Einde rentevaste periode

Einde rentevaste periode

Naar 'alles over hypotheken'

Loopt jouw rentevaste periode bijna af? Dan krijg je een nieuw aanbod van de bank. 

Het kan zijn dat je geen zin hebt in gedoe en kosten en dat je overweegt om dit aanbod te tekenen. Maar let op: het nieuwe aanbod van jouw hypotheekverstrekker is vaak niet het meest gunstige. Overleg met een onafhankelijke hypotheekadviseur, zoals Hanno, of oversluiten voor jou verstandig is. Hieronder bespreken we al een paar tips voor wanneer het einde van jouw rentevaste periode in zicht komt.

Einde rentevaste periode.jpg

Wacht niet te lang

Begin ruim voor het einde van je rentevaste periode met het zoeken naar de mogelijkheden. Je hoeft namelijk niet te wachten op het voorstel van de bank, dat vaak pas drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode binnen komt. Meestal kun je in het laatste jaar van de rentevaste periode al zonder of tegen een lage boeterente je hypotheek oversluiten.

Kijk verder dan de lage rente

Een lage rente is interessant, maar niet het enige waar je op moeten letten. De voorwaarden die de bank hanteert zijn ook belangrijk. Bijvoorbeeld in het geval van verhuizing of tussentijds aflossen. Bij een (bank)spaarhypotheek kan een lagere rente zelfs tot hogere maandlasten leiden. De rente die je betaalt is dan namelijk gekoppeld aan de rente die je ontvangt. Een lagere rente betekent dan vaak een hogere premie.

Kosten van oversluiten

Vaak is het voordelig om je hypotheek over te sluiten bij het einde van de rentevaste periode. Dan moet je echter ook rekening houden met extra kosten van oversluiten. Je moet namelijk opnieuw naar de notaris, hebt (advies- en) afsluitkosten en eventueel de kosten voor NHG.

Hypotheekvorm

Het is verstandig om te beoordelen of de hypotheekvorm die je voorheen had gekozen nog wel bij je past. Er zijn inmiddels nieuwe hypotheekproducten en sinds 2013 zijn alleen de annuïteiten en lineaire hypotheek fiscaal aftrekbaar. Ook kan jouw gezinssituatie zijn veranderd. Overleg goed met een hypotheekadviseur wat geschikt is voor jouw situatie.

Oversluiten voordelig?

Toch even controleren of je hypotheek oversluiten voor jou gunstig is? Bereken het snel met onze handige tool.