Overlijden en je hypotheek

Wat als één van ons komt te overlijden?

Naar 'alles over hypotheken'

Jullie huis is waarschijnlijk het grootste bezit dat jullie samen hebben. Als één van jullie beiden er niet meer is, is dat al moeilijk genoeg. Je wilt er dan geen financiële zorgen bij krijgen. Waar moet je op letten bij het afsluiten van de hypotheek en overlijden? Wat gebeurt er als de hypotheeklasten niet op één inkomen te dragen zijn? Hoe werkt het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en is dat verstandig? Je leest het in dit artikel.

Hypotheek en overlijden

Hypotheek bij overlijden

Als je samen een huis koopt is het niet waar je aan wilt denken: wat te doen als een van ons komt te overlijden? Toch is het verstandig om dit goed te regelen. Mocht één van jullie onverhoopt komen te overlijden, dan kan dat de ander veel financiële zorgen en een gedwongen verhuizing bespaard blijven. Zoek daarom goed uit hoe betaalbaar jullie maandlasten zijn als een van de twee komt te overlijden en sluit indien gewenst een overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Verplichte overlijdensrisicoverzekering

Om te zorgen dat een hypotheek betaalbaar blijft bij overlijden, eisen hypotheekverstrekkers soms dat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit ter hoogte van (een deel van) je hypotheek. Wanneer één van jullie komt te overlijden keert de ORV een bedrag uit. De manier waarop het bedrag wordt uitgekeerd kan verschillen. Het kan op je rekening worden gestort of in mindering worden gebracht op je openstaande hypotheekbedrag.

ORV bij hypotheek niet verplicht

Tegenwoordig is een ORV meestal niet verplicht, maar dat wil niet zeggen dat het een verstandige keuze is om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Vooral als er kinderen in het spel zijn, is het vaak fijn om in hetzelfde huis te kunnen blijven wonen bij het overlijden van één van de partners. Bespreek samen goed wat jullie wensen en betaalbaarheid zijn met betrekking tot de woning in geval van overlijden. Sluit indien gewenst een overlijdensrisicoverzekering af.

Overlijden en de Nationale Hypotheek Garantie

Heb je een hypotheek afgesloten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan kun je bij betalingsproblemen van de hypotheek als gevolg van overlijden van je partner een beroep doen op NHG. Bespreek met een hypotheekadviseur of het in dat geval nog nodig is om een aparte overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Kosten ORV afsluiten

Voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering betaal je enkele honderden euro's. De maandelijkse premie is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd en gezondheid. In de meeste gevallen is de premie van een ORV betaalbaar. 

De hypotheekadviseurs van Hanno kijken graag met je mee bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Doe je dat direct bij het afsluiten van je hypotheek dan zijn de kosten aanzienlijk lager dan als je later besluit om een ORV af te sluiten. Bekijk wat het afsluiten van een ORV kost op onze tarieven-pagina.