Nieuwbouw of bestaande bouw kopen:

wat zijn de voordelen en de nadelen?

Naar 'alles over hypotheken'

Wil je een huis kopen, maar twijfel je nog tussen bestaande bouw en nieuwbouw? Dat is een keuze waar veel mensen mee worstelen. Zowel bestaande als nieuwbouwwoningen hebben voordelen en nadelen. Die zetten we hier voor je op een rijtje, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken.

Nieuwbouw of bestaande bouw

Nieuwbouw

De voordelen van nieuwbouw

1. Alles zelf bepalen

Bij een nieuwbouwhuis ben jij de eerste eigenaar. Je hebt dan veel inspraak over de afbouw van je nieuwe huis. Denk aan de badkamer en kamerindeling, maar ook keuzes over extra stopcontacten of vloerverwarming. 
Vaak heeft de aannemer een lijst met opties waar je uit kunt kiezen: een meerwerklijst. Je kan een nieuwbouwwoning dus helemaal naar jouw smaak en comfort laten inrichten. 

2. Nieuwbouw is energiezuinig

Nieuwbouwhuizen hebben een gunstig energielabel, van A tot de zogenaamde nom-woningen. Vrijwel alle nieuwbouwwoningen die nu worden gebouwd hebben goede warmte- en geluidsisolatie en ventilatiesystemen. Ook worden ze verplicht gasloos gebouwd. Dat maakt nieuwbouw goed voor je gezondheid, het milieu én je energierekening. 

3. Minder bijkomende kosten

Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam (v.o.n.). Anders dan bij een bestaande woning hoef je geen kosten koper te betalen, zoals overdrachtsbelasting en kosten voor bouwkundige keuring, taxatie en makelaar. Wel heb je - net als bij bestaande bouw - met een nieuwbouwwoning extra kosten voor bijvoorbeeld de notaris en hypotheekadviseur.

4. Weinig onderhoud

In een nieuwbouwwoning is alles spiksplinter nieuw. Je hoeft je de eerste jaren dan ook geen zorgen te maken over onderhoud. Dat bespaart je kosten en gedoe.

De nadelen van nieuwbouw

1. Hoge huizenprijzen van nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen zijn duur. Afgelopen jaar zijn de prijzen van nieuwbouwwoningen een stuk harder gestegen dan die van bestaande woningen. En je bent er met die hoge koopsom nog niet. 

Een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd met een standaard (of zónder) keuken en badkamer, en zonder vloer en tuin. En voor alles dat afwijkt van het standaard plan (ook dat extra stopcontact) betaal je extra. Dat heet meerwerk. 

Meerwerk mag je niet volledig meefinancieren met je hypotheek. Dat betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om een nieuwbouwhuis te kopen.

2. Loting bij nieuwbouwprojecten

Omdat de prijzen van nieuwbouw vast staan, hoef je niet te overbieden. Maar dat betekent niet dat jij het huis zomaar kan kopen. Veel nieuwbouwprojecten werken met loting. Of de projectontwikkelaar geeft aan wie er mag komen wonen. Is een nieuwbouwproject populair? Dan is de kans aanwezig dat je favoriete bouwnummer aan iemand anders wordt toegewezen.

3. Beperkt aanbod

Hoewel er flink wordt gebouwd, kan je bij nieuwbouw uit een beperkt aantal woningen en projecten kiezen. Bovendien zijn nieuwbouwprojecten in de stad schaars en meestal kleinschalig. Dat maakt het lastig om een nieuwbouwwoning in het centrum te vinden.

4. Dubbele lasten

Op het moment dat jij jouw nieuwbouwhuis koopt moet de bouw meestal nog beginnen. Hierdoor kan het zes maanden tot zelfs twee jaar duren voordat de woning wordt opgeleverd. 

In deze periode betaal je de huur of hypotheek van je oude woning, en moet je ook alvast beginnen met het betalen van hypotheekrente en aflossing voor je nieuwbouwhuis. De zogenaamde bouwrente. Hierdoor heb je dubbele woonlasten. 

5. Tijd

Het duurt dus wel even voor je de sleutels van je nieuwbouwwoning in ontvangst mag nemen. Dat vergt het nodige geduld! Bovendien gaat er ook veel tijd zitten in alle beslissingen die je moet maken. Wat voor muren en vloeren wil je? Hoe moet de keuken eruit zien? Waar wil je die extra stopcontacten? Precies weten wat je wilt kost veel tijd.

Bestaande bouw

De voordelen van bestaande bouw

1. Groot aanbod

Zoek je een bestaand huis, dan heb je volop keuze. Er zijn veel meer woningen beschikbaar. Ook is het aanbod gevarieerder. Je kan kiezen uit verschillende bouwstijlen, woningtypen én locaties. Wil je in het centrum van de stad of een aangrenzende wijk wonen? Dan is bestaande bouw waarschijnlijk je beste optie. 

2. Karakter en sfeer

Een wijk met bestaande woningen heeft over het algemeen meer karakter en sfeer dan een nieuwbouwwijk. Je vindt er sfeervolle woningen in wisselende bouwstijlen. Ook is de buurt meer ontwikkeld en vaak een stukje groener.

3. Minder spaargeld nodig

Als je jouw eerste huis wilt kopen, is de kans groot dat bestaande bouw beter binnen je budget past dan nieuwbouw. Hoewel de kosten koper hoger zijn bij bestaande bouw, heb je geen bouwrente en meerwerk zoals bij nieuwbouw

Tenslotte heeft een bestaand huis alles al: een badkamer, keuken, vloeren en een ingerichte tuin. Is het niet helemaal naar je smaak? Dan kan je er alvast intrekken en op je gemak doorsparen voor een verbouwing.

4. Snel verhuizen

Een bestaand huis is al gebouwd. De tijd tussen aankoop en overdracht bij de notaris is daardoor een stuk korter. Meestal krijg je binnen een paar maanden de sleutel en kan je er, tenzij je een kluswoning hebt gekocht, snel intrekken.

De nadelen van bestaande bouw

1. Lager energielabel

Over het algemeen zijn oudere woningen niet energiezuinig. Ze zijn niet goed geïsoleerd, hebben geen HR++-glas of zonnepanelen. Hierdoor zijn de maandelijkse energielasten hoger. Op termijn kost dat je veel geld. 

Gelukkig kan je energiebesparende voorzieningen meefinancieren met je hypotheek om jouw bestaande woning te verduurzamen. Hierover kan jouw Hanno hypotheekadviseur je meer vertellen.

2. Achterstallig onderhoud

Als je een bestaand huis koopt krijg je te maken met extra onderhoudskosten. Oók als het huis dat je koopt in goede staat verkeert. 

Koop je een kluswoning? Dan ben je veel geld kwijt aan achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld omdat je het dak moet vervangen, de elektra is verouderd of de kozijnen rot zijn. Hoeveel geld je moet uittrekken voor (achterstallig) onderhoud blijkt uit een bouwkundige keuring. 

3. Verbouwen in je koophuis

Heeft jouw bestaande woning een verschrikkelijke keuken of badkamer? Dan zal je moeten verbouwen. Dat kan je doen met spaargeld of met een bouwdepot dat je meefinanciert met je hypotheek.

De hypotheek regelen voor je huis

Nu weet je wat de voors en tegens zijn van nieuwbouw en bestaande bouw. De keuze die je maakt heeft ook invloed op je hypotheek. Bij een nieuwbouwwoning werkt het namelijk net even anders. 

Wat voor type woning je ook wilt kopen: bespreek jouw wensen en situatie altijd vóóraf met een hypotheekadviseur. Dan weet je precies wat je maximaal kunt lenen en welke extra kosten je kunt verwachten. Bij Hanno kan dat gratis in een vrijblijvend oriëntatiegesprek.