Subsidies verduurzamen woning

Naar 'alles over hypotheken'

Voor het verduurzamen van jouw woning kun je als huiseigenaar subsidie aanvragen. Hiervoor heeft de overheid de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Voor welke energiebesparende maatregelen kun je subsidie aanvragen? Om welk bedraag gaat het en aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie voor verduurzamen?

Subsidie verduurzamen

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)

Als jij duurzame maatregelen wilt treffen kun je daarvoor subsidie voor verduurzamen woning aanvragen bij de overheid via de regeling Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE). Je kunt subsidie verduurzamen aanvragen voor de volgende energiebesparende maatregelen: isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepomp, zonneboiler en een aansluiting op een warmtenet. Hoeveel subsidie je krijgt verschilt per maatregel.

Subsidie verduurzamen woning overheid

Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie verduurzamen woning  van de overheid moet je aan meerdere regels voldoen. Jij bent eigenaar van de woning en het huis is jouw hoofdverblijf (of wordt dat na de renovatie). Voor alle verduurzamingsmaatregelen geldt dat de uitvoering moet zijn gedaan door een professioneel bouw- of installatiebedrijf.

Je kunt de ISDE-subsidie verduurzamen pas achteraf aanvragen, nadat de energiebesparende maatregel is geïnstalleerd. Hiervoor heb je tot 12 maanden na het installeren van de eerste maatregel de tijd en je moet een bewijs van aanschaf en betaling kunnen tonen. 

Per type energiebesparende maatregelen zijn er nog aanvullende voorwaarden. Ook goed om te weten: subsidie voor het verduurzamen van je woning geldt alleen voor bestaande bouw. Koop je een nieuwbouwwoning, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een de subsidie verduurzamen woning.

Subsidie isolatiemaatregelen

Er zijn vijf soorten isolatie waarvoor je de subsidie verduurzamen kunt krijgen volgens de ISDE-regeling van de overheid:

  • dakisolatie: minimaal 20 m2
  • gevelisolatie: minimaal 10 m2
  • spouwmuurisolatie: minimaal 10 m2
  • vloerisolatie of bodemisolatie: minimaal 20 m2
  • HR++ of triple glas: minimaal 8 m2 plus isolerende kozijnen en deuren

Momenteel moet je minstens twee (isolatie)maatregelen treffen voordat je de subsidie op verduurzamen woning kunt aanvragen. Dat mag een andere isolatiemaatregel zijn of een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je krijgt ongeveer 30% subsidie voor per duurzame maatregel. Vanaf 2 januari 2023 kun je ook voor één isolatiemaatregel subsidie aanvragen en krijg je ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie.

Subsidie zonneboiler

Om subsidie voor een zonneboiler aan te vragen is de voorwaarde dat het apparaat nieuw is en niet tweedehands. Het apparaat moet tapwater verwarmen en eventueel een ruimte. Het mag een totale aperatuuroppervlake hebben van maximaal 200 m2. Voorkom vervelende verrassingen achteraf en check van tevoren of jouw type apparaat op de lijst staat van apparaten die de overheid heeft goedgekeurd. 

Subsidie warmtepomp

Ook als je subsidie aanvraagt voor een warmtepomp is de eis dat je een nieuw apparaat hebt laten installeren. Deze warmtepomp moet onderdeel uitmaken van een verwarmingstoestel dat is uitgerust met een lucht-, grond- of water-waterwarmtepomp met ene vermogen van maximaal 70kW. Hoeveel subsidie je krijgt voor verduurzamen met een warmtepomp hangt af van het type apparaat dat je kiest.

Subsidie aansluiting warmtenet

Subsidie voor aansluiting op een warmtenet is mogelijk via een centrale aansluiting in een door een VvE beheert appartementencomplex of via een individuele aansluiting van koopwoningen in een door een VvE beheerd gebouw. Voor verduurzamen van je huis via een aansluiting op het warmtenet krijg je een vast bedrag terug dat ongeveer 50% van de gemiddelde kosten bedraagt.

Subsidie verduurzamen rekentool ISDE

De subsidie verduurzamen huis va kun je pas achteraf aanvragen. Via een handige rekentool op de website van de overheid kun je berekenen hoeveel je ongeveer terug krijgt aan subsidie voor de verduurzaming van je woning.

Subsidie per gemeente

Sinds april 2021 is het mogelijk om de ISDE-subsidie verduurzamen te combineren met gemeentelijke of provinciale subsidies. Elke provincie of gemeente bepaalt zelf voor welke energiebesparende maatregelen je subsidie kunt aanvragen en tegen welke voorwaarden. Per gemeente bestaan grote verschillen en de bedragen die je krijgt wisselen. Vaak geldt: op is op. Daarom is het belangrijk om jouw subsidie huis verduurzamen zo snel mogelijk aan te vragen.

Energiesubsidiewijzer

Via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal kun je eenvoudig zien voor welke subsidies woning verduurzamen jij kunt profiteren in jouw gemeente. Hier vind je een overzicht van de bestaande subsidies verduurzamen en de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Subsidie op zonnepanelen

Door zonnepanelen te installeren kun je flink op je energieverbruik besparen. Er is echter geen landelijke subsidie voor zonnepanelen om jouw huis te verduurzamen. Het kan zijn dat jij in aanmerking komt voor subsidie verduurzamen via zonnepanelen via jouw gemeente of provincie. Dit kun je controleren via de Energiesubsidiewijzer.

BTW terugvragen zonnepanelen

Hoewel er geen landelijke subsidie verduurzamen op zonnepanelen is, is het wel mogelijk om de betaalde btw terug te vragen aan de Belastingdienst. Dat kan via het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ door particulieren. Vanaf 1 januari 2023 zit er geen btw meer op zonnepanelen en kun je die dus ook niet meer terugvragen. 

Energiebesparende maatregelen financieren met hypotheek

Ondanks deze subsidies verduurzamen lopen de kosten voor energiebesparende maatregelen al snel op. Je kunt verduurzamen betalen met spaargeld of door energiebesparende maatregelen mee te financieren met de hypotheek. Veel mensen hebben overwaarde op hun woning die ze kunnen inzetten voor energiebesparende maatregelen. Koop je een nieuwe woning dan mag je tot 106% van de woningwaarde lenen. Wil je weten wat jouw financiële opties zijn voor verduurzamen? Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitzoeken. Onze collega’s kijken graag met je mee. Gratis en vrijblijvend.