NHG voorwaarden

NHG voorwaarden

Kom ik in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Je komt in aanmerking voor de NHG als:

 • Het huis je hoofdverblijf is
 • Het aankoopbedrag van je huis maximaal 265.000 euro is
 • Het totale hypotheekbedrag wat je moet financieren maximaal 265.000 euro is
 • Het maximale hypotheekbedrag voor oversluiten is 265.000, inclusief bijkomende kosten

NHG is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. De kostengrens voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen wijkt echter af van de kostengrens voor woonhuizen en appartementen.

Energiebesparende voorzieningen

Heb je energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR ketel of HR++ beglazing), dan kan je 6 procent meer lenen voor NHG. Je maximale hypotheek is dan 280.900 euro.

Voorwaarden NHG

 • Het huis is je hoofdverblijf
 • Maximale hypotheek voor aankoop is 265.000 euro
 • Maximale hypotheek bij oversluiten is 265.000 euro
 • Maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen is 280.900 euro

Bereken je maximale hypotheek. Eenvoudig en stap voor stap

Ik heet en ik wil een .

Van 101% naar 100%

In 2017 mocht je nog maximaal 101% van de taxatiewaarde van je woning lenen. In 2018 is dit door de overheid teruggebracht naar 100%. Dit is om kopers te beschermen tegen te hoge schulden.

Kosten en eigen geld

Als je een huis koopt komen er namelijk kosten boven op de koopsom: de bijkomende kosten. Deze bestaan uit overdrachtsbelasting (2%), notaris-, taxatie- en natuurlijk advieskosten. Daarnaast betaal je 1 procent provisie voor NHG. Aangezien je maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning kan lenen, zal je deze bijkomende kosten moeten betalen met je eigen geld.

Voorbeeld NHG-grens en -voorwaarden 2018

Je wilt een huis kopen van 200.000 euro. De bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden zijn 5 procent, dus 10.000 euro. Aangezien je niet meer dan 100% van de verkoopwaarde mag lenen, blijf je op een bedrag van 200.000 euro. Dit betekent dat je dus 10.000 euro aan eigen geld moet inbrengen om een hypotheek te krijgen en voor NHG in aanmerking te komen.

Advies over NHG

Hypotheekadvies

Bij Hanno kunnen we zien of je in aanmerking komt voor NHG en we kunnen deze voor je aanvragen. Plan een gratis eerste afspraak met onze adviseurs.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
 • Advies over al jouw geldzaken
 • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
 • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno Account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan.

Tips van Hanno

 • NHG lijkt flauw in de huidige overspannen huizenmarkt, maar het is belangrijk dat je voor de juiste prijs koopt. Soms valt de waarde van de woning in het taxatierapport lager uit dan het bedrag waarvoor jij de woning hebt gekocht. NHG gaat bij de berekening uit van de laagste waarde. Je komt dan sneller bij de maximale grens wanneer je buiten de normen van NHG valt.
 • Je kunt bijkomende kosten binnen de perken houden. Bespaar bijvoorbeeld op kosten van het hypotheekadvies met Hanno. Dan kost het regelen van je hypotheek namelijk maar 1.295 euro. Dat is een stuk goedkoper dan traditioneel advies, waar je zo meer dan 2.000 euro betaalt. Ook adviseren wij je met Slim Maximaal lenen; dat is meer lenen voor hetzelfde geld.

Laatste nieuws hypotheekmarkt

Hypotheek afsluiten kosten

Lees wat er speelt in de wereld van hypotheken, verzekeringen en andere belangrijke financiën.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?