Dat lees je in dit artikel.

Advies over voorbehoud financiering

Voorbehoud van financiering: de belangrijkste ontbindende voorwaarde

Een bod op een huis is meer dan alleen de koopsom. Je neemt hier ook de voorwaarden voor het kopen van de woning in op. Zoals de opleverdatum, roerende zaken en de ontbindende voorwaarden. Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die de koop van de woning kunnen ontbinden. Simpel gezegd hoef je het huis niet te kopen als aan één van deze voorwaarden wordt voldaan. De belangrijkste ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. 

Wat is een voorbehoud van financiering?

Als jij gaat bieden op een huis onder financieringsvoorbehoud, hoef je het huis niet te kopen als je de financiering tot een bepaald bedrag (meestal de gehele koopsom) niet rond krijgt binnen een bepaalde tijd. Gebruikelijk is een financieringsvoorbehoud dat na zes weken afloopt, maar je kunt ook een korter of langer termijn voor het voorbehoud financiering opnemen. Lukt het jou niet om de financiering onder voorbehoud te regelen bij ten minste twee hypotheekverstrekkers? Dan wordt de koop ontbonden en hoef je het huis niet te kopen, zonder dat je een boete hoeft te betalen.

Waarom bieden onder voorbehoud van financiering?

Een voorbehoud van financiering is als het ware jouw vangnet voor als je geen hypotheek kunt regelen. Een hypotheek afsluiten kun je pas doen nadat je een huis hebt gekocht. De woning dient namelijk als onderpand voor de hypotheek en je kunt niet meer lenen dan 100% van de woningwaarde, ongeacht de hoogte van je inkomen. Deze onzekerheid is de reden dat de meeste mensen een huis kopen met voorbehoud van financiering en dat het financieringsvoorbehoud standaard in het voorlopig koopcontract is opgenomen.

Huis kopen zonder voorbehoud van financiering

Je kunt ook een bod doen zonder voorbehoud van financiering. Je neemt dan geen ontbindende voorwaarde op die zegt dat je de koop nog kunt ontbinden omdat je de financiering van de woning niet rond krijgt. Door te bieden zonder voorbehoud financiering geef je de verkoper zekerheid en snelheid. De verkoper hoeft namelijk geen weken te wachten tot jij zekerheid hebt over je hypotheek. Zijn huis is binnen enkele dagen écht verkocht, direct na de wettelijke bedenktijd die volgt op het tekenen van het voorlopig koopcontract.

Bod zonder voorbehoud aantrekkelijk voor verkoper

Dit maakt een bieden zonder financieringsvoorbehoud aantrekkelijk voor de verkopende partij. Hoewel de huizenmarkt aan het afkoelen is, komt het nog steeds voor dat er met meerdere partijen op een woning wordt geboden. Je maakt meer kans op een geaccepteerd bod als je biedt zonder financieringsvoorbehoud. Het komt zelfs voor dat de verkoper een lager bod zonder financieringsvoorbehoud verkiest boven een hoger bod met voorbehoud van financiering.

Wat zijn de risico’s zonder financieringsvoorbehoud?

Bieden zonder voorbehoud van financiering vergroot dus jouw kans op het kopen van een woning. Er zit echter wel een belangrijk risico aan vast. Is het huis verkocht onder voorbehoud van financiering en krijg jij als koper de hypotheek niet rond? Dan betaal je de verkoper een hoge boete. Meestal is dat 10% van de koopsom. 

Eigen geld en bieden zonder financieringsvoorbehoud

Vanwege deze boete is het bij bieden zonder voorbehoud van financiering dus heel belangrijk dat je zeker weet dat jij die hypotheek kunt afsluiten. En dat maakt het lastig, omdat de woningwaarde bepaalt voor welk bedrag je een hypotheek mag afsluiten (maximaal voor 100% van de taxatiewaarde). Bied je zonder financieringsvoorbehoud, dan moet je voldoende eigen geld hebben om een verschil tussen koopsom en taxatiewaarde te kunnen betalen. Wat je ook kunt doen is bieden zonder financieringsvoorbehoud waarbij je een minimale taxatiewaarde als voorwaarde opneemt.

Kopen zonder financieringsvoorbehoud: zo doe je het veilig

Goed, de regels rondom je maximale hypotheek zijn behoorlijk ingewikkeld én er hangt veel van af als je geen voorbehoud van financiering wilt gebruiken. Gelukkig kan bieden zonder financieringsvoorbehoud ook op een veilige manier. Bespreek jouw financiële mogelijkheden altijd vóóraf met een hypotheekadviseur. Die kan je vertellen of het in jouw situatie verantwoord is om te bieden zonder voorbehoud van financiering.

Bieden met de Hanno HypotheekBelofte

Bij Hanno gaan we zelfs één stapje verder, waardoor je met een gerust gevoel kunt bieden zonder voorbehoud van financiering. Met de Hanno HypotheekBelofte controleren onze hypotheekadviseurs al jouw gegevens vooraf en is je hypotheek al grotendeels geregeld. Zo weet je precies hoeveel hypotheek je kunt krijgen en voor welk bedrag je een huis kunt kopen. 

Daardoor is het vaak mogelijk om te bieden zonder financieringsvoorbehoud en loop je geen risico. Is het voor jou niet mogelijk om geheel te bieden zonder voorbehoud van financiering? Je kunt ook een lager bedrag aan financieringsvoorbehoud opnemen of een kortere termijn voor financieringsvoorbehoud. Onze hypotheekadviseurs adviseren je hier graag over en kunnen dit toelichten aan de verkoper of verkoopmakelaar.

Vraag 'm gratis aan

Zo maak je met de Hanno HypotheekBelofte meer kans op het winnende bod en kun je meestal bieden zonder voorbehoud van financiering. Vraag ‘m snel aan bij onze hypotheekadviseurs. Gratis en vrijblijvend.